Prix de l’Arc de Triomphe – 2020

Senki számára nem mondunk újat: minden idők egyik legkülönlegesebb futama következik.

Bár – be kell valljuk –  számunkra már az is meglehetősen furcsa volt, amikor ParisLongchamp átépítése miatt Chantilly-ban rendezték a  versenyeket, de ez az idei minden szempontból más lesz.

Egyrészről nem lesznek nézők. Ott lehetnek természetesen a futtatók, a trénerek és szakszemélyzet, de gondolom, nem kell ecsetelni a különbséget.

A főfutam (amelynek a tavalyi 5 millió euró helyett idén 3 millió az összdíjazása) kapcsán több cikket is írtunk már. Nem tartjuk teljesen elképzelhetetlen Enable győzelmét (főleg, ha mély lesz a pálya, márpedig most az), de jelen pillanatban, a futott formák alapján reálisnak (maximum) a második hely néz ki számára, hiszen Love nem csak, hogy jobb formákat igazolt az év során, hanem még súlyban is kedvezőbben áll 3 kilogrammal a kétszeres bajnokhoz képest.

Abdullah herceg és Gosden mester ráncai vélhetően simultak kicsit, amikor is a világ pillanatnyilag legmagasabbra értékelt lovát, Ghaiyyath-ot visszaléptették. Vele vagy a Bajnokok Napja Ascotban, vagy a Telivér VB az államokban a cél. (Magical elleni összecsapása az év legnagyobb szenzációja lenne angol földön, de erről majd akkor.)

A verseny csúcstartó zsokéja, Frankie Dettori mindenesetre annyira szeretné megszerezni hetedik diadalívét, hogy ezen a héten már nem vállalt lovaglást, nehogy megsérüljön, gondolva 2013-ra, amikor is Tréve lovaglásától esett el. Elképesztő: 32. Arc indulása lesz a vasárnapi. Ide kapcsolódik, hogy a Párizsba utazó angol vagy Angliában élő lovasoknak nem kell karanténba vonulniuk Newmarketbe való visszatérésükkor.

Gosden második reménységére, Stradivariusra is egy Arc-legenda, nevezetesen a négyszeres győztes Olivier Peslier került. Mit mondjunk? Ő minimum van olyan képességű és tudású lovas, mint az olasz. Mögöttük talán a három derbynyerővel, azaz Sottsass-szal, In Swoop-pal és a héten 72,000 euróért  (!) utónevezett Serpentine-nel érdemes számolniuk a fogadóknak. Japán most sem adja fel a „szélmalomharcot”, idén Deirdre az aspiránsuk.  Persian King akárhogyan is szerepel vasárnap, ez lesz az utolsó versenye, mert várja őt a Haras d’Etreham, no meg persze a sok-sok kanca.

A versenynap, illetve a kétnapos versenyhétvége sok-sok érdekességet tartogat még számunkra.

Szombaton már kilenc futam (8 az angol telivéreknek) érkezik, amelyekből kettő Gr1-es, kettő pedig Gr2-es besorolású lesz.

A legjobb lovakat természetesen vasárnap láthatjuk majd. A kétéves kancák és mének kritériumai mellett, a legjobb kancákat várja a Prix de l’Opera, a középtávúakat pedig a Prix de la Foret.

Úgy véljük, ha nem futna Enable és Love, akkor a nap legnagyobb csillagát nem az Arc-ban, hanem a Prix de l’Abbaye de Longchampban köszönhetnénk. Újra csak ismételni tudnánk magunkat, hogy Battaash eredményei olyan mérhetetlen tiszteletet váltanak ki belőlünk és remélhetőleg a lóversenyrajongók millióiból, hogy csodálattal és egyúttal kíváncsian várjuk az újabb gálaelőadását. Annak ellenére, hogy a csak a valódi rajongókat érdeklő sprintfutamban indul majd, Önök ne mulasszák el a színrelépését. Úgy véljük pont miatta, nem a versenynap elején van rendezve a sprinterháború.

2020 októberének első hétvégéjén nem ejtik útba tízezrek az újjáépített longchampi lelátókat Bois de Boulogne-ban, nem kerül majd több ezer palack pezsgő értékesítésre és elfogyasztásra, nem fogadja majd a megszokott dörgő tapsvihar a tribün elé visszatérő győztes párost, de ez ne szegje az Önök kedvét. Ez továbbra is az öreg földrész egyik legfontosabb versenyhétvégéje lesz, kontinensünk legjobb lovaival, amit mindenképp látni kell.

Holnap pedig a 145. Preakness Stakes beharangozójával jön Papp Virág, hiszen ebben a furcsa évben, azt is holnap futják.

Update: Csütörtök délelőtt robbant a bomba. Love-ot -a folyamatos esőzés miatt – visszaléptette Aidan O’Brien.

Kép: Jockey Club Twitter – Love és Enable, Sporting Life