Példaképek, a Whitney-k – 1. rész

A Whitney-k több generáción át ívelő ténykedése az Egyesült Államok galoppsportjának egyik legfőbb pillérét hozta létre. Bemutatjuk őket – mármint a galoppsportban érdekelteket.

A família gyökerei az 1592-ben született John Whitney–től származnak, de szerencsére nekünk nem kell több mint 400 évet visszalapoznunk a család albumában, mert az első Whitney, aki behatóbban foglalkozott a lóversenyzéssel, az az 1841-ben született (Conway, Massachusetts)

William Collins Whitney,

aki politikai pályára lépett ezáltal sok funkciót töltött be. Egyszerűen a legjobbra törekedett. Megvásárolta a legjobb lovakat, szerződtette a legjobb zsokékat és trénereket. James R. Keene-nel együttműködve megalapította a Westbury Stable-t. Angliában és az Államokban is futtatott, ingatlanai viszont a világ sok szegletében voltak. Legnagyobb győzelmét Volodyovski szállította számára, aki megnyerte az 1901. évi Epsom Derbyt. Ez látható a kiemelt képen.

Ugyanezen évben vásárolta (és mentette) meg a Saratoga Race Course-t, de erről már olvashattak itt.

Öt gyermeke, 12 unokája és 21 dédunokája született, de közülük nem sokan foglalkoztak a lóversenyzéssel, így mi csak az imádott sportágunkban érintetteket helyezzük most fókuszba.

Legidősebb fia, Harry Payne Whitney (1)

aki a lóverseny-történelemnek, az első Kentucky Derby nyerő kancát adta a képen látható Regret személyben. Tőle származik az az elhíresült mondat, hogy

„Nem érdekel, ha soha többé nem nyer versenyt, vagy nem is áll starthoz. Győzött Amerika legnagyszerűbb futamában, és elégedett vagyok.”

Naná, hogy apjától örökölte a telivérek világa iránti rajongását, így 1915-ben egy hatalmas lótenyésztő farmot hozott létre Lexingtonban (Kentucky). Bár nem csak telivéreket tenyésztett, mégis a sportág ünnepelt alakja lett, aki nyolc alkalommal volt az év legjobb tenyésztője és lovai 200-nál is több Stakes versenyben győztek. Kétszer nyert Derby-t, hatszor Preakness-t, négyszer Belmont-ot, állt istállójában Év Lova is, de a Triple Crown soha nem jött össze. Némileg talán kárpótolta ezért Upset, aki attól lett világhírű, hogy neki köszönheti egyetlen vereségét „A nagy Man o’ War”.

Mivel Harry másik két gyermeke nem érdeklődött a lóversenyzés iránt, így halála után a farm fiára,

Cornelius Vanderbilt Whitney-re (2)

szállt, és csak 1989-ben lett a Gainesway Farm része.

A Sonny becenévre hallgató fiú apjához hasonlóan szenvedélyes pólójátékos volt, de nem hagyta hidegen a telivérek világa sem.

Bár rengeteg nagy győzelmet aratott, mégis arról marad emlékezetes, hogy nem tudott Derbyt nyerni, pedig 15 lovával is megpróbálta ezt.

Harry, Truman elnöksége alatt az USA kereskedelmi minisztere volt, de a lovak mellett leginkább a filmgyártás érdekelte. Ebben unokatestvére, John Hay “Jock” Whitney (6) „rángatta bele”, aki négy éven át az Államok nagykövete volt Londonban. Róla majd kicsit később.

Leghíresebb anyagilag megtámogatott projektjük, a 10 Oscar-díjat is besöprő, “Elfújta a szél” volt.

1950-ben megalapította a National Museum of Racing and Hall of Fame-et, azaz a Hírességek csarnokát és ennek első elnöke is lett. Halála után felesége lett a sport bőkezű mecénása, de Marylou életét pár hete már méltattuk itt a Racing Portalon.

Cornelius testvérét, Flora-t a művészet védőszentjének nevezték. A lóversenyzés abszolút hidegen hagyta, de 1923-ban megszülte Whitney Tower-t, aki lóverseny szakújságíró és később a National Museum of Racing and Hall of Fame elnöke lett.

Ha valaki összekeveredne a sok Whitney között, itt a segítség:

A cikksorozatban hosszabban említett személyek:

William Collins Whitney (1841. július 5. – 1904. február 2.) politikus, haditengerészeti miniszter – a családi tenyészbirodalom alapítója, Saratoga Race Course építtetője

 • fia, (1. említett) Harry Payne Whitney (1872. április 29. – 1930. október 26.) – üzletember, Regret tenyésztője és tulajdonosa
  1. Harry fia, (2.) Cornelius Vanderbilt Whitney (1899. február 20 – 1992. december 13.) – az USA kereskedelmi minisztere, filmgyártó, a National Museum of Racing and Hall of Fame alapítója és első elnöke
 • fia, (3.) William Payne Whitney (1876. március 20. – 1927. május 25.) – üzletember, kórházak alapítója
  1. William Payne felesége, (4.) Helen Julia Hay (1875. március 11. – 1944. szeptember 24.) – költő, író
  2. William Payne és Julia lánya, (5.) Joan Whitney (1903. február 5. – 1975. október 4.) gyűjtő és művészetpártoló
  3. William Payne és Julia fia, (6.) John Hay Whitney (1904. augusztus 17. – 1982. február 8.) az USA londoni nagykövete
   1. John felesége, (7.) Mary Elizabeth Whitney Person Tippett (1906. június 18. – 1988. október 30.) társadalmi előkelőség, filantróp
 • William Collins unokája, Pauline Payne Whitney lányától született, (8.) Dorothy Wyndham Paget (1905. február 21 – 1960. február 9.) – kiállhatatlan lóverseny futtató

összes kép: Wikipédia

Holnap folytatjuk!