Millenniumi díj – negyedik rész

Utolsó részéhez érkezik a Millenniumi Díj hősit bemutató sorozatunk.

1955: Roppant

A tíz felnyergelt telivér csaknem mindegyike a lehető legjobb kondícióban jelent meg a jártatóban. A legnagyobb érdeklődés természetesen az elmúlt év veretlen bajnoka, Rubint és leendő ellenfele: Roppant felé nyilvánult meg. A parádé után a start jól sikerült, a vezetőlónak szánt Honit hiába várjuk az élen, egy pillanatra sem tud vezetni, mert istállótársa, Rubint az élen termett, s Honi csak a második helyen tud galoppozni egy ideig, rövidesen onnan is eltűnt. A vezető mögött állandóan változott a kép, Intrikus, Smafu, Roppant és Tiszafa látszott mögötte. Az egyenes közepén Tiszafa és Remete igyekezett támadni Rubintot, de eredménytelenül. Kívül megjelent Intrikus, ezt a támadást Rubint már ostor alatt sem tudja kivédeni és Intrikus a távoszlopnál az élre kerül. Közben Roppant teljesen reménytelen helyzetből fokozatos feljött és hatalmas galoppugrásokkal utolérte a vezetőt és a célig könnyen, egy hosszal megverte.

1960: Absolon

Mindenki ott volt, aki a tenyésztésben valami szerepet játszik és az indulókat nemcsak a jártatót körülvevő közönség, hanem a korláton belüliek is alaposan szemügyre vették. Az idősebbek közül Balmoral, Falumbeli, Makrancos, Srapnell és a már topra felhúzott Direktor tetszett leginkább. Absolon kondícióján meglátszott: már nincs rajta felesleg. Start után Bozsó termett az élen és gyors iramot diktálva vezette az eléggé széthúzódott mezőnyt. Mögötte Direktor színei látszottak. Absolon váltakozva a harmadik és negyedik helyen galoppozott. A célegyenesbe fordulva Bozsó még rövid ideig elöl volt, de Absolon felment mellé, majd megelőzte. Közben hátul tömörült a mezőny, elsőnek Falumbeli támadott, de megtört a lendülete, majd Balmoral vette üldözőbe Absolont. Utóbbit lovasa kézzel mozgatta és biztosan tartotta előnyét. A becsületesen futó Kolibri jött fel harmadiknak, míg mögötte az újra lendületbe jövő Direktor végzett. Absolon és Faragó Sándor a nyitóképen.

1963: Imperiál

Már a versenypálya előtti út és térség elárulta az érkezőnek, hogy különös, nem mindennapi eseménynek lesz tanúja. A megszokott autópark a kétszeresére nőtt, s elég sok gépkocsin volt külföldi rendszámtábla.

Benn a versenytéren a sok új arc mellett nagyon sok olyan embert látni, aki csak egészen különleges eseménynél jön ki a pályára. A közönség körében ott láttuk a művészvilág sok tagját, a jártatóban pedig mindenkit, akinek a telivértenyésztéshez valami kapcsolata van. A Millenniumi díj előtt hatalmas ember gyűrű vette körül a jártatót, hogy hároméves korában megtekintse a tavalyi hét futására veretlen Imperiált. Imi hatalmas termetű fia nem vett tudomást a nagy érdeklődésről, nyugodtan, kimért léptekkel rótta a köröket a jártatóban, de bizonyos fokig csalódást is keltett, mert erősen izzadt. Eredetileg Németh Ferenc volt kijelölve Imperiál lovaglására, de a mázsálásnál kiderült, hogy csak túlsúllyal tudna nyeregbe szállni. Ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy a külföldön megszokott lovasa Gelics Mihály üljön fel rá, míg a lovas nélkül maradt Ibrahimot Krusnyiczky Márton lovagolja. Start után Izsák ugrott el legjobban, majd rövidesen Rigoletto vette át a vezetést. Imperiál a harmadik helyen galoppozott, a többi elég szorosan mögötte, s a sort Falusi zárta be. A célegyenes közepén Imperiál lovasa felhívására pillanatok alatt elérte Rigoletto-t, majd könnyen elhúzott mellette. Ezután Balmoral is megelőzte istállótársát, a távoszlopnál nekilendített Rovancs azonban küzdelem után kiharcolta a második helyezést. Imperiál hat hosszal verte a mögötte küzdőket. Aperianov Zakariás idomár kvalitását dicséri, hogy Imperiált minden versenyében kitűnő kondícióban állította starthoz, úgy a hazai, mint a külföldi versenyein. Gelics Mihály higgadtan, jó beosztással vezényelte győzelemre Imperiált. Akik a jártatóban látták Imperiált, azok kissé szorongva várták a verseny lefolyását. De amikor Gelics megmozdult a nyergében, és Imperiál, mintha elhúzták volna ellenfeleitől, hosszakkal otthagyta azokat, akkor mindenki megkönnyebbült. Hat hosszal megverni az életre-halálra kilovagolt Balmoralt olyan teljesítmény, ami méltó Imperiál eddigi pályafutásához.

1987: Try Star

Kellemes időben, ünnepélyes keretek között került megrendezésre az év első kiemelkedő versenye. A szokásosnál nagyobb létszámban jött ki a közönség, valamint a követségek és a ménesek vezetői. A Millenniumi dij története során ilyen fölényes győzelem még nem született. Midway könnyen elment a lovagolt Korallszirt és Rakoncátlan mellett, majd amikor Vas József előre küldte Try Start, Derbynyerönk sétálva elhúzott Midwaytól. Ilyen stílusú győzelem után nincs szakember, aki megállapítaná Try Star képességét. Ezért lesz érdekes, ha Try Star és Midway ezeknél az ellenfeleknél lényegesen erősebb nemzetközi versenytársak ellen lép fel. A lefutási idő gyenge, mondhatja bárki, de a felázott, laza talaj nem is tesz lehetővé gyors időt.

2009: Steady As A Rock

Indítás után Bel Amy vállalta a vezetést, mögé Saldenzar jött fel, majd Prometheus, Palm Sunday, Steady As A Rock, Proud Boris és Atheneum következett. Az iram fokozatosan gyorsult, a kanyar kijáratánál Saldenzar átvette a vezetést, majd a falon utat találó Steady As A Rock is megjelent és felment mellé. Háromszáznál Saldenzar és Steady As A Rock tovább gyorsított és faképnél hagyva a mezőnyt egymás között döntötték el a nagydíj sorsát. A távoszlopon belül a falon versenyző Steady As A Rock hamar fölénybe került és azt megtartva biztosan, hatalmas pályarekordot futva győzött. Messzi harmadiknak Atheneum jött fel Proud Borist megelőzve.

2009-ben érnek véget Horváth József szavai. Azóta is történtek azonban természetesen nagy dolgok. Az élre mindenképpen Akaba triplázása kívánkozik, majd az imént említett „Rocky” címvédése, Gran Torino kilenchosszas győzelme, aki ezzel Akaba négyesét akadályozta meg, vagy éppenséggel a szürke kanca, Zoriana legutóbbi sikere.

A 194 éves Magyar Lóversenysport egyik legnagyobb, legfontosabb futamát szombaton 17:05-kor futják.

Vége!

Képek és szöveg: Horváth József