Millenniumi díj – második rész

Folytatódik a hősök méltatása Horváth József tolmácsolásával.

1913: Mokan

Lovag Mautner Viktor a Petanovics lot megvásárlása után megveszi a nálunk futtató híres román sportember: Negropontes György lovait is. Közülük Mokan-nal Janek Géza a Király díjban a jó lovak egész sorát veri. Mokan e verseny után még a Báró Wenckheim Béla emlékversenyt is megnyeri, majd a Szent István díjban saját istállótársa Bartek csak úgy tudja megverni, hogy a befutó közepén akadályozza a maximális pönalitást vivő Tokio mént. Mokan a ménesben rövid szereplése alatt is elég szép sikerrel működött: legjobb leánya a gyors Hagyomány, a Derbynyerö Link anyja.

1914: Miczi

Az utolsó nagy, békebeli Király díj… Huszonötezres látogatottság, nagyszerű mezőny, jó lovak, jó lovasok, obiigát Király díj eső – és győz Kincsem csodakanca számba menő dédunokája: Miczi… Miczi a ménesben két ivadékot hoz, melyek méltatlanok korán kimúlt anyjukhoz…

1915:

A háború első évében nincs verseny, csak egy „hadi meeting” Alagon, majd a pesti nyári meeting augusztusban, melyeken nem szerepel a Király díj. Az évkönyvbe ehhez az évszámhoz a sokat sejtető „nem futották” megjegyzés kerül a nyerő nevek helyett – eltakarva a véres, könnyes idők emlékét…

1916: Tovább

Dreher Antal népszerű színeit viszi diadalra Wool Winder kiváló leánya, mely topja és menőkedve birtokában minden feladatot meg tud oldani. A ménesben Tovább sajnálatos pendantja – Miczinek: a közepes Tokoro-n kívül semmit sem hoz.

1917: San Gennaro

A széria-nyerő San Gennaro veri egy évvel idősebb társait. A mezőny legjobb lova, Sanskrit a start után kétszáz méterrel elbukik. Lovasa, Janek Géza súlyos sérüléseket szenved. San Genarro ezután még sok győzelmet arat – Derbyt, Erzsébet Királyné díjat, Szent István díjat, St. Legert, stb. nyer, de később kiderül, hogy szívét vesztett ló, mely ezt a hibáját ivadékaira is örökíti.

1918: Tovább

A ménesből visszahozott Tovább lépésben veri a hároméveseket, míg a sok „reás” San Genarro csak negyedik. Plato helyezést ér el a Derbyben. Úgy ő, mint Sárgarigó „platerproduktorok” lesznek a ménesben. Szerencsére ez a befutóképünk megvan, így ez látható a cikk tetején.

1919: San Gennaro

A forradalmak, a kommunizmus és a román megszállás miatt csak ősszel futják a versenyt – és hozzá, mint Millenniumi dijat – Alagon! Az ötéves San Gennaro már Butters Frank színeiben indul és sétálva veri plater ellenfeleit.

1920: Fuvolás

Most látjuk csak, milyen jó volt a Tovább évjárat! A Gombolai által művésziesen összefoltozott öreg Fuvolás még mindig elég jó ahhoz, hogy négy évjárat képviselőit verje. A verseny után két hétre, egy kisebb versenyben Fuvolás lábát törte…

1921: Balbinus

Balbinusban igen jó ló győz, amely a remek Buff Rose család tagja – és ebből a famíliából már Blocksberg és Kahlenberg is elvitték ezt az értékes nagy díjat. Balbinus apja Horkay is megnyerte a Király díjat. Balbinus a ménesben is nagyon jól bevált.

1922: Balbinus

Balbinus „rádupláz” előző évi győzelmére. A fiatal évjáratot Kodak nem tudja úgy képviselni, mintha istállótársa, Lavendel II. állott volna ki…

1923: Ricsay

Felcsillan tenyésztésünk régi, ragyogó napja, de csak egy pillanatra! Remek évjáratot képviselnek a frontban végző Ricsay és Ascanio. Balbinus nem tudta beállítani Rascal rekordját, harmadik startjára helyezetlen volt. Ricsay megnyeri az osztrák Derbyt is, majd mint ötéves Olaszországban hat jó győzelmet arat. Kalandos úton jut vissza hazájába és mellőztetése ellenére is sikeres apamén.

1924: Ascanio

Ricsay és Ascanio fordított sorrendben végeznek elöl. Ascanio a háború utáni évek egyik legacélosabb lova – a Mindegy-Dunure vonal képviselője – közepes sikerű stallion…

1925: Montalto

Az új pályán első ízben futják a Millenniumi díjat. Montalto révén elég jó hároméves győz egy kiváló négyéves kanca, Reponse ellen. Montalto Svájcba került – Reponse fia, a szeszélyes Raisonneur helyezéshez jutott az 1935-ös Millenniumi díjban.

1926: Naplopó

Nemzetközi viszonylatban is klasszis ló volt Naplopó. Pázmán fia Szent László díjat, Derbyt, Austria díjat, Fürstenberg Rennent nyert. Jó évjárat felett triumphált és csak akcidensének tudhatók be későbbi kudarcai. Méneskarrierje jól indult, de időnek előtte terméketlenné vált.

1927: Vadító

Vadító – úgy mint egyszer kétéves korában – revansot vesz a sokszoros legyőzéséért Naplopón, de nem a régi Naplopót veri! A későbbi Derbygyöztes, a jeles Bűvész csak negyedik az öreg lovak mögött, Vadító Romániába került, ahol jó ivadékok dicsérik nevét…

1928: Gyöngyhalász

Gyöngyhalász, egy miniatűr, de rendkívül figurás és jó versenyló veri az előző évi Derbynyerőt, Bűvészt, a sprinter klasszisba tartozó Bandi ll-t és a későbbi St. Leger nyerő Alag-ot. Gyöngyhalász élete végéig kegyelem kenyéren élt Kenderesen.

1929: Beaupreau

Beaupreau révén újból Pázmán ivadék végez a frontban. A „kis” Balogh fejjel veri a nagy Schejbalt, aki Balbinus remek fiával, a szívós Ibikussal második. Beaupreau Jugoszláviába került, ahol mint apamén működött.

Kép és szöveg: Horváth József

Holnap folytatjuk!