Most sem sikerült, sőt…

Enable legrosszabb Arc helyezésével zárja pályafutását és lép le a galoppsport nagyszínpadáról. Sottsass az új bajnok!

Nem hinnénk, hogy van olyan olvasónk, akinek szombat délután a másnapi csúcsfutam (?) kapcsán ne jutott volna eszébe a 98. Magyar Derby, ahol két lovat állatorvosi javaslatra zártak ki.

Az idei, a magyar kékszalag futamánál egyel nagyobb, azaz a 99. számot viselő Prix de l’Arc de Triomphe kapcsán leginkább nevetni támadt kedvünk annak lefutása előtt. Az természetes, hogy a mély talaj miatt visszaléptették a legnagyobb sztárok többségét, így Enable legfőbb ellenfelét, Love-ot is, de ami szombaton történt, arra nehéz értelmes magyarázatot találni.

Aidan O’Brien valamint fiai, Joseph és Donnacha összes futójukat visszavonták a levett vizeletminták után.

Azokban ugyanis a tiltólistán lévő Zilpaterol nyomait mutatták ki. Ezt főként a szarvasmarháknál használják testtömeg növelésre és pénteken késő este a forgalmazó, Gain Equine Nutrition azt tanácsolta vásárlóinak, hogy hagyják abba takarmánytermékeik használatát, miután a tételek szennyeződtek az Európában engedély nélküli szerrel.

O’Brienék tehát nem csalni akartak, hanem szennyezett takarmányt kaptak.

Amikor tudomásukra jutott az eset, az összes Franciaországban induló  lovuk vizeletmintáját elküldték The Irish Equine Centre-be és azok kivétel nélkül mind negatívnak bizonyultak. A francia vizsgálatoknál viszont „megbuktak”. Gondolom, mindenkiben felmerül kérdésként: hogy lehet ez? Hogy lehet eltérő két laboratórium eredménye? Állítólag úgy, hogy az Ír laboratórium nem tud „olyan mélységben” vizsgálni, mint a francia.

Így, csak a főfutamból Mogul, Japan, Sovereign és Serpentine négyesét kellett visszaléptetni, a keretprogram és a fiai többi indulójáról nem is szólva. (Roger Varian, aki szintén a Gain termékeit eteti, visszavonta hét futóját a szombati brit találkozókról.)

Talán a legnagyobb fájdalom a fiatal Donnacha-é lehetett, akinek idomítottja, Fancy Blue a Prix de l’Opéra favoritja volt.

Minden Enable „kezére játszott” tehát. Love és Ghaiyyath visszalépésével már eleve az egyik favoritnak volt tekinthető, de hogy az ír négyest is törölték a futamból, (plusz a folyamatos esőzések miatt) már-már verhetetlennek állították be sokan. Hogy miért volt ez hiba, erről majd holnap értekezünk hosszabban.

Vasárnap délelőtt forrtak az indulatok a facebookon és a twitteren. A hozzászólások között nem kevés akadt, akik azt írták: ez a verseny, ilyen hiányzókkal, biztosan nem lehet Európa legnagyobb versenye. Természetesen támogató (Go Enable & Frankie) kommentből is rengeteg született, így konklúzióra most sem jutottak a felek. (Itt szúrnánk közbe, hogy az oda nevezett lovak névsora alapján a British Champion Stakes mezőnye jóval erősebb lesz az Arc-nál. Már ha elindulnak a sztárok benne!)

A futam előtt minden kamera és szem Enable-n volt, aki meglehetősen jól fogadta az őt körülvevő hatalmas felhajtást. A pályán sem volt semmi gond. Dettori kiválóan helyezkedett vele, de kb. 350-nél kapott egy kis bodicsket az istállótárstól, Stradivariustól, akit Persian King tolt picit befelé. A többi már maga az örökkévalóság.

Enable hatodik. Ez a legrosszabb Arc helyezése, de ennek ellenére sokaknál Ő marad az Örök Királynő.

Ismét egy olyan telivér nyerte Európa legfontosabb futamát, amely korábban már meghajolt Enable előtt, hiszen az új hős, Sottsass (Siyouni) tavaly “A Királynő” mögött lett harmadik ugyanitt. Őt az utolsó métereken félelmetesen megközelítette a német derby bajnoka, In Swoop, de kissé elkéstek. Persian King is kiválóan futott pályafutása utolsó versenyében. Tárt karokkal várja őt a Haras d’Etreham, no meg persze a sok-sok kanca.

Micsoda befutó, micsoda dobogó! Totális francia siker. Loboghattak volna a trikolórok, ha lettek volna nézők.

Ezzel Jean-Claude Rouget idomítottja az első, aki a lerövidített, 2100 méteres derby után tudta megnyerni az ARC-ot.

A győztes lovas (aki mesteréhez hasonlóan először érezte a győzelem ízét) a futam után elárulta, hogy Monsieur Rouget beszélte rá, hogy válassza az istállótárs, (a végül ötödik) Raabihah helyett a későbbi győztest.

