O’Brien csodálatos éve – IV. rész

Sorozatunk legújabb részében a kétévesek játsszák a főszerepet.

US Navy Flag-nek kétszer is köszönetet mondhat O’Brien. Fotó: The National

A sorozat 1.2., és 3. része kattintva olvashatók.

Cheveley Park Stakes – Clemmie

A kétszeres klasszikusgyőztes Churchill teljes testvére, Clemmie úgy teljesített legfelső kategóriás bemutatkozásában, ahogyan azt csak remélni lehetett: igazi profiként hagyott mindenkit maga mögött az 1200 méteres kancafutamban. Eme szeptemberi varázslatos színrelépése óta azonban nem láthattuk még többet pályán a Ryan Moore által csak “egy nagyon, nagyon első osztályú kanca”, akinek “remélhetőleg még sokkal több is van a tarsolyában”. Jövőre kíváncsian várjuk…

Middle Park Stakes – US Navy Flag

 

War Front fia nem a semmiért lett Kétéves Champion-ként kikiáltva az év végi Carter-en. Idén összesen 11 verseny van a lábában, így igen tapasztaltnak mondható – mely meg is látszott első Gr1-es győzelménél. US Navy Flag nem retten meg egy kis küzdelemtől… Ő adta Aidan O’Brien-nek a kerek 20. felsőkategóriás győzelmét.

Prix Jean Luc-Lagardene – Happily

Szeptember elején már aratott egyszer Happily-vel O’Brien Gr1-győzelmet, de a gőzös itt még nem állt meg. Az októberi ARC napon Galileo lánya megint állva hagyta mén (!) vetélytársait ekkor francia földön, és csak egy sajnálatos sztrájk akadályozta meg abban, hogy újabb Gr1-ben mérettessen meg idegenben. Mindezek ellenére a Cartier gálán megválasztották az Kétéves Kanca-champion-jának.

Prix de l’Opera – Rhododendron

És bár O’Brien lovai a mesés, de annál is keményebb Franciaországba utaztak, a Prix de l’Opera befutójában már csak egymással viaskodtak: Hydrangea és Rhododendron között csak egy fejhossznyi különbség döntött a célban, de a mesternek ígyis-úgyis meglett a sorozat következő Gr1-es trófeája. A történet folytatása a kancának, hogy Kaliforniában már az itt hátrahagyott “királykék” hátsóját volt kénytelen nézni a célban.

Sun Chariot Stakes – Roly Poly

War Front lánya már minden kétkedőt elhallgattat harmadik Gr1-győzelme után, és bár ezután szerencsétlenül járt Kaliforniában és Hongkongban, de a szezon egyik legjobb mérföldes kancájaként jegyezhetjük idei krónikánkban.

Dewhurst Stakes – US Navy Flag

Aidan O’Brien mesterhármasát US Navy Flag vezette célba a kétéves mének kiemelt fontosságú mérkőzésében, mely a nyerő számára Gr1-duplát jelentett. Közvetlenül mögötte pedig nem is akárki ért célba: a helyezett neve a következő részben fog szalagcímként előkerülni…