Mint egy falat kenyér

A magyar galoppsportnak Charlie Firpo és Golden Sea rivalizálása úgy kellett, mint egy falat kenyér.

Fontosak természetesen a klasszisok. Mindenki jó szívvel emlékszik Overdose-ra, Steady As A Rock-ra, Városbíróra vagy éppenséggel Alfkonára, de valljuk meg őszintén: az ő versenyeik nem igazán tartogattak izgalmakat. Legtöbbször fölénnyel nyerték ezeket, bár kétségtelen: a sztárokra minden sportágnak szüksége van. Mondani szokás: ők csalják be (ki) a nézőket.

A nagyvilágba kitekintvén viszont visszasírjuk azt az időszakot, amikor is Amerika „két részre szakadt”. Voltak a Zenyatta rajongók és voltak a Rachel Alexandra fanok.  A két kanca rivalizálása úgy is az amerikai lóverseny-történelem egyik legdicsőbb korszaka, hogy tízmilliók kedvencei sosem futottak egymás ellen.  A legnagyobb párharc természetesen Sunday Silence és Easy Goer vetélkedése, nem véletlenül adtuk azt a címet az ő történetüket bemutató sorozatunknak, hogy „A rivalizálás etalonjai”.

Reméljük idehaza valami hasonló van kialakulóban, mert megállapítható: nagyon régen nem volt arra példa a Kincsem Parkban, hogy két – ráadásul eltérő életkorú – klasszis ilyen komoly vetélkedést mutasson be. Természetesen hendikepszinten könnyebben összeakadhat két hasonló képességű telivér, de főszereplőink a legnagyobb tavaszi középtávú versenyekben a Batthyány-Hunyady és a Millenniumi Díjban, most pedig az egyetlen magyar Epsom Derby nyerőről elnevezett, Kisbér Díjban találkoztak, azaz abszolút a legfelső kategóriában.

Sajnálatos, hogy Charlie Firpo herélt, így a legfontosabb tenyészversenyekből eleve kizárta magát, mert így az sem nyer bizonyítást amit e sorok szerzője gondol: magasan tartja a derby és a kancadíj mezőnyét is, azaz kétségem sincs afelől, hogy ő az ország legjobb háromévese.

Nagyon kellett tehát ez a rivalizálás, mert a lóversenysportot a küzdelem, az izgalom, a kiszámíthatatlanság és az előre nem lefutott versenyek tették a sportok királyává és ebből három évszázad után sem szabadna engedni.

2:1-re a hároméves vezet. Reméljük ez csak részeredmény és még sokszor látjuk őket egymás ellen.

Hajrá Golden Sea!  Hajrá Charlie Firpo! Éljen a lóverseny!

fotó: dr. Kovács Gábor/Kincsem Park – A képet a szerző engedélyével közöljük