Prix de l’Arc de Triomphe – 2019

Mit várhatunk a 98. Prix de l’Arc de Triomphe-tól?

Soha nem szoktuk titkolni, hogy a Racing Portal legnépszerűbb rovata, a mindig sok színes hírrel jelentkező szerdai krónika, de ezen a héten ez elmarad, hiszen – ahogy a facebook oldalunkon láthatják – szerdától öt részben egy Arc visszaemlékezést tartunk, így a mai krónikában, kizárólag az idei csúcsfutam esélyeit próbáljuk meg boncolgatni.

E sorok (hétfői) írásakor még 16-an vannak a nevezettek listáján. Csütörtökig lehet törölni, így a végleges mezőnyt vélhetően aznap este fogjuk megismerni.

De számít ez bármit? Van értelme izgalommal bújni a startlistát, hiszen az idei mezőnyben könnyen rámutathatunk a nyerőre. Vagy nem?

Az európai lapok vélekedése szerint kizárólag a favorit trióból kerülhet ki a nyerő, és mi sem mondhatunk mást.

Enable második címvédése több lenne, mint puszta lóverseny-történelmi tett, de hát a kanca már annyiszor döntött rekordot, hogy szinte megszokássá vált ez vele kapcsolatosan. Az Arc az ő birodalma, az ő felségterülete. Ne feledjük, két különböző helyszínen sem talált legyőzőre, és ha Párizsra egy kis eső is fog esni a héten isten kegyelmezzen a többi indulónak, de azt se feledjük: 2002 óta nem nyert 4 évesnél idősebb ló Arc-ot. Enable idén már öt. (Racing Post Rate: 128)

Enable 58 kilójánál másféllel fog kevesebbet vinni Japan, ami 2400 méteren döntő lehet. A világ egykori legdrágább potentátjával nagyon komoly esélyei és elsősorban reményei vannak a Coolmore birodalomnak, no meg persze Aidan O’Briennek. Galileo fia a derby bronzérme óta nem kapott ki és a Racing Post-tól kapott értékelése csak kettővel marad el a királynőétől (126).

A szintén 56,5 kilóval induló Sottsass  viszont pont a francia derbyben villantott nagyot. Önmagában ez nem tenné őt Arc favorittá, de amit és ahogyan a Prix Niel-ben a gyepre varázsolt, azzal nagyon komoly kihívója a fenti duónak. Elképesztő gyors volt a finisben és teljes joggal gondolhatjuk azt, hogy ő rabolhatja el Jean-Claude Rouget számára az áhított trófeát (120).

Ghaiyyath (59,5 kg) ugyan 14 hosszal nyerte a Baden-Baden-i Nagydíjat, de maximum a dobogós helyezését tudjuk elképzelni, bár a RP száma pontosan megegyezik a címvédőével (128) és ez óvatosságra int bennünket.

A japánok sosem adják fel. Most Fierement (59,5 kg) képviseli az országot, aki idén alig versenyzett és így nyilvánvalóan alig győzött, de a Sunday Racing színei sosem indulnak esélytelenül (123) és ne feledjük a mén már hetek óta Chantilly-ban készül.

A káprázatos szezont futó MagicalWaldgeist duója egyaránt 16/1-hez áll, így akármennyire bámulatos lovak, a győzelmük a meglepetés kategóriába tartozna. Vaclav Luka idomítottjának a neve még ott virít a nevezettek listáján, igaz csak 80/1-hez előzetes odds-szal. Adná az isten, hogy a nyitóképen látható Nagano Gold (59,5 kg) egyszer egy valóban zavartalan versenyt fusson, hogy valódi képességét is láthassuk. 120-as RP számára természetesen komoly javulás szükségeltetne, de mindenképpen első nyolcba várjuk.

Ők tehát az idei kiadás előzetesen várt potenciális főszereplői. Hogy a gyepen is igazolják-e mindezt, az vasárnap délután kiderül.

Holnaptól öt napon át 21 legendás bajnokot méltatunk, mentorom, néhai Horváth József jóvoltából.

Kép: Equdia. fr