Prémium hétvége

Prémium hétvége – prémium kategória.

Szavakkal nehezen leírható, hogy mi várt azon kedves nézőkre akik az elmúlt hétvégén kilátogattak a  Nemzeti Lovardába.

Most teljesen más arcát mutatta, mint pár héttel ezelőtt, amikor a történelmi díjugrató versenyről tudósítottunk. A magyar lovassportok központjában a díjugrató akadályok helyett ezen a hétvégén a díjlovas “négyszög” került középpontba, ahol a versenybírák elé vezették a reményteljes csikókat, a jövő remélt bajnokait, vagy akár az idősebb kancákat.

Mindenki “tattija” csodásan felkészítve, feldíszítve várta a versenyzőket és a nézőket. Az MSLT szervező csapata abszolút kiváló munkát végezett, hiszen úgy véljük minden résztvevő tanúsíthatja, hogy ez volt az a rendezvény, ahová már jó volt belépni, megérkezni.

A szombati nap a három-, négy-, és ötéves kancákról szólt, akik először küllemi bírálaton estek át, majd a szabadon ugrásban kellett bizonyítaniuk, végül pedig a két idősebb évjáratnak lovas alatt is “mutatkoznia” kellett.

Az egész rendezvényről elmondható, hogy nem csak a szervezők dicsérhetőek, hanem a tenyésztők és tulajdonosok, hiszen csodálatosan előkészített lovaknak tapsolhatott a kilátogató szépszámú közönség.

Eszünk ágában sincs azt a látszatot kelteni, hogy nem a csikóchampionátus vonzotta a legtöbb szempárt, mert naná, hogy az volt a hétvége csúcseseménye. Tegyék a szívükre a kezüket: kinek a szívét nem dobogtatja meg egy a mamája mellett ficánkoló kiscsikó? Hát még 44.

Míg mi csak gyönyörködtünk a “babykben”, a bíráló bizottságnak sokkal nehezebb feladat jutott: minden fontos szempontból értékelni és osztályozni kellett a jövő reményteli bajnokait. A tét nem volt kicsi, hiszen mind a kancák, mind pedig a mének közül 6-6 csikót díjaztak (anyagilag is!), de mindazok, akiknek az értékelése 80% felett volt, prémium minősítést kaptak, ami a lóútlevélben is feltüntetésre került. A helyi kommentátor, Szebényi Dániel elmondta: olyan minőségi csikóállomány jelent meg a bírák előtt, hogy azok Európában mindenütt megállnák a  helyüket, azaz nem volt túlzás a program elnevezése és valóban a prémium kategória képviseltette magát. Ez még akkor is igaz, ha kijelenthető, az idei esztendőben a kancák vitték a prímet, azaz ők voltak a “mutatósabbak”. Mi, galopp szaklapként, kicsit sem lepődünk meg ezen, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a telivérek között is két kanca uralja ma a világ lóversenyzését.

A bírák minden részletre kiterjedő osztályozták a felvezetett “csöppségeket”, és az összesítés után a kancák bajnoka

DB GI LOTTE (Givano – Lola Lolita)

lett, aki Debreceni Elemér úr  (Hortobágy) tenyésztői munkásságát dicséri. Ő látható a 2. képen.

A mének bajnokát Kacziba Pál tenyésztette Csongrádon.

ARS HERO F (Querlybet Hero – Akira)

névre hallgat. Ő látható a nyitóképen.

A 3 éves kancák győztese: Bondi Beach (tenyésztő: Lewitzi ménes)
A 4 éves kancák győztese: Lagretta HB (tenyésztő: Borislav Borisov)
Az 5 éves kancák győztese: Argentina (tenyésztő: Radványi János)

A teljes eredménysort itt találják.  Természetesen minden tenyésztőnek gratulálunk és sok-sok sportsikert kívánunk. Ma estétől 7 napon át Kristófcsik Rozi fotósunk által több mint 100 db képen mutatjuk be a csikókat a Racing Portal fotós oldalán. Gyönyörködjenek bennük!

Most sem csalatkoztunk a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének aktuális rendezvényén. Káprázatos, professzionális szervezés,  csodás sportlovak, gyönyörű idő. Mi kitűnően éreztük magunkat és bízunk benne, hogy a helyszínre kilátogatók ugyanígy. Ki ne hagyják a jövőbeni rendezvényeiket!

Fotók: Kristófcsik Rozi