Negatív spirálban

Az lóversenyzés világa szinte megdöbbenve figyeli, hogy Aidan O’Brient, aki (remélhetőleg csak évtizedek múlva) vélhetően minden idők legsikeresebb tréneréként fog nyugdíjba vonulni egyik csapás éri a másik után.

Kezdhetünk az Arc lejelentésekkel, amikor is lovai szennyezett takarmányt kaptak és emiatt vissza kellett léptetni őket, majd jött a Fillies Mile, ahol két lovának vistukját összecserélte a személyzete, így annak ellenére, hogy a mester ott sem volt, magyarázkodni kényszerült.

Akkor még nem tudta, hogy a legnehezebb napok majd csak az ausztrál versenyek kapcsán jönnek el számára. Anthony Van Dyck peches futással második lett a Caulfiled Cupban, Armory szintén ezt a helyezést szerezte meg a Cox Plate-ben, de a második díjak nem nevezhetők éppen tragédiának, ami viszont Wichita-val történt az már igen.

Az idei 2000 Guineas ezüstérmese a reggeli tréning során lábát törte, így értelemszerűen vissza kellett léptetni a Cox Plate-ből, ahogyan a sántaság jeleit mutató Magic Wandot is.

Hétfőn jött azonban a lesújtó hír, hogy Wichita-t a műtét következtében fellépő komplikációk miatt el kellett altatni.

A Racing Victoria illetékesének elmondása szerint Wichita újabb sérülést szenvedett a lábán, miközben rehabilitálódott a közelmúltbeli műtétje után.

Az istálló állatorvosainak tanácsára Wichitát október 23-án, pénteken elaltatták, a gyógyulás során fellépő szövődmények miatt. Részvétünket fejezzük ki a ló tulajdonosainak, Aidan O’Brien trénernek, és mindazoknak, akik gondozták a lovat és most nagyon szomorúak a veszteségük miatt.” – mondta az illetékes.

Witchita utolsó versenye a Park Stakes volt szeptemberben, amikor is legyőzte a Prix de la Foret későbbi bajnokát, One Mastert.

Az ezer sebből vérző mesternek az jelenthetett némi gyógyírt, hogy hétvégén az egyik legnagyobb kétéves ígérete, Van Gogh (American Pharoah) hatalmas stílusban, négy hosszal nyerte a Criterium Internationalt Saint Cloudban.

Kép: Racing Post Twitter