Pat Cosgrave

A Derby előtt néhány órával beszélgettünk Pat Cosgrave-vel. A Kincsem Parkban nem mindennapos esemény, hogy egy élvonalbeli ír vagy angol zsoké jöjjön el lovagolni. Vonczem Gabriella interjúja következik.

-Hogyan kerül kapcsolatba Deák Györggyel, Mediplomat tulajdonosával?
-Megkeresték az ügynökömet és miután tájékozódtam a magyar lóversenyzésről, azt gondoltam, hogy szívesen eljövök.

-Tudott-e korábban valamit a magyar lóversenyről?
-Overdose-on kívül mást nem ismertem.

-Lovagolt-e már Derby-ben máskor is?
-Igen, több helyen is, példaként említhetem az Ír Derby-t, ahol kétszer is indultam.
-Mit vár a mostani versenytől, hiszen egy ilyen nagy, 20 lovas mezőnyben akármi megtörténhet.
-A lovam eredményeit nézve arra számítok, hogy most is nagyon jól fog futni, habár nem ismerem őt még.

-Minden Group 1-es győzelmét sprinter lovakkal, nevezetesen Borderlescottal, Markabbal és most június közepén Society Rockkal érte el. Ön szerint véletlen, hogy sprinterekkel a legsikeresebb vagy talán jobban érzi a rövidtávú versenyeket?
-Ez egyszerűen így alakult. Sokat lovagoltam hosszútávra is, de nagyon örülök, hogy a sprintversenyekben jól tudok szerepelni. Remélem, hogy még sok jó sprintert lovagolhatok.

-Ha az előbb említett, három Group 1-et nyerő összehasonítja, legjobb formájukban melyiket tartja legjobbnak?
-Egyértelműen Society Rockot. Szerencsére a jövőben is én lovagolhatom majd. Egyelőre még nem dőlt el, hogy hol fut legközelebb, több lehetőség is szóba került, így például Franciaország. (Időközben arról olvashattunk a hírekben, hogy a ló tréningben sérülést szenvedett. A szerk.)

-Magyarországon jelenleg egyetlen olyan ló áll tréningben, amelyik az legnagyobb európai sprintversenyekben komoly szerephez juthat.
-Igen, az említett Overdose, igazán jó ló.

-Ha lehetősége nyílna rá, felülne rá versenyben?
-Mi az hogy, nagyon szívesen.

-Jelenleg Angliában él, hogyan telnek a mindennapjai?
-Majdnem minden nap versenyezek, ami elég sok utazással jár. Délelőttönként így nem igen marad időm arra, hogy tréningben lovagoljak. Igazából most szabadúszóként lovagolok, nem állok egyetlen istálló alkalmazásában sem, de nagyon sokat lovagolok James Fanshawe-nek. Nála mintegy hetven ló áll, köztük Society Rock is. Több jó lovat készít, így a legnagyobb pályákon is futnak a telivérei. A jövőben is szeretnék vele együtt dolgozni és sok jó lovat nagyversenyekben is lovagolni.

-Azt mondta, hogy minden nap lovagol és utazik is, hogyan lehet ezt fizikailag bírni?
-Hozzá lehet és kell is szokni.

-Hány kilót tud lovagolni?
-A legkisebb súly, amit elvállalok 54 kilogramm.

-Akkor nem a hagyományos, hurkás, tojásos ír reggelivel kezdi a napjait…
-Nem, arról szó sem lehet.

-Tanulóévei alatt két szezont is Aiden O’Brian-nél, a világ egyik legsikeresebb trénerénél töltött. Szerepel-e a tervei között, hogy ismét visszatér oda?
-Nem. Angliában élek és egyelőre nem is szeretnék visszatérni Írországba. Ott jóval kevesebb versenyt rendeznek, így szűkebbek a zsokék lehetőségei is.

-Pedig azt olvastam, hogy az észak-angliai hideg teleket nem igazán kedveli…
-Azt tényleg nem szeretem, de ez most már nem gond. Az év során a gyep-szezont Angliában töltöm, akkor pedig elég jó idő van. Télen pedig már kétszer jártam Dél-Afrikában lovagolni, illetve Dubaiban is versenyeztem. A következő télre is ez utóbbit tervezem.

-Jó néhány ország pályáján járt már, melyik a kedvence?
-Meydan Dubaiban. Csodálatos a létesítmény és nem mellékesen nagyon jól is fizetnek. Úgy gondolom, hogy amit Sejk Mohammed a lóversenyzésért tesz, azért nagyon hálásak lehetünk neki.

-Köszönöm az beszélgetést és sok sikert kívánok a Derby-ben is!

Vonczem Gabriella – Pat Cosgrave – 2011. július