Nem született új csillag

Az angol és ír szárparádék árnyékéban, Párizsban is komoly felkészítőkben futottak az októberi francia csúcsfutamokba igyekvők.

A gigasztárok nem is indultak, a szupersztárok jól futottak, különös meglepetésről nem számolhatunk be.

Milyen sokszor esett már szó arról a Racing Portalon, hogy mennyire jól működik a Gosden-Dettori duó, de az olasz csillag nevét, akár ki is cserélhetnénk Anthony Oppenheimerére, ha szintén egy másik,  sikeres társulást szeretnénk ecsetelni. 2015-ben Golden Horn sikereivel kezdődött együttműködésük továbbra is mindkét fél számára meglehetősen gyümölcsöző, gondolva itt pl. Cracksman-re vagy éppen a legfrissebb csillagra Star Catcher-re. Ő nyerte ugyanis a Prix Vermeille-t, és nem szállhatunk vitába a Racing Post nagytiszteletű szakíróival, akik azt vetették papírra, hogy meglehetősen kényelmes győzelmet aratott Sea The Stars lánya. A 82 éves gyémántkereskedő egy újabb fénylő gyémántra lelt a gyepen is.

Ennek ellenére, az Ír kancadíj nyerője számára nem vezet egyenes út Európa legnagyobb versenyébe, mert a tulajdonos szerint túl közel van már annak időpontja, és Gosden is hajlik arra, hogy újsütetű bajnoka maradjon inkább nemtársai ellenében, de végleg azért még nem tett le az indulásról.

„Az Arc volt ugyan a terv, de a Champions Day vagy a Breeders’ Cup is szóba jöhet számára. Nyilvánvalóan van egy másik kancánk, aki viszont nagyon szeret Párizsban futni.” – utalt a mester Európa királynőére, Enable-re.

Ez a kvalifikáló nap Longchampban úgy van felépítve, hogy három futamban is le lehet mérni, hol is tart az Arc-ba igyekvő aspiráns. Mindháromnak 2400 a távja, de míg a Vermeille-ben csak kancák, a Niel-ben csak a háromévesek, addig a Foy-ban az idősebb lovak indulhatnak, azaz nagyvonalú lehetőség, hogy itt még ne találkozzanak a legjobbak. Ez így a lefutási idők révén kiváló összehasonlítást ad, még ha pontosan tisztában is vagyunk vele, hogy ez a galoppsportban nem döntő faktor (és számunkra nem is érdekes).

Jean-Claude Rouget nem beszélt mellé, amikor pár hete azt mondta a derbynyerő felérhet a legjobbakig. Sottsass-t (Siyouni) nem láttuk a kékszalag nyerése óta, de ő annak ellenére is magabiztos 1 és ¼-ed hosszas győzelmet aratott a Prix Niel-ben, hogy katasztrofális versenye volt. Többször is lecsuktak neki és akadályozták, de ő elképesztő finissel jelezte: készen áll az ütközetre és tovább élteti mestere legnagyobb álmát, hogy ő életében először felemelhesse a diadalív trófeáját. A nap legimpresszívebb győztesei, azaz Sottsass és Cristian Demuro itt a képen.

Hát még, hogy készen áll Waldgeist, aki személyes kedvencünk és minden futtató álomlova lehetne. A Galileo ivadék sosem volt még ötödiknél rosszabb, pedig a debütálása óta KIZÁRÓLAG Group versenyekben mérték fel bámulatos képességeit. Az idén megnyerte a Ganay-t, kétszer is harmadik volt Ascotban majd most behúzta a Prix Foy első díját. A Fabre idomításnak sem ez volt élete legnehezebb feladata, hiszen magabiztos kéthosszas győzelmet aratott. Az Arc első két helyére nem tudjuk elképzelni őt, de a játékból biztosan nem fogjuk kihagyni, ezt az immár ötéves kiválóságot.

No és akkor nézzük a három 2400 méteres lefutási időt:

Vermeille/Star Catcher 2:27.63

Niel/Sottsass 2:27.46

Foy/Waldgeist 2:27.57

Ugye, hogy nem lettünk okosabbak?

A számunkra gyászos Prix de l’Abbaye-be igyekvők közül Kevin Ryan idomítottja, Glass Slippers (Dream Ahead) volt a leggyorsabb a Prix du Petit Couvert-ben, míg a Prix du Pin 1400 méterén City Light (Siyouni) nem talált legyőzőre. Siyouni egyébként tovább srófolja amúgy sem alacsony árfolyamát, ugyanis 24 óra leforgása alatt 3 Group nyerőt adott, hiszen Devil nyerte a Prix Eclipse-t (Gr3) Maisons-Laffitte-ban.

Longchamp tehát készen áll a sztárok fogadására. Hogy kiket koronáznak meg október első hétvégéjén? Tartsanak akkor is velünk, és mindenre választ kapnak.

Képek: Racing Post twitter