Micsoda Derby!

Célfotóban ért véget a 88. Tokyo Yushun.

A Japán Derby, vagy ottani nevén Tokyo Yushun nem sokban tér el az európai névrokonoktól: 2400 méter, a Hármas Korona második ága, a háromévesek legfontosabb összecsapása. Az utóbbi szerencsére hatványozottan igaz lett a futam 88. kiírására.

Tavaly Contrail elhódította mindhárom kiemelt klasszikust, a Derby-t ráadásul veretlenül – ezzel a nyolcadik ló, aki hibátlan mérleggel hozta el a Satsuki Sho – Derby duplát -, így nem meglepő, hogy a hasonló előzményekkel érkező idei favoritra, Efforiara szegeződött minden tekintet. A pej mén egészen hihetetlenül állta a sarat, mégsem lehetett ő a kilencedik a sorban.

Ezúttal ugyanis az elmúlt évek egyik legkiélezettebb Japán Derby-jét izgulhattuk végig. Az ötszáz méteres célegyenesre a tizennyolc fős mezőny egésze szinte együtt fordult, Efforia a finisre azonban sikeresen ellépett néhány hosszal. Ez viszont még nem jelentett biztonságot; Shahryar megrohamozta és célfotóban letaszította a trónról a favoritot.

De még hogyan! A két mén olyan pontosan fej fejt száguldottak be a célba, hogy még a kommentátor is csak tippelni tudott, ki hódította el a kékszalagot: “Don’t know. Maybe Efforia.”

És ha mindez nem lenne elég, jött a győztes idő: 2:22.5, azaz egy tizeddel jobb, mint Roger Barows két éve álló rekordja.

Pedig Deep Impact fia az utolsó pillanatban került csak képbe; márciusban mindössze harmadik startjára rekorddal nyerte meg a Gr3-as Mainichi Hai-t, mindössze most debütált a királykategóriában. És ha már Deep Impact, Japán sztárménje zsinórban negyedjére hódítja el a Derby-t ivadékai révén.

“Nagyszerű megnyerni a Derby-t ezzel a ménnel, akivel a debütálása óta ide készültünk. […] Nem úgy alakult a verseny, ahogy terveztük, ezért későn kellett támadnunk, de a ló fantasztikusan teljesített” – árulta el Yuichi Fukunaga győztes zsoké.

Ami a többieket illeti, Efforia eredménye bizonyára csalódás, ugyanakkor távolról sem szégyenkezhet. A többiek sem voltak ám messze; harmadik-ötödik helyen Stella Veloce, Great Magician és Satono Reinas szinte egy vonalban, mindössze bő egy hosszal a főszereplők mögött.

Kép: Horse Racing in Japan twitter

One thought on “Micsoda Derby!

Comments are closed.