Nem dőlt le, csak meghajolt az emlékmű

Bajnok a pályán, bajnok a ménesben.

A Darley csütörtökön kürtölte világgá: Shamardalt el kellett altatni. A szupermén nincs többé. Világszerte döbbenet és gyász.

Talán ismerősen csenghetnek Önöknek a következő szavak, hiszen egy hónapja sincs annak, hogy Csondor Orsolya méltatta a szuper csődört. Így választás elé kényszerültünk, hogy vagy azt a cikket írjuk tovább és aktualizáljuk, vagy  a bajnok kap egy újabbat, egy teljes pályafutását összegzőt. Utóbbi mellett döntöttünk.

Shamardal története akkor kezdődött, amikor is az 1985-ös Irish Oaks bajnokát, Helen Streetet “a nagy Giant’s Casuseway” elé vezették. Így jött világra 2002. március 26-án (Watercress Farm, Paris, Kentucky, USA)  az a kiváló telivér, aki már kétévesen bajnok lett és egészen haláláig az maradt.

Annak ellenére, hogy sokáig egyáltalán az életben maradása is kétséges volt, hiszen úgynevezett „cervical vertebral malformation syndrome”- t állapítottak meg nála az orvosok, ami egy súlyos gerinc-rendellenesség és ez legtöbb esetben azt jelenti, hogy a ló soha nem versenyezhet és el kell altatni. Shamardalt az Ohio Állami Egyetemre szállították, ahol a röntgen és a mielográfia megerősítette ezt a rendellenességet. Mivel 485 ezer dollárért került eladásra, ezt követően az ügyvédek és a biztosítótársaságok kezdték meg csatározásukat, aminek az vetett végett, hogy a ló tulajdonjoga a biztosítótársasághoz került. A biztosító csapatához tartozó Richard Ketch, aki díjugrató edző és patkolókovács volt, azonban úgy gondolta, hogy alternatív kezelésekkel megmentheti a csikó életét. Bár meglehetősen sokan támadták őt, és „voodoo” kezelési programnak nevezték terápiáját, az hasznosnak bizonyult és Shamardal teljesen felgyógyult. Októberben már Newmarketbe küldték, ahol a yearling árverésen Sheik Mohammed le is csapott rá. Az ára azért lett irreálisan alacsony, 50 ezer font, mert tévesen légzési problémákat diagnosztizáltak nála.

A sejk bérbe adta egy üzletembernek, Abdulla Buhaleeba-nak, aki Mark Johnstonhoz küldte tréningbe.

A versenypályafutását, nagyon rövid fejezetben össze lehet foglalni, ugyanis a klasszis kétévesen, már Angliában is Group 1-es bajnok lett a Dewhurst Stakes megnyerésével. A verseny után a Coolmore 3,9 millió dollárért megvásárolt a anyját, Helsinkit. Következő évben Saeed bin Suroor idomítása alá került, aki óriásit hibázott: márciusában elindította az UAE derbyben, amit ismeretes, homokon futnak. Ez lett visszavonulásáig Shamardal egyetlen veresége, azaz gyepen veretlen maradt.

2005-ben mindössze háromszor versenyzett, mindháromszor Gr1-ben és minden alkalommal győzött.

A Francia 2000 Guineas sikere után a gallok trónjára is felült, hiszen a derbyben Andre Fabre szuperfavoritját, a későbbi Arc nyerő Hurricane Run-t is legyőzte. Utolsó versenyére Yorkban került sor, amikor is az ascoti pálya átépítése miatt ott rendezett St James’s Palace Stakesben győzött könnyű, három hosszal. Még az Eclispe Stakes és a derby hőse, Motivator várt volna rá, de az egyik tréning során fetlock törést szenvedett és karrierjét befejezni kényszerült. Ki gondolta volna akkor, hogy a kevésbé sikereset…?

