Nem előre…hátra

Nem őrültem meg, hogy ilyen illusztris társaságban, zsokék és trénerek között szakmai elemzést írjak a futamról, így pusztán néhány gondolatot tennék hozzá a mai TTP futásához.

A cikk első változatát az első törlés után megírtam. A kollégák tanúsíthatják, hogy azt véleményeztem finoman megfogalmazva persze, hogy Pia Brandt trénerasszony megőrült, hogy ilyen erős futamba íratta be Tourt, a Listed lépcsőfokot kihagyva. A legnagyobb hibának az tűnt, hogy nem egy kis, vidéki létesítményben futtatta meg Gr3-ban, hanem Franciaország premier pályáján, ahol némi kivételtől eltekintve valóban csak a legnagyobb futtatók vannak jelen. Ugye senki előtt nem kell ecsetelnem, hogy nem mindegy, hogy Angers-ben vagy Longchamban nyerünk Gr3-at vagy éppenséggel Kempton Parkban vagy Ascotban.

Előre éreztem tehát, hogy itt gáz lesz. Azonban az olyan világsztár – no és persze kő gazdag – futtatók, mint pl. Hamdam Al Maktoum vagy Az Al Shaqab Racing sorra léptették vissza lovaikat és elkezdtem reménykedni, hogy itt még lehet keresnivalónk is. Abban biztos voltam, hogy a Gr1-es nyerőt nem fogja tudni legyőzni, még ha Polydream idén árnyéka is önmagának. A törlések után magam úgy számoltam, hogy Hey Gaman/King Malpic/Marianafoot lehet az ellenfél (a kanca mellett), azaz 4-5. helyre vártam Tourt. A cikkben optimista akartam lenni, azért írtam nektek: várjuk együtt dobogóra.

Azonban azt látni kell, és itt jön elő a hasonlóság Dózival, hogy így, ilyen eszetlenül francia Gr3-ban nem lehet versenyezni. Benoist 55,90-es ezer métert „engedélyezett” neki, azaz majdnem olyan gyorsan kezdett, mint Overdose anno, akinek a soha meg nem dönthető budapesti pályarekordja 54,60. Csak éppen ő 1000 megtett méter után már célba ért.

Tour nem és mindez azt eredményezte, hogy 1100-nál teljesen elkészült az erejével.

Miért dominált az első 1000 méteren?

Mert a többiek tartalékoltak.

A legkisebb francia galoppfutamban is láthatjuk azt a ritmusváltást, amikor szemmel láthatóan felgyorsul a mezőny és a vezetők ellépnek a többiektől. Itt is pontosan ez az általam kismilliószor látott forgatókönyv játszódott le.

DE! Ész nélkül ebben a sportágban sem lehet sikert elérni. Szerény véleményem szerint itt kollektív “felelősség” áll fenn 

Egyrészről hibázott a trénerasszony, hogy egy lépcsőt kihagyott vele, valamint abban, hogy – és itt várom a ti véleményeiteket – ez a ló sprinter és nem 1400-as. Hibázott szerintem Benoist is, hogy nem mérte fel/osztotta be jól lova erejét. Mert lehet Overdose-zal „vetekedni”, csak míg Overdose biztos vezetései után a végén elrepült a mezőnytől, addig Tour pont ott esett vissza, ahol rá kellett volna tennie. Tehát valószínűleg legutóbbi formájának közelébe sem ért, azaz amikor azt gondolhattuk, hogy előző futása előre hozhatta, ennek pont az ellenkezője történt, amit a Post számai (RPR 108 után most 97) tökéletesen alátámasztanak.

A lefutási idő: 1,18.60.

Mivel Pia Barndt-nál nem olcsó a lótartás havonta szerintem a Hammersberg család hamarosan el fogja adni.

Kár ezért a futásért. Listedben javíthat és később Gr3-as szintig is felérhet, hiszen a  végén feltartva is csak öt hosszt kapott a nyerőtől. Szerintem Longchampot el kell felejteni és kisebb pályákon 1200-ra futtatni.

Kérjük a jelszót ne adjátok meg senkinek! Ezek az írások addig készülnek Nektek, amíg az első visszajelzést nem kapjuk meg arra vonatkozólag, hogy olyas valaki is olvasta, akinek nem szántuk.

Képek: ScoopDyga