Ott is egy királynő

Minket, európai galopprajongókat két éve kápráztat el a szenzációs Enable. Most Japán galoppsportja is egy kanca lábai előtt hever.

Almond Eye (Lord Kanaloa) neve természetesen felbukkant már honlapunkon, hiszen Sakae Kunieda mester kiválósága, megnyerte a kancák Hármas Koronáját, vagyis az Oka Sho (Japanese 1000 Guineas, 1600 m), a Yushun Himba (Japanese Oaks, 2400 m) és a  Shuka Sho (2000 m) trófeáit egyaránt bezsebelte. Ennek tükrében kiemelkedő favoritja volt a Japán Kupa 38. kiadásának, amit a 98,988, néző legnagyobb örömére a pályán sikerrel is abszolvált.

Úgy futott 2:20.6-os bombasztikus pálya- és versenyrekordot (utóbbiban az előző 2:22.1 volt !!!), hogy 400-nál CP Lemaire még nyugodtan ült a nyergében, 200-nál kicsit megrázta, hogy az utolsó métereken már ismét pihentesse. Így is 1 ¾ hossz lett a bírói ítélet Kiseki előtt. Ezzel a szuperkanca továbbra is veretlen és naná, hogy mindenki rögtön a 2019-es Arc-ban szeretné látni Enable ellen.

Mögöttük kissé leszakadva Suave Richard (Cr. Demuro) érkezett célba, így totális japán dobogó alakult ki.  A tavalyi győztes, Cheval Grand a negyedik.

Az európai lovak Thundering Blue és Capri, ahogyan azt sejteni lehetett nem váltották meg a világot – 10. és 11. helyen értek célba.

Almond Eye mindössze a második “Fillies Triple Crown – Japan Cup” duplázó, és Gentildonna 2012-es győzelme óta  a második hároméves nyerő kanca. Nézzük a történelmi győzelem főszereplőinek szavait. Elsőként második kupáját, és Japánban 22. (nyolcadik idei) Gr1-es  győzelmét jegyző Lemaire:

Örülök, hogy megnyertük a kupát, amelyre világszerte figyelnek. Meg kell mondanom, természetesen meg is könnyebbültem, hiszen a favoritin ültem, és tudtam, hogy képes megnyerni a  futamot, de 2400 méteren nagyon sok minden történhet.  Ő egy nagyon különleges kanca.  Kissé temperamentumos és mindenhez kiválóan alkalmazkodik, épp ezért a tengerentúlon is képesnek tartom győzni őt, a világ legjobbjai ellenében is.

Kis ízelítő a hangulatból:

A tréner  Sakae Kunieda: “Bíztam benne. Nagy formában érkezett a  futamra. Könnyen utazott és mikor edzésen 1000 méteren 59,9,-et ment, már bíztam benne, hogy meg tudja nyerni a kupát. A Japan Cup egy nemzetközileg elismert esemény, amelynek megnyerése kiváló belépő egy tengerentúli kihívásra. Erről azonban majd a tulajdonosokkal egyeztetünk.”

Csak ezen pálya fogadási forgalma vasárnap ¥ 28,881,918,800, azaz több mint 73 milliárd forint volt!!

Japán ezzel búcsút int nekünk, de csak karácsonyig, amikor is a világ talán legkülönlegesebb futamát, az Arima Kinen-t futják. Reméljük a startnál láthatjuk Almond Eye-t is.

Kép: 7HorseRacing Twitter