Micsoda fellángolás

Az íreké lesz a newmarketi klasszikus hétvége? Kérdeztük beharangozónkban.

Szombaton nagyon úgy tűnt, hogy igen, de nem azok játszották a főszerepeket, akikre mi gondoltunk. Az ITV Racing közvetítése során az apa-fiú páros szinte minden lépését követhettük, de sem Aidan, sem fia, Josh O’Brien vitrinje nem gazdagodott a 2000 Guineas után. Annál inkább Jim Bolgeré, aki Poetic Flare révén szállíthatta a rangos trófeát ír földre.

Ezzel a friss hős leutánozta apját, mert Dawn Approach éppen nyolc esztendővel korábban dicsőült meg Newmarketben. A győzelmet a seniorok szerezték meg, ugyanis az ír trénerlegenda 79, míg a nyerő zsoké Kevin Manning már 54 éves.

Ő egy igazi ló, tényleg hittem benne, hogy győzni fog ma. A terv mindig az volt, hogy a srác idejön, és szerencsére sikerült is győznie.” – mondta tréner, tulajdonos és egyben tenyésztő Bolger.

Mivel az apja utolsó lett a Derbyben így valószínűbb, hogy fia a St James’s Palace Stakesben folytatja, mintsem másfél mérföldön.

A Coolmore triója most nagyon lemaradt. Van Gogh 8., Wembley 11., Battleground 13. Az utolsó pozíciót viszont harmadik favoritként Joseph idomítottja Thunder Moon foglalta el.

Szombaton az első három helyen ír tenyésztés ért célba.

“Aidan sok önbizalmat adott nekem.” – mondta az olasz.

Facebook oldalunkra is kitettünk egy képet, hogy milyen pikáns volt Frankie Dettorit a Coolmore színeiben látni, de akkor még nem tudtuk, hogy 24 óra múlva ő szállítja majd Aidan O’Brien hetedik trófeáját, pedig pontosan így történt. A futam előtt, Santa Barbara és Alcohol Free voltak a legtöbbször említettek. Ők szerephez jutottak ugyan, de nem főszerephez, mivel negyedik és ötödik helyen végeztek az 1990 óta legkisebb létszámmal (11) lefutott 1000 Guineas-ben.

Minden dicsfény a lóversenysport globális ikonjára, Frankie Dettorira hullott, aki káprázatos lovaglásával a kevésbé favorizált Mother Earth-öt (Zoffany) vezette győzelemre, szerezve önmagának a 20. klasszikus trófeáját.

A célbaérkezés után láthattuk, hogy mit is jelent Angliában egy klasszikus győzelem. Az a zsoké, aki már szinte csak a világ legjobb lovaira ül fel manapság és tonnaszámra gyűjti Gr1-es kupáit, szinte leugrott örömében a célvonal után. Szó szerint ordított a boldogságtól, pedig klasszisok sorát lovagolta hosszú pályafutása során.

A Racing Post szerint döntő faktornak bizonyult, hogy a vasárnapi nyerő már futott a Rowley Mile-on. Igaz arra nem szívesen emlékezik vissza senki a Coolmore háza tajáról, hiszen az őszi Fillies Mile volt az a futam, ahol két O’Brien idomítás vistukját elcseréltek.

Ryan Moore azt mondta, hogy ő még várt volna Santa Barbara-val, de látta, hogy Frankie indít, így nekik is indulniuk kellett.

Persze Frankie tökéletes csinált mindent. Már Amerikában is kiválóan futott a kanca (második a BC Juvenile Turf-ben. – a szerk.), de Frankie profin kezelte. Nyugodtan viselkedett rajta és türelmes volt vele, majd amikor kellett gyorsított. Ő egy hihetetlen lovas.” – dicsérte kollégáját és egyben legnagyobb riválisát, Ryan Moore.

Santa Barbara-ra az Oaks, míg Mother Earth-re az ír 1000 Guineas vár.

Az írek tehát mindkét klasszikust megnyerték és a szombat után a vasárnapot is totális ír tenyésztésű dobogó jellemezte.

Emellett a lapok szenzációként kürtölték világgá, hogy a  két nyerő lovas összeadva 104 éves. George Lambton 1918-ban elért harmadik sikere óta, Aidan lett az első tréner, aki három egymást követő évben is győztest vezethetett vissza. Ez sem piskóta.

Az ír fenomén kedvét vélhetően csak az szegte, hogy Mogul kissé szerényebb eredménnyel távozott abból a városból, ahol nagy stílusban nyerte nyáron a Grand Prix de Parist. Soumillon mindent megpróbált, de ez most csak a dobogó alsó fokára volt elég a Gold Trip mögött a Prix Ganay-ban. (Gr1, 2100 m).

A győzelem Németországban okozott eufóriát, hiszen Ullmann báró saját tenyésztése, a Schlenderhani ménes színeiben futó Mare Australis (Australia) győzött Pierre-Charles Boudot alatt. A siker, a trénerfejedelem, Andrea Fabre számára immár a hetedik ebben a kiírásban.

A lóversenyzés számtalan kapcsolódást jól mutatja, hogy a Coolmore üdvöskéje a pályán kikapott ugyan, de a nyerő az ő sztárménjüktől született az mégsem annyira savanyú az a bronzérem.

Képek: Sporting Life, @HRIRacing Twitter