Micsoda szombat, micsoda kanca

Hetek óta a kancák bűvöletében élünk és ez, szombaton sem változott…

Sajnos a nemzetközi galoppszezon a végéhez közeledik, amit a szombat délutáni szezonzáró is jelez, de ebben az írásban a két ausztrál csúcsfutamról esik majd szó.

A Caulfiled Cuphoz képest egy órával előbb került a programba Sydneyben a világ egyik legdrágább gyepre kiírt futama, az Everest. Nos, a verseny közben kétszer is Déjà vu érzésünk támadt. Egyrészről láttunk egy újabb „Grey Flash”-t, pedig Chautauqua nem is volt ott a pályán. Az ötéves herélt, Classique Legend (Not A Single Doubt) viszont úgy robbantott a finisben, mint híres elődje, megnyerve ezzel a 6,2 millió dolláros első díjat.

Amiből a milliárdos Kerrin McEvoy 620 ezret kap, hiszen – és ez a második Déjà vu – már megint ő a győztes lovas. Ez volt a futam negyedik kiírása, abból hármat ő nyert meg. Bámulatos!

Csoda, hogy gyermekei majd eszüket vesztették?

Pontosan egy órával később futották az európai rajongók által is nagyon várt Caulfiled Cupot, amire a “favoritunk” lovasa kiváló előjelekkel készülhetett, hiszen Hugh Bowman megnyerte előtte az 1400 méteres, Gr3-as futamot Wild Planet nyergében.

A jártatóban örömmel láttuk, hogy az elmúlt két Melbourne Cupban második és harmadik Prince Of Arran nyergében ott ült a múlt szombat hőse, a Gr1-es futamot nyerő hölgylovas, Jamie Kah.

Csodálatos előkészített lovak várták az ötmillióval dotált kupa startját, de a hét közben olvasott szakcikkek alapján szinte lehetetlennek tartották az ausztrál kollégák, hogy a trófea otthon maradjon.

Pedig így lett.

Kb. a 10.-15. spúrig sodródó  két szuperfavorit “kiemelkedését a mezőnyből” semmi nem bizonyítja jobban, hogy már-már reménytelen helyzetben,  szinte kézenfogva  fordultak az egyenesre, de az utolsó méterek már így is csak kettejükről szóltak.

A kijjebb futó, ezáltal picit többet menő európai szupermén nem tudott a csodálatos kanca, Verry Elleegant fölé kerekedni, aki folytatja káprázatos tavaszi menetelését. Az európai reménység  is óriásit finiselt, azonban szombaton ellenfele verhetetlennek bizonyult.

Bármilyen hihetetlen, ez volt (a Sydney székhelyű) Chris Waller első Caulfiled Kupája.

És a lovasnak, Mark Zahranak is.

Az eredmény nem hozott megkönnyebbülést  Peter Tighe számára, hiszen Winx résztulajdonosa szomorú napokat élt át, mivel köztudott, hogy a szuperkanca elvesztette első csikóját (I Am Invincible-től) és a tulajdonos azt remélte, hogy Finche révén némi örömmel zárhatja ezt a tragikus hetet. Nos, nem így lett, hiszen a Khalid Abdullahval közösen futtatott telivér csak ötödik helyen ért célba, éppen Prince Of Arran mögött.

Mindannyiunk számára meglehetősen érzelmes hét volt, feleségem Patty nagyon ragaszkodik Winxhez. Szerencsére Ő  (Winx-  a szerk.) jól van, csak nem tudjuk mit élhet át.” – mondta Tighe.

A pénteken 51. születésnapját ünneplő Aidan O’Brien pechszériája tovább folytatódik. Nem csak a szoros vereség miatt. Azok után, hogy Wichita (már Ausztráliában) lábtörést szenvedett és meg kellett operálni, most az ír derbynyerőt, Santiagot kellett lejelenteni a Melbourne Cupból. Szerencsére ő nem sérült, de szünetet kell tartani a felkésztésében, így formájával biztosan nem tud „odaérni” a 8 millió dolláros futamba.

Holnap az ascoti beszámolóval jövünk.

Kép: 7HorseRacing Twitter