Micsoda szombat

Most sem bántuk meg a hajnali ébredést, avagy csodálatos lóversenyünnep – európai trófeákkal.

Ahogy a múlt szombaton, most is négy Gr1-es futam várta Royal Randwick-en a helyi publikumot és világszerte a lóversenyzés rajongóit.

Australian Oaks (Gr1, 2400 m, 3 é kancák)

Kilenc parádésan előkészített és remekül mutató kancát láthattunk a jartatóban. Az Európában klasszikusnak  számító másfél mérföldön most is a szürke Harmony Rose diktálta a tempót, akinek már nagyon esedékes az első nagy kupája, de ez most sem jött össze, hiszen a végjátékban erejét vesztette és elszaladt mellett a mezőny. A győzelmet az a Hungry Heart szerezte meg, aki legutóbb is legyőzte őt. Chris Waller idomítottja ezzel véghez vitte a Vinery Stud Stakes – Oaks duplát és a mesterét megajándékozta pályafutása 123. Gr1-es trófeájával.

A közvetítés során nem felejtették el sőt kellőképpen hangsúlyozták, hogy a nyerő Frankel ivadék.

Sydney Cup (Gr1, 3200 m)

Waller 124. Gr1-es címe sem váratott sokat magára, hiszen hatalmas meglepetésre, Selino nyerte a Melbourne Cup távjára kiírt futamot.

Ő is egy európai apamén, nevezetesen Champs Elysees fia. A mesternek ez az ötödik címe ebben a versenyben.

Queen Elizabeth Stakes (Gr1, 2000 m)

Nehezen tudtuk elképzelni, hogy ne legyen meg Waller számára a tripla, hiszen szuperkancája, Verry Elleegant legutóbb legyőzte kedvencünket, az európai aspiránst, Addeybbet. Az utolsó egyenesre fordulva meggyőződésünk volt, hogy ismét a hazai közönség támogatásával bíztatott kanca nyer, de a már akkor is erősen lovagolt Addeybb-ben még voltak tartalékok. Tom Marquand és lova egyaránt minden erejét mozgósította és ez meghozta gyümölcsét.

A hétéves herélt második alkalommal is megnyerte a 4 millió dolláros futamot, elcsendesítve ezzel a szépszámú publikumot.

A közvetítés viszont elképesztően profi volt. Elmondták, hogy hamarosan kapcsolják newmarketi otthonában William Haggast, aki higgadtan nyilatkozott a káprázatos címvédés után.

Bravo Mr. Haggas! Chris, ez igazán sortszerű gesztus volt!

Pivotal fia még Tom Marqauand szemébe is könnyeket csalt.

Queen of The Turf (Gr1, 1600 m, 3é+ kancák)

The Championships idei Gr1-es versenyeinek sorát a kancák mérföldes összecsapása zárta, ami meghökkenő végeredményt hozott. Persze több ezer olyan futamot láttunk az évek során, ahol a már-már győztes éppen csak a célban nem volt elől, de most valahogy nem volt a levegőben, hogy a finisben jelentős előnyt felépítő Probabeel kikaphat. Pedig éppen ez történt.

1580-nál még biztosan élen volt, de a kívül nagy sebességgel érkező Nettoyer meglepte őt. A hétéves Sebring ivadék, tavaly ilyenkor 40/1 hez adott oddssal nyerte a Doncaster Mile-t, azóta viszont egy második helyezést leszámítva csak 7.  és 14. helyek között ért célba. Idén sem volt még hetediknél előkelőbb pozícióban, így a győzelme kapcsán biztosan nem túlzás azt állítani: bombameglepetés.

Ezzel véget ért a nagyversenyek sora Ausztráliában, így az elkövetkezendő hetekben az európai síkszezonra és Ázsiára összpontosítunk majd.

Kép: racenet.com.au

One thought on “Micsoda szombat

Comments are closed.