A századik

Bármilyen hihetetlen, eddig nem Aidan O’Brien (vagy bármelyik fia) Írország galoppnagykövete, hanem az idén 80 éves Jim Bolger.

Poetic Flare káprázatos newmarketi győzelméről már sokat írtunk. Most csak azért nem jött össze a kiválóság számára az angol-ír (és egy hete az angol-francia) 2000 Guineas dupla sem, mert egy másik Bolger idomítás, Mac Swiney a káprázatosan lovagló Rory Cleary támogatásával óriási versenyben legyőzte az istállótársat az Ír 2000 Guineas 100. kiadásában. A lovasnak az első Gr1-es és értelemszerűen az első klasszikus győzelme volt mindez, míg a tulajdonos mesternek megvan azért az angol-ír dupla.

A centenárium tiszteletére díszbe öltöztetett Curragh-ban a természet sajnos nem csatlakozott az ünnepléshez,  a versenyt szakadó esőben futották, így az első nyolcszázból alig láttunk valamit. Amikor élesedett a kép azt tapasztaltuk, hogy newmarketi bajnokban van még bőven tartalék, így Kevin Manning várt vele, ameddig kellett, de a New Approach ivadék egyszerűen nem akart fáradni.

Ez nem egyszerűen egy kettős győzelem egy ír klasszikusban, hanem két saját tenyésztésű és tulajdonban álló ló sikere. Gratulálunk ehhez a nem mindennapi bravúrhoz.

Az apamének terén pedig apa-fiú siker, hiszen New Approach-Dawn Approach a sorrend.

Bolger nem volt a helyszínen, de lánya úgy nyilatkozott, hogy a szombati győztes a Derbyre, míg “Poetic” a St James Palace-ba készül. “Jómagam kissé csalódott vagyok, hogy nem Kevin (Manning, a férje – a szerk.) volt a győztes, viszont Rory annyi éve hűséges második zsoké az udvarban, hogy nagyon megérdemli ezt a győzelmet.” – mondta Una Manning. 

A győztes telivér nevét az ír drámaíró és politikus Terence MacSwiney-ről kapta.

Vasárnap előbb a Tattersalls Gold Cup (Gr1, 2112 m) szólított starthoz egy meglehetősen ütős mezőnyt. Ott volt a gépben a tavalyi derbynyerő, Serpentine, a Melboure Cup másodikja, Tiger Moth, a St Leger nyerő Search For A Song és az ausztrál Queen Elizabeth Stakest (Gr3) kétszer  is megnyerő Tue Self is. A csapat igazolta is az elvárásokat, és (főként) az első két helyezett sokáig emlékezetes csatát produkált. Aidan O’Briennek ez sem jött össze, ugyanis az előzetesen favorizált kiválóságát, Broome-ot, orrhosszal verte Noel Meade idomítottja, Helvic Dream (Power).

A csattanó kié másé lett volna, mint az ír fenoméné, akinek lovai kettős győzelmet arattak a 99. 1000 Guineas-ben. Ryan Moore energikus lovaglásának köszönhetően Joan of Arc már-már győztesnek tűnt, amikor is Empress Josephine (és Seamie Heffernan) megtámadta az istállótársat és az utolsó lépésen meg is előzte. Mindketten Galileo ivadékok.

A futam előtt kimagasló esélyt képviselt a fiatalabb O’Brien, Joseph idomítottja Pretty Gorgeous, aki a középmezőnybe szürkült. Ősszel nagy stílusban nyerte a Fillies Mile-t, de talán hiányzott neki egy felkészítő futás a nagy megmérettetés előtt.

Aidan mindenesetre 10. győzelmét jegyezte a kancák itteni klasszikusában.

Szombaton a család jelenlétében nyitották meg a Pat Smullen emlékszobát, ahol több mint 400 fényképpel mutatják be az ősszel elhunyt sztárzsoké életének fontos pillanatait.

Kép:@HRIRacing