Párizsi előjáték

Holnap kerülnek lefutásra az idei ARC hétvége hivatalos felkészítő futamai.

A helyszín pedig nem más, mint az idén átadott ParisLongchamp, melyen (és elődjén) rendezik hagyományosan a prominens Prix de l’Arc de Triomphe futamát, ami vitathatatlanul Európa leggigászibb versenye. Egy ilyen kimagasló futamot persze nem is vezethet fel a nagyérdeműnek más, mint további extraklasszis versenyszámok – nem csak a mi kontinensünk legjobb négylábúival.

És amiért a franciák oly mestermódon űzik a lóversenyzést, természetesen hivatalos felkészítő futamokkal is kicsábítják az elegáns nézőket és a lósport legbefolyásosabb játékosait a turf-ra, megalapozva az ARC hangulatát.

Ezt a kilencfutamos versenynapot egy kicsivel más izgalommal követhetjük végig, mint a nagy párizsi finálét, hiszen itt a meglepetésekkel is szívesen számolunk. Hat Group besorolású futam közül válogathatnak a telivérfuttatók, s nem csak az „angoloké”. Az októberi gigászi hétvége egyik nézőcsalogatója élményét is becsempészték a hivatalosan is „ARC felkészítők napjának” nevezett eseménybe: arab telivéreket is láthatunk az utolsó előtti mérkőzésben.

A sprintereket és a milerek-et is Gr3-as felkészítők várják, de a főfogások a 2400 méteres kihívások: a Prix Niel és Prix Foy (Gr2) között csak a korosztályok a különbség, mindketten roppant hatékony felkészítők magára az Arc-ra. Azonban nem kell sokáig visszalapoznunk a történelemkönyvekben, hogy a kontinens királynője ne a Prix Vermeille-ből (Gr1; €600,000) érkezett volna egyenesen.

Japán idén is képviselteti magát az ígéretes négyéves Clincher-rel a Prix Foy-ban – de nem lesz könnyű dolga a nemrégiben visszatért világutazóval, vagy a kétszeres klasszikus győztes Capri-val szemben.

A kancák mérkőzéséről még nem kaphatunk pontos képet, de egyelőre szinte biztosnak mondható két német aspiráns mellett indul az a ló, akit már származása is világhírűvé tette: a FrankelZarkava utód Zarkamiya.

Kedves Olvasóink – ezt a vasárnapi programot kár lenne kihagyni! Lássuk hát, kik lépnek majd rivaldafényben az ARC színpadára!

Fotó: TDN