Midway, a csodakanca

Immer mellett a másik hősöm Midway (Try My Best-Misty Glade) már igen régóta. Ő is megérdemli azt, hogy pár mondattal emlékezzünk rá, hiszen talán Midway neve sem szerepel elég hangsúlyosan lóversenyzésünk nagyjai között, –  pedig talán többek mellett –  joggal pályázhatna minden idők második legjobb magyar kancája megtisztelő címre.

Az írországi Baroda Stud tenyésztését, mint oly sokakat, a pár hónapja elhunyt Fehér doktor importálta hazánkba. 1984 decemberében yearlingként, kiváló küllemmel, jó felépítéssel érkezett. Akkor persze még nem tudtuk, hogy a magyar lóversenyzés egyik legjobb kancájának története bontakozik ki a szemek előtt.

A(z akkor) már kétszeres derbynyerő és háromszoros idomárchampion, Házi László, vagy ahogyan talán nem sokan ismerik, Hasenfratz László tréningjébe került.

Házi László (balra) a Kincsem Kft.-től kapott életműdíjjal 2018-ban. 

A mester kétévesen (1985) igazán megkímélte. Csak kétszer futott, de mindkétszer győzött.

Háromévesen egyaránt kikapott a Nemzeti Díjban és a Derbyben is, ráadásul mindkét esetben Try Star-tól, viszont, négy győzelmet jegyzett, közte a számára legfontosabbat, a Magyar Kancadíjat. (10: 4-4-1)

(III. Nemzeti Díj, I. Vadaskerti Díj, I. Magyar Kancadíj, II. Magyar Derby, I. Sáripusztai Díj, I. Budapesti Díj)

1987-től a magyar lóversenyzés egyik legfénylőbb csillaga lett.

Négyévesen hét győzelmet aratott és nem csak a számára legkedvesebb középtávon, győzött ugyanis például a gróf Széchenyi István Emlékversenyben 2000 méterre.

Sokoldalúságára és klasszisára jellemző, hogy 1100 métertől 2400-ig nem pusztán nyerő, hanem nagyversenyek hőse!

Négyéves mérlege: 10 futás – 7 győzelem  – 3 második helyezés! Káprázatos ugye?

(I. Batthyány – Hunyady Díj, II. Munka Ünnepe Díj, I. Tatai Díj, II. Millenniumi Díj, I. Buccaneer Díj, II. Szabadság Díj, I. Sáripusztai Díj, I. gróf Széchenyi István Emlékverseny, I. Budapesti Díj, I. Magyar Turf Club Díja.)

Ötévesen még jobb lett. Nyolc futásból hat győzelem a neve mellett. Közte az a Grosser Preis von Österreich (Ausztria Díj akkori neve), amit mély pályán, káprázatos idővel hét és fél hosszal (!) nyert. A két 1400 méteres verseny címvédésével történelmet írt és nem mellesleg ő lett az Év Lova!

(I. Batthyány- Hunyady Díj, I. Janek Géza Emlékverseny, I. Wesselényi Miklós Emlékverseny, I. Köztársasági Díj, I. Grosser Preis von Österreich (Ausztria Díj akkori neve), I. Budapesti Díj)

Versenyformája végig emelkedett. Kétévesként nem kapott generálhendikep számot, mert csak kétszer futott, és akkoriban három futás volt a feltétel.

Háromévesen 81,  négyévesen 83, ötévesen 88 volt a hivatalos osztályozása.

Ez nem, hogy ritkaság, hanem igazi kuriózum.

Mint annyi magas klasszisú kanca, a tenyésztésben (sajnos) nem tudott méltó utódot produkálni.

A figyelmesebbek észrevehették, hogy a győzelmei felsorolása, nem egyezik a képmontázzsal. Ennek a futamok névváltozása az oka. 1986 és 90 között a ma Káposztásmegyeri Díj néven ismert futamot Batthyány-Hunyady Díj néven futották, míg annak abban az időszakban Munka Ünnepe Díj volt a neve. Talán egyszerűbb így a felsorolás:

3x nyerte meg a Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díjat (1986-88)

2x a mai Káposztásmegyeri Díjat (1986-87)

1x-1x a Kancadíjat, a gróf Széchenyi István Emlékversenyt és a mai Kozma Ferenc Emlékversenyt.

Természetesen telefonon megpróbáltuk utolérni a mestert, de Házi Laci bácsi információink szerint kórházban tartózkodik. Őt is elérte  a vírus. Oxigént kap, de nem kellett lélegeztetőgépre tenni, állapota stabil. Mielőbbi jobbulást kívánunk neki.

Lovasai Mudra Gyula, Ferenczi Pál,  Bárdosi György voltak de legtöbbször a képen látható Papp István II. ülte

Az írás elkészültéhez nélkülözhetetlen segítséget nyújtott két állandó segítőnk Vas József és Hesp József. 

A nyitóképen Midway hathosszas győzelme az 1985-ös Szófiai Díjban.

Képek:  Horváth József, Hesp József