Nagy tervek a Juddmonte-nál

Vessünk rá egy pillantást, milyen csikók vannak úton a világ egyik legnagyobb lóverseny-birodalmában.

Nagy-Britannia egyik legnagyobb lóversenyközpontját valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen Khalid bin Abdullah herceg istállója mind versenyzés, mind tenyésztés tekintetében az élvonal oszlopos tagja. Nemrégiben már szóltunk Önöknek a Moyglare Stud úton lévő sztárjairól, most pedig nézzünk meg néhány ígéretes párosítást a Juddmonte-nál is.

Az egyik legizgalmasabb közülük Frankel (a nyitóképen) és Concentric párosítása. Talán sokaknak nem cseng ismerősen a kanca neve, így eláruljuk: Enable anyjáról van szó. Ráadásul külön érdekessé teszi a dolgot, hogy a kétszeres ARC-győztes klasszis apja, Nathaniel is Galileo fia, továbbá ugyanebből a párosításból már született is egy kancacsikó, a most kétéves Portrush.

Szintén Frankel-hez köthető egy másik tervezett nagyágyú, a veretlen mén anyja, Kind ugyanis Galileo-val lesz fedeztetve, azaz jövőre Frankel teljes testvérét várhatjuk. Az utolsó vele kapcsolatos várakozás féltestvére, Joyeuse “nászát” övezi, aki mellé Dark Angel-t állítják majd.

Természetesen itt is nagy kedvenc a 2014-es Év Lova, Kingman, a mén remek kancát egész sorát fogja fedezni, akiket meg sem kísérlünk felsorolni. Azt pedig valószínűleg mondanunk sem kell, mind otthon, mind a más istállókkal üzletelésben mekkora ütőkártya két ilyen szintű hazai mént magukénak tudni, mindez jól mutatja a Juddmonte brutális színvonalát.

Ráadásul a további három náluk álló mén is tartja a szintet: Bated Breath, Expert Eye és Oasis Dream. Bated Breath többek között két klasszis kötelékekkel rendelkező kancát fedezhet majd, név szerint Palmette-et és Solar Pursuit-ot, Oasis Dream hozzá hasonló lehetőségeket kap, a prímet azonban egyértelműen Expert Eye viszi, akinek 12 tervezett társa között 8 black-type győztes találunk.

Persze mellettük a nagy nevek, Galileo és Dubawi is kiveszik a részüket a jövő bajnokainak megszületéséből. Előbbiről már érintőlegesen beszéltünk még Frankel-lel kapcsolatban, mellette még a Gr2-nyerő Starformer tervezett csikója érdemel említést, míg utóbbi négy kancával találkozik tavasszal, köztük a Gr1-győztes Romantica-val.

 

Végezetül lehetséges jolly joker-ként említenénk az egyik legizgalmasabb párosítást: a 2001-ben Európában és Amerikában is bajnok, Breeders’ Cup-nyertes Banks Hill mellé a kétszeres Gr1-bajnok, ARC-helyezett Ulysees-t választották. Talán a sárga mén neve jelenleg nem pörög a médiában, a hozzáértők azonban nehezen tudnának megfeledkezni a 2017-es év “Legjobb idősebb lováról”, és mi is reménykedünk benne, hogy apaménként hasonló sikereket ünnepelhet majd.

Ezt persze csak a jövőben tudhatjuk meg, de – mint láthatjuk – minden adott hozzá, hogy rövidesen egy újabb generációnyi klasszis kerüljön ki a Juddmonte Farm legelőiről.

A cikkben szereplő információk forrása a TDN és a BloodHorse.

Képek: Juddmonte twitter, British Horseracing