Nagy gondok Franciaországban

A lóversenyipar krízise Franciaországba is elért.

Akik rendszeresen olvassák a Racing Portalt, azok biztosan találkoztak már a lóversenyzés mint iparág égető problémáival foglalkozó cikkekkel, legyen szó pénzügyi problémákról vagy a munkaerőhiányról. Nagy-Britannia helyzete visszatérő téma oldalunkon, most azonban a másik európai nagyágyú, Franciaország kerül górcső alá – annál is inkább, ugyanis a krízishelyzet megoldásáért a dolgok jelenlegi állása szerint szezon végén bezárásra kerül a nagy múltra visszatekintő Maisons-Laffitte versenypálya.

“Ez az év lehet a mindent eldöntő alkalom a francia lóversenyzésnek, hogy megállítsa a bevételek zuhanását” – írja a Thoroughbred Racing Commentary. Mert van is zuhanás nem kis mértékben: az ország versenyzésből és fogadásból származó bevétele a 2013-as 10,4 milliárd euróról 2018-ra 9,704 milliárdra esett.

A lóverseny alapítvány bevétele 856 millióról 780-ra esett, ebbe beleértendő a France Galop és az ügetőfutamokért felelős Le Trot is. Még aggasztóbb, hogy a legjelentősebb pénzforrást jelentő fogadási forgalom is hatalmasat zuhant, számszerűsítve hat év alatt 1,8 milliárd eurót, így produkálva a tavalyi 7,691 milliárdot, ez 18%-os csökkenés!

A PMU (Pari mutuel urbain, az ország fogadási rendszere) a probléma megoldására az idei évtől több változtatást is eszközöl: közel 20%-kal csökkentik a versenynapok számát, átalakították a napi Quinté-plus futam kiírását, melynek heti minimum nyereménye így már “csak” 1 millió euró, a hivatalos versenyek díjazását azonban nem csökkentik. De ami legnagyobb jelentőséggel bír, novemberben bejelentették, hogy a 2019-es szezon végén bezárják Párizs történelmi versenypályáját, Maisons-Laffitte-ot.

A 2000 méteres egyeneséről híres park már 1878 óta üzemel Párizs mellett, így nem meglepő, hogy a döntés felháborodást váltott ki a helyiekből. A terv szerint az évi 24 versenynapot egyéb pályákra költöztetik át, a 42 jelenegi személyzet számát 30-cal csökkentik, így ezek eredményeképpen évente 5 millió eurót takaríthatnak meg.

A bezárással kapcsolatban azonban több probléma és kérdéses pont is felmerül. Egyrészt a fogadási forgalom legnagyobb része a Párizs-környéki régióból származik, így jelentős bevételt veszíthet a PMU. Továbbá néhány éve 1,5 milliót költöttek a pálya felújítására, ami így nem kerül kihasználásra, ráadásul mivel eladni sem nagyon tudnák, az adóval és a karbantartási költségekkel ezután is számolniuk kell.

 

Ahogy Jacques Myard polgármester is állítja, a bezárásnak nincsen gazdasági értelme. Miután a PMU bejelentette, Myard nem késlekedett, és városi tanács 32 tagja együttesen megszavazta, hogy küzdenek a kapuzár ellen. Petíciót is indítottak, amit ezrek írtak alá, különös tekintettel arra, hogy Maisons-Laffitte bezárása katasztrofális következményekkel lenne a város gazdaságára, hiszen a foglalkoztatottakon túl számos vállalat is a lóversenyhez kötődik.

Öt helyi tréner bizottságot is alkotott, hogy megvitathassák a France Galop-pal a tréningterületet érintő kérdéseket, ellenük szól azonban, hogy a Chantilly-régióban készített lovak száma az elmúlt években kétezer-ötszázról kétezerre esett, épp a folyamatos bizonytalanság miatt.

“Jaques Myard nélkül ez a pálya már réges-régen bezárt volna” – mondja a bizottság egyik tagja, Pascal Adda. “Az elmúlt tizenöt évben Maisons-Laffitte-ot mindig fenyegette a bezárás lehetősége, teljesen normális, hogy az itt tréningezett lovak száma csökkent ilyen bizonytalan körülmények között.”

Nem könnyíti meg a helyi pályák, sem Maisons-Laffitte, sem Chantilly helyzetét, hogy a vidéki telepeken két-háromezer euróval alacsonyabbak a tréningdíjak. Ellensúlyozva a problémát, a Adda-ék új bevételforrást jelentő programokat szerveznének a parkba, valamint bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt években új trénerek is érkeztek a pályára, így jelenleg 35 szakember készíti ott a lovait.

A PMU a bevételek növelésére nagyobb lehetőséget lát a fogadásban, melynek forgalma ugyan jelentősen visszaesett, de új módokon igyekeznek minél több embert csábítani a szerencsejátékba, bevezetésre kerül például egy hatosbefutó tippjáték.

A probléma megoldására tehát számos próbálkozás volt és lesz a közeljövőben is, az azonban kérdéses, mennyire lesz hatásos, hiszen sajnos kétség kívül nagy hullámvölgybe kerül a lóversenyipar. Persze szurkolunk Myardéknak, és őszintén reméljük, a szakmának sikerül túllendülnie a krízishelyzeten.

A cikkben elhangzó információk és az interjúrészlet forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Racing Post

ui: Magam kétszer is jártam ezen a rendkívül hangulatos kis pályán, így kölünösen érzékenyen érintene ha bezárnák. Az sem szabad elfeledni, hogy Maisons-Laffitte a többi párizsi pályától eltérően, tréningteleppel is bír. Pár helyszíni képpel elmesélt élményeimet itt olvashatják. – SA. főszerkesztő