Micsoda sprinter, vagy mégsem?

Biztosan milliók fogadták csalódottan Battassh visszaléptetését a vasárnapi Prix de l’Abbaye-ból, de akik facebook oldalunkat is követik, azok némi kárpótlást kaptak a világ leggyorsabb repülőgépének távolmaradásáért, ugyanis Nakayamában valami olyasmit láttunk, amit Chautauqua visszavonulása óta nem igazán.

Nézzék meg, ha esetleg eddig elmulasztották volna.

Biztos sokakban felmerült a kérdés: ki ez a repülőgép?

Nézzük, mit is tudunk a szupervágtázóról, akiről még csak ki sem jelenthető egyértelműen, hogy sprinter lenne.

Gran Alegria 2016-ban született Deep Impact és a Tapit apaságú, amerikai tenyésztésű Tapitsfly csikójaként.  Tenyésztője a Northern Farm.

Elnézve ezt a pedigrét, nem igazán lepődtünk meg azon, hogy a kanca, az első két versenyét megnyerte és harmadjára már Gr1-ben kellett bizonyítania. Gondoljanak csak bele: hány lovat ismernek, aki két bemelegítő verseny után, már kétévesen rögtön a mélyvízbe dobtak?

A Futurity Stakesben harmadik lett, majd 2019 tavaszán klasszikust nyert. Mérföldön 1:32.7-ben (!) győzött az Oka Sho-ban, azaz a Japán 1000 Guineas-ben. A káprázatos lefutási idő láttán tudatosult talán mindenkiben (?), hogy csökkenteni kell számára a távot, hiszen addig kizárólag mérföldön próbálkoztak vele.

Ennek ellenére az ország öt legnehezebb versenyébe tartozó NHK Mile Cup volt a következő erőpróbája, ahol tisztesen helytállva ötödikként ért célba.  Az előbbi mondatba azért tettünk egy elrejtett kérdőjelet, mert bármennyire is káprázatos végszpídeket mutatott be, mai napig nem nevezhető igazi sprinternek.

Nyerte az 1400 méteres Hanshin Cupot, majd először 1200-ra indítva második lett a mamut díjazású Takamatsunomiya Kinenben, ezt követően azonban már nem látott maga előtt lovat a  célban.

Mind a mérföldes Yasuda Kinent (ahol többek között Almond Eye-t is legyőzte), mind pedig vasárnap a több, mint 2,6 millió amerikai dollár összdíjazású 54. Sprinters Stakest (1200 m) is káprázatos stílusban nyerte.

Nem tudom elhinni, mennyire erős ő! Kicsit lassan vette fel a ritmust, és sokkal hátrébb kerültünk a vártnál, de nem esett pánikba. Én picit aggódtam, hogy esetleg kimaradtunk, mivel helyből gyors volt a tempó, de megmutatta, mi lakozik benne. Csak jött és jött, miközben az éllovasok egy része fáradni már kezdett.”– kommentálta Christophe-Patrice Lemaire a vasárnapi, elsöprő győzelmet.

Kazuo Fujisawa idomítottjának eddigi mérlege:  9 futás – 6 győzelem – 2 dobogós helyezés – 1 pénzes helyezés. Kíváncsian várjuk következő színrelépését!

A múlt hétvége Ausztráliában, (részben) Franciaországban (is), az Egyesült Államokban és Japánban is a kancákról szólt, így örömmel konstatáljuk, hogy bizony a lóversenyzésben a gyengébb nem, már egyáltalán nem gyengébb.

Gratulálunk Chris Waller csapatának, mert Ausztráliában Nature Strip lett az Év Lova!

Kép: Japan Racing Association