Nagy Zoltán – Exkluzív interjú II. rész

Folytatjuk a kedden megkezdett Nagy Zoltán-interjút az ausztráliai tapasztalatokról. Íme a második rész!

Fotó: Nagy Zoltán saját képei.

RP: Milyen mértékben látsz rá az ausztráliai telivértenyésztésre?
NZ: Másfél év itt töltött idő után azt látom, hogy nagyon sokan foglalkoznak Ausztráliában lótenyésztéssel. Mivel nagyon jól megy a versenyüzem, a tenyésztés ki kell, hogy szolgálja az igényeket, ehhez nagyon komoly szakmai felkészültség és háttér kell, értek ez alatt olyanokat, mint mondjuk az állatgyógyászat, vagy a szakképzett munkaerő. Nagyon magas a színvonal. Rengeteg farm van, a világhírű méneseknek is van képviselete (Coolmore, Darley stb.) A szakmai stáb nagyon komoly az árveréseken. A trénerek ügynökökkel vesznek részt rajtuk, és maguk az idomárok egyben üzletemberek és befektetők is. Itt máris összefonódik a tenyésztés a versenyzéssel. Azért az utóbbi években az infláció okozott némi visszaesést az eladások tekintetében.

RP: Mennyire van rálátásod az ausztrál galoppversenyzésre?
NZ: Nagyon működik, több ezer idomár tevékenykedik ebben a hatalmas országban. A hét minden napján, több pályán is van verseny. Külön média teremtődött a versenyek számára: lóverseny rádió és tv-csatorna is van, ahol egész álló nap riportokat készítenek a trénerekkel, tulajdonosokkal, zsokékkal. Hatalmas tréningtelepeik vannak, ezeken általában a versenylovak is karámozva vannak egész nap. Más rendszerű az istállózás, ahol van, ott nagy bokszokban, nyitott istállókban, forgácson állnak a lovak. Külön vannak olyan trénerek is, akik csak a lovak alapkiképzését végzik. Nagyon sok trénernek van pihenőfarmja, ahol a telivérek akár szezon közben is pihennek. A lovak kímélve vannak, idős korukig egészségesek és tudnak versenyezni. Ha nincs fantázia, illetve képesség egy ménben, azonnal herélik ki (sok a herélt versenyló). Nagyon komoly a szindikalizálódás a tulajoknál (60-80%), mert a tartás nagyon költséges. A trénerek eszméletlen sokat keresnek, de a zsokék és a munkalovasok is nagyon jól meg vannak fizetve.

RP: Biztos anyagi hátteret tud adni a szakma a benne dolgozóknak?
NZ: Egyértelműen, kényelmesen megélnek belőle, az alacsonyabb beosztású emberek is jól meg vannak fizetve, az átlag munkásembernek is telik saját autóra, lakásra, nyaralásra. Magasabb beosztásokban még több a fizetés, ott már nagyon jól lehet keresni, a pozícióknak meg van határozva a minimálbére.

RP: Mi a véleményed a telivériparukról, milyennek látod az iparág működését?
NZ: Nagyon jól működik az ipar náluk, folyamatosan fejlődik. Rengeteg munkahelyet teremt. A benne élő és dolgozó embereknek olyan az anyagi helyzetük, hogy befektetésként is megéri sokaknak csinálni, nem csak szórakozás, komoly üzlet van benne. Drága, költséges sport, de az általánosan jó anyagi helyzetükből adódóan sokan megengedhetik maguknak.

RP: Sok a külföldi a szakmában, vagy nem jellemző náluk ez?
NZ: Nagyon sok külföldivel találkozni a szakmán belül, új-zélandi, angol, ír, német, emberek is jönnek ausztrál földre dolgozni, egészen nemzetközi a szakma, főleg az aukciók előtti felkészülési időszakra sokan érkeznek a világ különböző pontjairól.

RP: Mit tartasz a legszembetűnőbb különbségnek az európai, különösen a magyar galoppszakmához viszonyítva?
NZ: Az egyik az, hogy nagyon sok a női lovas, akik hatalmas szakértelemmel és csodálatos stílusban lovagolnak. A másik fontos dolog, hogy nagyon komoly szakmai felkészültség van az ágazat mögött. Úgy gondolom, hogy a szakmához való hozzáállás nem jobb, csak a szakmai háttér sokkal, de sokkal komolyabb.

RP: Jártál lóversenyen? Ha igen, melyik lóversenypályán és melyik versenyt láttad?
NZ: Igen, jártunk. Szerencsére volt alkalmunk több helyre is eljutni. Jártunk Geelong és Caulfield pályáján, John Charody meghívására Sydney-ben a Royal Randwicken is megfordultunk, ahol Paul Messara látott vendégül bennünket. A legnagyobb élmény viszont Flemington volt a Melbourne Cup napján. Hatalmas tömeg, tele az oda tartó vonatok és az utak, elképesztő felhajtás, mindenki kiöltözve, nagyon hangulatos, piknik a füvön, alig lehet megmozdulni. Egy hatalmas komplexum az egész, szinte el lehet benne tévedni, de a kiszolgálás szenzációs! Nem mindennapi élmény volt tavaly élőben látni, ahogyan a német Protectionist elintézte a mezőnyt.

RP: Mik a terveid a jövőre nézve?
NZ: A kezdeti nehézségeken túljutottunk, sok barátunk van már, többek között a kint élő magyarok közül is, akiknek saját klubjuk van ott. A terveink hosszú távú tartózkodásra szólnak, a feleségem hamarosan befejezi az iskolát, amelybe jelenleg jár és nyelvvizsgát tesz, ami után hosszabb időre is lehet tartózkodást igényelni. A távlati tervünk egy híres trénerhez való bekerülés, ahol a későbbiekben dolgozni szeretnénk.

RP: Végül mit tanácsolnál azoknak a magyar fiataloknak, akik érdeklődnek az angol telivérek és a galoppversenyek iránt?
NZ: Tanuljanak angolul, legyenek szorgalmasak, és merjenek kilépni a világba! Aki tehetséges lovas, az kint nagyon jó körülmények között hatalmas szakmai tapasztalatra tehet szert, amit a későbbiekben kamatoztatni lehet akár külföldön, akár a hazájában. A ménesekben is nagyon jó lehetőségek vannak a szakmai ismeretek magas szintű elsajátítására.

A Melbourne Cupon. Fotó: Nagy Zoltán saját képei.
 
Köszönöm szépen a válaszaidat, szerkesztőségünk minden jót kíván a jövőben neked és a családodnak!

Kedves Olvasóink! Már az interjú elkészülése után kaptuk a szörnyű hírt, hogy a legendás Bart Cummings idomár váratlan hirtelenséggel elhunyt. Zolit utólagosan megkérdeztük arról, hogyan érintette őt magát és a szakma egészét a tragédia. Így válaszolt:

„Éljen a Király!” – ezt a feliratot látni a TV-csatornákon, ahol óránként különböző bejátszásokat, riportokat mutatnak a sikereiről. Többek között Gai Waterhouse is nagy tisztelettel beszélt a mesterről. Azt mondják róla a szakmában, hogy nagyon szerény ember volt, és hihetetlen érzékkel válogatta ki leendő idomítottjait. Megrendítette a galoppüzem egészét ennek a már életében legendának számító, kiemelkedő alaknak az elvesztése.

 

Nagy Zoltán – Kiss Barbara – Minden jog fenntartva – 2015. augusztus.