Millenniumi díj – első rész

Vasárnap a tavasz legfontosabb futama, a mérföldes lovak csúcsütközete, a 126 éves Millenniumi Díj újabb fejezetéhez érkezik.

Tavaly közöltük a legfontosabb tudnivalókat sportszakmailag talán második legfontosabb versenyünk kapcsán.

Most következzenek a futam hősei, Horváth József tolmácsolásával.

1896: Dandár

A legszebb magyar díjat az alapítás évében a legmagyarabb tenyésztő és futtató – Blaskovich Ernő – istállója nyerte. A Kincsem dresszt hordozó Dandár az ujjongó tízezrek előtt győzött a francia Lebaudy úr Torreador-ja ellen.

1897: Ganache

A nagy Gaga méltó öccse, melyet csak túlságos akaratossága ütött el hároméves korában a klasszikus babéroktól, 66 és fél kilós rekordteher alatt sétálva verte jó ellenfeleit. A negyedik helyen a nagy Tokio végzett abnormálisán magas – 68 és fél kilós – súlyával…

1898: Mindig

Újból a népszerű Batthyány dressz világít elöl: ezúttal Gaga fia, Mindig révén. Később a tenyésztésben is nagyszerű szerephez jut, egész sorát nemzi a klasszikus nyerőknek. Legjobb ivadéka a csodakanca számba menő: Miczi…

1899: Pardon

A Petőfiből lett Pardon mindössze négy versenyben fut, győz a Király díjban és a Derbyben. Mint négyéves megkezdi tüneményes ménesszereplését, melyre a koronát utolsó fia: Pázmán teszi fel.

1900: Incroyable

Korának legnépszerűbb futtatója, gróf Degenfeld Imre nyeri a versenyt Incroyable-val.

1901: Falb

Nagyon jó ló győz: a piros szegfűs „sárosi gavallér” Péchy Andor hároméves Falb-ja veri a későbbi Derbygyőztes kis Carrasco-t. Falb a ménesben nagyszerűen beválik, úgyszólván minden ivadéka versenyló, ménvonalon már kihalt a vére…

1902: Hazafi

Kincsem unokája győz igen könnyen mérsékelt lovak ellen. Hazafi később Austria-díjat nyer, sőt Angliában is tud nyerni egy kisebb versenyt.

1903: Beregvölgy

Újra a Kincsem vér – újra a Kincsem dressz de ezúttal a nagyszerű Beregvölgy révén. Beregvölgy a Derbyt is feltartva nyeri. A tenyésztésben nagy sikereket ér el Bona Vista csodálatosan szép fia: Landluft, Finom Rózsi, Alpenrose, Basa, stb. örökítik meg a nevét…

1904: Blocksberg

Capt. Georg – a passzionátus Meichl György – hároméves lova arat könnyű győzelmet a későbbi kettős Derby és St. Leger nyerő Con amore fölött. Blocksberg nem stayer, de kitűnő versenyló, mely a ménesben – annak ellenére, hogy alig foglalkoztatják – a Miczit legyőző, kiváló Blondelt nemzi.

1905: Patience

Telivértenyésztésünk a zeniten: a verhetetlen Patience sétálva veri King Rob-ot és a nagyszerű flyer Bon marchét. A balsorstól üldözött King Rob elkerül egy pályát jelző póznát és ezért diszkvalifikálják, így jut a harmadik pénzhez Ma, melynek nyergében Bonta Ferenc révén első ízben ér el magyar lovas helyezést ebben a versenyben. Patience ezután megnyeri a bécsi és a hamburgi Derbyt. Patience első ivadéka, a közepes Patrie váltja be a ménesben mindazt, amivel a csodakanca adós maradt: Legjobb fia Pázmán, egyik legjobb produktuma a magyar telivértenyésztésnek is.

1906: Rother Stadl

Rother Stadl nyergében először győz magyar lovas a nagy versenyben. Pardon fia: Rother Stadl az itt már teljes mértékben kibontakozott tehetségű Janek Géza alatt kemény küzdelem után veri Sullát és a Patience évjárat egyetlen lábon maradt kitűnőségét: Horkay-t, mely azonban rosszul jön el a starttól.

1907: Horkay

A Horkay-Rizi Bizi eset miatt kegyvesztett Janeknek megbocsájt a magyar nagyúr: Szemere Miklós és a lovaskirályt ülteti az ötévesre. Horkay könnyen veri a mérsékelt képességű Derbyévjárat képviselőit. Horkay az eleinte elszenvedett sok mellőztetés ellenére is remekül bevált a tenyésztésben: Ferke, Huszár II., Balbinus, Vatinius, Harsona és még egész serege a jó lovaknak dicséri a Matchbox mént!

1908: Peregrin

Peregrin a Springer színeknek szerzi meg az első Király díjat. A második helyen a nyerőnél magasabb klasszisú, de nem elég staminás Fantomé-az 1901-es nyerő Falb fia-végez. Peregrin a Wieselburgi állami ménesbe kerül, ahol mérsékelt sikerrel működött – ellenben Fantomé – Király díj nyerőt is produkált a szerencsétlen véget ért Fuvolásban…

1909: Kahlenberg

Az 1904-es nyerő öccse: Kahlenberg fejhosszal veri a négyéves Kottingbrunnt, melyen a tudása tetőpontján lévő Janek erőfeszítései is meddőnek bizonyultak.

1910-1911-1912: Rascal

A felejthetetlen Rascal soha el nem ért, soha meg nem döntött hármas rekordja. Gróf Teleki László Raeburn ménje nagyszerű versenyló, staminája, küzdöképessége és hűsége szinte közmondásos! Legnépszerűbb lova a pesti pályának, a magyar sportembernek. Minden egyes startja népünnepély számba ment: „személyes hívei” voltak, akik lelkesen ünnepelték nagy diadalai után. Az első Király dijat felhőszakadás közepette, erős küzdelem után rövid fejhosszal nyerte a kitűnő Balaton ellen. Másodszor már két hosszal verte a hároméves Saucy Girl-t, de ezúttal lovasa, Janek Géza drága árat fizetett a győzelemért, mert Lógós akadályoztatása miatt hosszú időre eltiltották a lovaglástól. A harmadik Király díjat reménytelen körülmények között nyerte: a 66 és fél kiló steeplersúlyt cipelő ötéves megkésve indult, de a végén mindent jóvátéve, még fél hosszal győzni tudott. Rascal a ménesben számos klasszikus nyerőt nemzett, de mégsem váltotta be a várakozásokat-nagyszerű vére majdnem nyomtalanul tűnik el a tenyésztésünkből.

(Horváth József e sorokat 2012-ben vetette papírra, így nem tudhatta, hogy később Akaba is triplázni fog.)

Holnap folytatjuk!

Kép: Patience nyeri a bécsi kancadíjat – Horváth József fotóján