Newmarkettől Párizsig

Három Group 1-es futamot is rendeztek szombaton és vasárnap.

A lóversenyzés bölcsőjében a háromnapos July Festival keretein belül pénteken a kancákat szólították pódiumra, a több mint 100 esztendős hagyományokkal bíró, mérföldes Falmouth Stakes-ben. Parádés versenyben Frankel lánya, Veracious nyakhosszal elsőként a célba, a két Fastnet Rock ivadék, One Master és I Can Fly előtt. A nyerőt az a Sir Michale Stoute trenírozza, akinek életét és pályafutását vasárnap fogjuk méltatni honlapunkon.

Másnap a July Cup lefutása után az jutott eszembe, hogy talán a legjobbkor vonult vissza Anglia sprinterkirálya, mert a nyitóképen látható Ten Sovereigns (No Nay Never) olyan impináló stílusban és fölénnyel nyerte a patinás futamot, hogy mindenkiben joggal merülhetett fel kérdésként: nem jelentene e potenciális veszélyt a Godolphin büszkeségére? Ha valaki azt hinné túlzok, az téved, hiszen a Post-tól 125-ös formát kapott a Coolmore üdvöskéje, míg Blue Point neve mellé 126 és 123 került Ascotban.

2006 (John Egan) után ezzel Ryan Moore az első zsoké aki meg tudta védeni címét a futamban, hiszen 2018-ban U S Navy Flag-gel is ő győzött. Neki második, Aidan-nek az ötödik sikere ebben a futamban az idei.

Ennek természetesen már semmi értelme, hiszen Shamardal fia pályája csúcsán visszavonult, de ezzel a stílussal Ten Sovereigns egyértelműen a megüresedett trón egyik legfőbb várományosa.

A nap érdekessége, hogy a bukmékerek rettegte Dettori, megint mindösszesen egy győztest lovagolt és csakúgy, mint pénteken és ismételten Mark Johnstonnak. Az olasz népszerűségét jól mutatja azonban, hogy három nap alatt nem kevesebb, mint nyolc tréner szavazott neki bizalmat.

Másnap Párizs került az érdeklődés középpontjába… Nyolc gyönyörűen előkészített lovat vezettek be a jártatóba, de az Equidia közvetítésében Japan neve hangzott el legtöbbször. Nem csoda. Az az ascoti győzelem nagyon mélyre raktározódott el a fejekben.

Ahogyan vártuk Western Australia rögtön élre állt és diktálta a tempót a favoritnak, a Grand Prix de Paris finisében aztán jött az “ascoti-show” másolata. Kétszáznál Galileo fia ellépett a mezőnytől és Aidan O’Brien már fogadhatta is a gratulációkat.

“Ő egy igazán szép ló, aki ráadásul kiegyensúlyozott és kiváló elmével rendelkezik. Megtette, amit meg kellett tennie. Szépen halad előre. Nem sokat kellett hozzátennem ma, inkább csak arra figyeltem, hogy ne kalandozzon el verseny közben.” – mondta Moore.

Az Arc előtt az Irish Champion Stakes vár a 3,4 milliós csikóra.

Totális címvédés, hiszen 2018 (Kew Gardens sikere) után ismételten az Aidan O’BrienRyan MooreCoolmore trió ünnepelhetett.

Jöhetett a tűzijáték!

Nyitókép: Sporting Life