(Nem egészen) szuper szombat

Szombat délután tűzijátékkal zárul a Dubai World Cup Carnival – már amennyire.

A közel-keleti, azon belül is Meydan Racecourse versenyipara kemény dió szakmai elemzőnek és újságírónak egyaránt. Egyrészről ott a Dubai World Cup Carnival, amit lovas körökben mondhatni már divat lehúzni, persze erre a rendezvény meg is adja az alapot. A helyi média kellően nagy dobra veri a “Karnevált”, a hozzáértők azonban könnyedén átlátnak a fényűzésen.

A mezőnyöket szinte kizárólag a helyi erők teszik ki, élükön a Godolphinnal, akik gyakorlatilag egyeduralkodói a sorozatnak, viszont ha próbálnánk felsorakoztatni a klasszis telivéreket, akik először itt bontogatták a szárnyaikat, abba a legjobb memóriával megáldott szakértőnek is beletörne a bicskája – mert nem igazán lehetne Dunát rekeszteni a nevekkel.

Meydan kiváló versenyhelyszín, de valljuk be, ezen kívül nem véletlen nincsenek tele az újságok hétről hétre az itteni eredményekkel. (A Racing Post 2021-ben már nem is közli a csütörtöki versenyek racecardjait, pedig a korábbi években ezt mindig megtette.) Ahhoz, hogy itt tényleg világszínvonalú versenyeket rendezhessenek, nemzetközi mezőnyökre van szükség – az európai, ázsiai, ausztrál és amerikai futtatók viszont bolondok lennének a pihenőidőszak kellős közepén ilyen messzire utaztatni lovaikat, hogy másod (vagy inkább harmad-, negyed)rangú futamokban versenyezzenek.

A másik oldalon viszont ott a Dubai World Cup Night, a téli időszak fenomenális zárása és a nemzetközi szezon megnyitója. Az éjszaka, ami alatt csillagászati összegeket osztanak ki a számtalan ázsiai, európai és amerikai szupersztár között, mert ott mindenki megtalálhatja a neki való kiírást, no meg persze a méltó ellenfeleket.

A Karnevál záróünnepe, vagy ahogy a rendezők “csöppet” talán túlzón elnevezték, a Super Saturday valahol a kettő közé esik. Habár nem összehasonlítható a Világkupa éjszakájával, tavaly méltó felvezetőnek bizonyult említésre méltó nemzetközi vendégcsapattal, míg máskor teljes érdektelenségbe fullad.

Sajnos úgy tűnik, idén utóbbi következik be. Hiába rajtol el hét black type-verseny, köztük két Gr1, egyik összecsapást sem várjuk körömrágva, és akkor még finoman fogalmaztam. Magyar idő szerint 15:20-kor a Jebel Hatta lesz az első kiemelt (1800 méter; Gr1), majd közvetlenül utána következik az Al Maktoum Challenge harmadik felvonása (2000 méter; Gr1) 15:55-kor.

Persze vétek lenne előre leírni a versenynapot, bármennyire is úgy tűnik, ismét a Godolphin háziversenyeit nézhetjük végig hét felvonásban – ne legyen igazunk.

Képek: Dubai Racing Club, Racing Post