O’Brien csodálatos éve – I. rész

A 2017-es esztendő utolsó öt írása következik itt, a Racing Portalon.

Ez  az öt cikk, azonban rendhagyó, ünnepi és mindenképpen tisztelettel adózó lesz.

Hatodik Epsom Derby-győzelme után. Fotó: Epsom Guardian 

Valószínűleg mindnyájan ismerik az év nagy szenzációját: Aidan O’Brien idomítottjai 28 Gr1-es versenyben diadalmaskodtak, ezzel az ír zseni megdöntötte Bobby Frankel 14 éve fennálló rekordját.

Ezen fenomenális teljesítmény tiszteletére, szezonzárásként egy ötrészes minisorozat indul itt, a Racing Portal-on, melynek keretei közt felelevenítjük, az általunk végtelenül csodált “varázsló” mind a 28 topsikerét. Szerkesztőségünk ezzel fejezi ki mélységes tiszteletét Aidan O’Brien és csapata irányába.

2000 Guineas Stakes – Churchill

A szezon első európai Gr1-je rögtön az ír trénerzseni első sikerét hozta, mikor a bajnok kétéves,  (egy csöppet sem meglepő módon) Galileo apaságú Churchill nagy küzdelemben verte a “Godolphinos” Barney Roy-t, Írországba csempészve ezzel a brit Hármas Korona első ágát.

1000 Guineas Stakes – Winter

Guineas Weekend második napján is O’Brien-nek állt a pálma, ugyanis a szombati ménsiker után a mérföldes klasszikus kancák számára kiírt verzióját is behúzta, ráadásul házibefutóval, miután a két Galileo-lány, Winter és Rhododendron egymás között döntötték el a versenyt.

Irish 2000 Guineas – Churchill

Három héttel később Curragh-ban a brit szuperhétvége ír változatát rendezték meg, ahol a friss évjáratelső a UAE Derby-győztes Thunder Snow-val találkozott. A Godolphin lova azonban nem okozott neki különösebb problémát, és az eső áztatta pályán magabiztosan szerezte meg az angol-ír Guineas-duplát.

Irish 1000 Guineas – Winter
Akárcsak másnap Winter, aki ellopta a show-t a kancák klasszikusában, amikor is hosszak tömegével masírozott be a célba, ellenfeleinek esélyt sem adva, mellyel azon túl, hogy maga Winter duplázott, O’Brien mérlege a két-két szigetországi Guineas-ben 4/4.

Coronation Cup – Highland Reel

A 238. (!) Investec Derby Weekend-en sem maradhattunk O’Brien-siker nélkül, hiszen a tréner rögtön a pénteki nap első csúcskategóriás futamában győzelmet ünnepelhetett egyik legjobb idősebb klasszisa, Highland Reel révén, aki ugyan kicsit kacsázott az epsomi lejtőn, de még így is magabiztosan szerezte meg idei első topsikerét.

238. Epsom Derby – Wings Of Eagles

Micsoda verseny! A “derbyk derbyje” évről évre a szezon egyik fő attrakciója, amit azonban idén hozott, az minden várakozást felülmúlt: azon túl, hogy Douglas Macarthur pár száz méter híján ellopta a futamot, a befutóban folyamatosan vették át a vezetést az újabb és újabb aspiránsok, a győzelmet végül az 50-szeres pénzt érő Wings Of Eagles (Galileo) szerezte meg tréningtársa, Cliffs Of Moher előtt, ezzel O’Brien talán legnagyobb 2017-es győzelmét hozva.

Holnap a Royal Ascot-tal és egyéb fenomenális versenyekkel folytatjuk, de már Csondor Orsolya tolmácsolásában.