Micsoda hétvége

Nem fognak unatkozni szombaton azon olvasóink, akik kedvelik az ausztrál lóversenyzést.

Két királykategóriás futam „jut” a királyi pályának, Randwicknek és ugyanennyi Flemingtonnak is.

Kezdjük Melbourne-ben, ahol az 1874-ben életre hívott patinás sprintfutam, a Newmarket Handicap (Gr1, 1200 m, $1,250,000) lesz a fő szenzáció. Azt szokták mondani, az nem is igazi sprinter, aki valaha nem nyerte meg ezt a versenyt, hiszen elég csak pár nevet kiragadni a korábbi hősökből. Exceed And Excel, Takeover Target, Miss Andretti, Scenic Blast, Black Caviar, Hay List, Lankan Rupee vagy éppen a címvédő de idén nem induló Bivouac is győzött már benne. Veretes névsor ugye, bár egy valaki szerintünk hiányzik róla. Méghozzá a leggyorsabb ló, akit valaha láttunk. Nevezetesen, Chautauqua, aki kétszer volt beíratva, de 2015-ben második, míg 2016-ban harmadik lett.

A fogadók szerint leginkább September Run csatlakozhat a dicső ősökhöz, hiszen Chris Waller kancája bombaformában várja a startot. Három győzelem után legutóbb ugyanitt második volt a Black Caviar Lightningban. Igaz kétszázzal rövidebbre. Start 5:25-kor.

Háromnegyed hétkor indul a 2000 méteres Australian Cup (Gr1, $1,500,000), ahol jó ismerősünk, a legutóbb szintén második hatéves Fifty Stars számít favoritnak.

Sydneyben először a hároméveseket szólítják startgépbe, a mérföldes Randwick Guineashez (Gr1, $1,000,000, 6:25-kor). Ott ez nem egy klasszikus verseny, hiszen a favorit egy herélt, a Hugh Bowman által ült és öt futása után is veretlen, Aegon. A 11 aspiráns formája meglehetősen közel van egymáshoz, így parázs versenyre számítunk.

Hát még az 1300 méteres Canterbury Stakesben, ahol már sokat látott idősebb lovak nevezhetők esélyeseknek. Itt kapunk választ arra, hogy James Cummings miért nem akar címet védeni, a nyiróképen látható Bivouac-cal „a Newmarketben”, hiszen a Godolphin szuperlova itt indul, méghozzá favoritként. Sőt Cummings akár kettős győzelmet is arathat, hiszen az eddig elhelyezett oddsok alapján, az istállótárs, a szintén Godolphin tulajdonban álló Savatiano a másodfavorit. Előbbit Boss, utóbbit Bowman üli majd. Ez a futam 7:05-kor kezdődik.

Talán felesleges azt írnunk, hogy jó szórakozást, hiszen, aki nem rest, hogy szombaton csak egyetlenegyszer felkeljen korán és élőben nézze a versenyeket, az utána biztosan minden szombatját így fogja kezdeni, legalábbis a szezonból hátrelévő bő másfél hónapban.

Kép: Just Horse Racing