Az ír Champion Stakes előtt arra számítottam, hogy Raabihah-t fogom ülni.” – mondta Demuro. “Sottsass nem volt ugyanaz, mint tavaly, nem volt ugyanolyan étvágya vagy ugyanolyan a kondíciója,  de nem sokkal az írországi verseny után Monsieur Rouget közölte velem, hogy úgy érzi, a ló formája kezd visszatérni. Mondtam neki, ha biztos ebben, akkor én pedig benne bízom és Sottsasson fogok lovagolni“.

1976 óta ez volt a leglassabb “diadalív futam” (2:39.30), de az a mély (délelőtt 4,8-as) pályának is betudható, no meg persze a legjobbak távollétének is. A győztesnek azonban sosem kell magyarázkodnia, így a 67 éves mester sem tette, főleg azok után, hogy a Derbyben viszont Sottsass tartja a versenyrekordot.

Tényleg egész évben ezért dolgoztunk. A 2020-as legfőbb célkitűzésünk volt ennek a futamnak a megnyerése, amiben ez az átalakított versenynaptár egyáltalán nem segített. Nem igazán tudtuk maradéktalanul megtenni, amit szerettünk volna, de be kell valljam: az utolsó napokban azt éreztem, hogy csúcsformában van. Nagyon nehéz döntés volt, hogy Leopardstownban vagy a Prix Foyban készítsük őt, de szerencsére nem bántuk meg, hogy Írországba utaztunk vele. (Ott 4. lett – a szerk.) Mindent úgy terveztünk, hogy mára legyen 100%-os és ez szerencsére be is jött.” – mondta a boldog tréner.

Csak át akarom élni ezt a pillanatot, és holnap, amikor majd felébredek, tisztábban fogok gondolkodni újra. Még egy hónapja sincs, hogy elvesztettem édesapámat, így ez jó ajándék most neki. Remélem, lenéz rám.” – ezek a könnyeivel küszködő Cristian Demuro szavai voltak a győzelem után.

In Swoop ennyire kiváló futása kapcsán egyrészről felértékelődik a Német Derby, valamint dicsérni kell a német tenyésztők mellett Francis-Henri Graffard kiváló munkáját, mert ebben az Adlerflug ivadékban még maradt szufla bőven. (A finálé kicsit hasonlított arra, amikor is 2018-ban Sea of Class rohamozta Enable-t.)

A tulajdonosok a White Birch Farm, azaz amerikai iparosmágnás, lapkiadó, filmgyártó és műgyűjtő Peter Brant úr, aki 1971-ben látta Mill Reef győzelmét itt, és azóta arról álmodott, hogy egyszer ez neki is megadatik. Majd 50 év után ez már nem álom többé, így a zsoké és a tréner mellett neki is ez az első “diadalíve”.

A szombati nap egyetlen pozitívuma francia részről Olivier Peslier lányának, Megane-nak a győzelme volt egy hendikepfutamban, hiszen a két hosszútávú Gr1-es összecsapás első díja Angliába és Írországba került Princess Zoe (Jukebox Jury) és Wonderful Tonight (Le Havre) révén.

Másnap viszont jól kezdtek a franciák, hiszen Sealiway (Galiway) fölényes győzelmet aratott a Grand Criteriumban, majd jött az elsöprő Girl Power.  A kancák kritériumát ugyanis Tiger Tanaka (Clodovil) nyerte Jessica Marcialis hölgyzsoké alatt, akit korábban már Budapesten is üdvözölhettünk.

És így fogadták a társak a friss hőst.

A Prix de l’Opera-ban Fancy Blue távollétében is kettős ír győzelem. Őfelsége, sorozatnyerő kancáját, Tarnawa-t (Shamardal) a kiváló Alpine Star követte a célban. Ez már az ötödik Aga Khan siker volt “az Operában”.

Battaash visszalépése után vélhetően csak az érintetteket érdekelte a Prix de l’Abbaye. Az erőviszonyokat jól mutatja, hogy a győzelmet az a Wooded (Wootton Bassett) szerezte meg, aki legutóbb még Gr3-ban is kikapott. A várt izgalmak, a szoros befutó némileg kárpótlást nyújtott a harmatos mezőnyért.

A 2020-as hétvége záró Gr1-es futamát, a Prix de la Forett One Master (Fastnet Rock) ismét, zsinórban harmadjára nyerte. Három éve a Boudot-Haggas duóé a trófea a kiváló kanca révén. Számunkra ez volt a nap legértékesebb győzelme, hiszen három éven át egészségesen és csúcsformában tartani egy kancát, azt még elképzelni is nehéz…

A nyolc legfontosabb futamban négy sikert jegyeznek a hazaiak, míg angol és ír földre 2-2 trófea kerül. Ezek közül csak Pierre-Charles Boudot és Graffard mester tudott két-két győzelmet jegyezni.

Ez volt tehát a feledhetetlen Arc meeting. Jövőre, a 100. kiadásban remélhetőleg már a legjobbak is ott lesznek a gépben, valamint a nézők a lelátókon.

Isten veled, Enable! Mindent köszönünk!

Íme a vasárnapi nap legtöbbször megnézett videója, azaz a két bajnok szívszorító búcsúja egymástól.

Holnap a búcsúzó Enable lesz a főszereplőnk!

Képek: Jour de Galop Twitter

One thought on “Most sem sikerült, sőt…

Comments are closed.