Nagy meydani zárás

Szombaton tartották a Dubai World Cup Carnival nívós záróestjét, a Super Saturday-t.

Ahogy beharangozónkban is olvashattak róla, a Super Saturday a Világkupa éjszakájától ugyan bőven elmarad színvonalban, a Karnevált azonban bőven felülmúlja, így mi is kíváncsian vártuk, hogyan végződik a nap nem kevesebb, mint hét black type összecsapása.

A négy kisebb “felvezető” verseny különösebb említésre méltó események nélkül lezajlott, egyedül  Seemar tréner úr duplázott az első két futamban Emblem Storm, illetve Wafy sikerének köszönhetően, majd következett a nap első Gr1-es összecsapása, a Jebel Hatta.

Az 1800 méteres gyepen rendezett futamra nem csak mi, de a fogadóirodák is teljes Godolphin-hegemóniát jósoltak – bár a DWC Carnivalon ez nem egy ritka eset -, amit meg is kaptunk: a starthoz álló öt Godolphin-lóból négy ki is sajátította magának az első négy helyezést, ráadásul úgy, hogy a képzeletbeli dobogón kizárólag Appleby-idomítások álltak.

 

A papírforma pedig az ő esetükben sem borult: William Buick egészen a célegyenesig mezőny végén utazott a favorit Barney Royjal, azonban mikor a finisben elindította, Excelebration immáron hatéves fia különösebb probléma nélkül masírozott be elsőként a célba. Mögötte másodikként a kanca Magic Lily, harmadikként pedig Spotify végzett.

Ezt követte a nap “kvázi főfutama”, az Al Maktoum Challenge Round 3, ami… Hát, hadd ne mondjuk el a véleményünket. Group 1 létére az Európában csak Listed versenyekben szereplő Matterhorn (Raven’s Pass) úgy ért haza öt és fél hossz előnnyel, hogy a teljes célegyenesben gyakorlatilag csak kentrézett, ami remekül példázza, szakmailag mennyire lehet komolyan venni a klasszikus “helyi” meydani összecsapásokat.

A napot aztán a Dubai City of Gold zárta, ami ugyan “csak” Gr2-es, ugyanakkor a nap legerősebb mezőnye állt starthoz, akik kellő izgalmakat és végre egy igazán jó, kiegyenlített, parázs összecsapást szolgáltattak zárásnak. A nagyon leszakadó Good Tripet kivéve az egész csapat (így kilenc ló) öt hosszon belül ért célba, a győzelemről pedig csak egy fejhossz döntött Loxley és a nagyot hajrázó szuperfavorit Defoe között, előbbi javára.

Loxley és Defoe fej fejt a nap kétség kívül legjobb versenyének céljában

“Loxley egy olyan ló, akit mindig is kedveltünk, de őszintén szólva, ezelőtt mindkét futamán a Karneválon csalódást okozott, úgyhogy nagyszerű megint az élen látni egy ilyen szép teljesítménnyel” – nyilatkozta New Approach fiáról trénere, Charlie Appleby, aki ezzel duplázott a kiemelt futamokban.

Ezzel lezárult a Karnevál, március 28-án azonban még visszatérünk Meydanba a Dubai World Cup éjszakájára.

Képek: Racing Post, Meydan Racing twitter