Vége. 7 futás és 6 győzelem után a Godolphin tenyésztői birodalmának ékköve lett.

Ahogy bejelentették, hogy vége  pályafutásának szinte azonnal Ausztráliában állították fel, ahol már az első idénye után két Gr1-es győztes ivadéka született.

2006-ban 40,000 eurós áron kezdett fedezni Európában, amely 2015-re 70,000-re emelkedett, egy évvel később viszont már nem volt publikus a Kildangan Studban álló sztármén díja.

A mai napig 234 black-type győztes ivadéka van, köztük 25 Gr1-es bajnok.

2019-ben három veretlen, de már Gr1 bajnok csikója is volt, ami egyedüli a lóversenyzés-történetében. Pinatubo (Dewhurst Stakes & V. O’Brien National Stakes), Victor Ludorum (Prix Jean-Luc Lagardère) és Earthlight (Middle Park Stakes &  Prix Morny).

A Racing Post adatlapjából idemásolva legjobb ivadékai:

Az első képen a formaszám, a másodikon a pénznyeremények alapján rangsoroltuk őket.

Bin Suroor tisztelegve azt mondta: “Mindannyian nagyon szomorúak voltunk, amikor hallottuk Shamardal haláláról. Kétévesen már bajnok volt és Godolphin legjobb lovainak egyike lett, két klasszikust nyert Franciaországban, valamint a St James’s Palace Stakest Angliában. Tovább folytatta legendás pályafutását, mint apamén, kivételes utódokat nemzve az egész világon, így mindenkinek hiányozni fog. Ez szomorú nap, de biztos vagyok abban, hogy utódai tovább viszik örökségét mind a versenypályán, mind a tenyésztésben.”

Nem volt túl nagy méretű, de annál inkább volt ügyes és gyors. Minden nagy ló legfontosabb tulajdonsága és ez nála is előjött: az akarata. Olyan volt, mint egy Jack Russell. Lehajtotta a fejét és 110 százalékot adott neked. Kiváló ló volt a sportág számára. Hatalmas veszteséget okoz az iparnak, de nagy lenyomatot hagyott a verseny világában.” – mondta, a vele a francia klasszikusokat nyerő Dettori.”

A Kildangan Studtól Sam Bullard szavai: „Shamardal évek óta az Ír ménesünk fő tenyészlova volt, bár mostanság inkább csak azt élveztük vele kapcsolatosan, hogy lányai és fiai micsoda remekbeszabott győzelmeket aratnak a versenypályákon világszerte. A három veretlen kétéves bajnokával pedig valami olyat alkotott, amilyet senki az elmúlt évtizedekben.(Valóban. Ilyenre sem Galileo, sem a “házon belüli” nagy rivális, Dubawi nem volt képes eddig! –  a szerk.)

Group 1 bajnok utódai – képkivágás: Jour de Galop

Joe Osborne, a Godolphin Ireland ügyvezető igazgatója, akinek az a kellemetlen feladat jutott, hogy ő közölte a hírt csütörtökön a sajtóval, így méltatta a Kildangan Stud zászlóshajóját. “Shamardal megtestesítette a mentális és fizikai keménységet – versenylóként és ménként egyaránt. Ahogy a versenyzés világa látta az elmúlt 15 évben őt, ezeket a tulajdonságokat továbbadta utódai számára. Az elmúlt években számos egészségügyi problémával harcolt, de ezeket erejével és ellenálló képességgel mindig legyőzte. Nehéz nap a mai, amikor elbúcsúzunk tőle. Ez a megfelelő idő, hogy megköszönjük a mén személyzetének és a támogatási szakemberek csapatának munkáját, aki annyira és kedvesen gondozták őt egész ittléte alatt.”

Shamardaltól világszerte millió búcsúznak, de ahogy a TDN írja öröksége még sokáig fenn fog maradni.

Isten véled, bajnok!

Képek: Timeform twitter, Darley twitter, Jour de Galop