Mi van vele?

Következzék egy interjúnak nem nevezhető könnyed kis húsvéti beszélgetés a mesterzsoké állapota kapcsán.

Elég régen hallottunk Varga Zoli felől, így reméltük, hogy a hosszú hétvégén tudunk feleségével pár szót váltani. Így is lett. Gyöngyi most is örömmel állt a Racing Portal rendelkezésére.

Racing Portal: Gyöngyi! Viszonylag régen érdeklődtünk Zoli állapota felől. Hogy van mostanság?
Vargáné Tavaszi Gyöngyi: Köszönjük a megkeresést. Szerencsére jól van. Sajnos a koronavírus a mi életünkre is kihatással van, hiszen a (koponya) korrekciós műtét időpontja már többször módosult, de még mindig nem lett végrehajtva. Most abban reménykedünk, hogy végre ebben a hónapban erre most már sor kerül. Talán.

RP: Mi a helyzet Zoli munkájával?
VTGY: Már nem dolgozik az istállóban. Kivették az állományból, aminek érthetően sok oka van. Munkahelye tehát nincs, őt ma már a biztosító fizeti. William Haggas azt mondta: ha bármilyen munkakörbe vissza tud térni, ő nagyon szívesen alkalmazni fogja. A lovakkal biztosan nem fog tudni dolgozni, hiszen a bal szeme nem jó, azzal egyáltalán nem vagy legalábbis alig lát. Voltunk specialistánál, aki azt mondta, hogy a szemének semmi baja, csak éppen nincs kapcsolatban az aggyal.

RP: Milyen a lelkiállapota amiatt, hogy a műtétje csúszik, csúszik és csúszik a pandémia miatt?
VTGY: Nagyon nehezen viseli, annál is inkább, mert amikor volt az operációja, akkor azt mondták, hogy hat héten belül visszarakják neki ezt a csontot. (2019 októberében volt Zoli balesete, azaz már lassan másfél éve csúszik a korrekciós beavatkozás. –  a szerk.) Pszichésen nagyon megterheli őt, hiszen ha én reggel elmegyek dolgozni, ő nem tud mihez kezdeni. Van egy pici kert ugyan, de nyilvánvalóan nem találja úgy fel magát, mint otthon. Emiatt készülünk is haza.

RP: Végleg hazaköltöztök?
VTGY: Igen. Van sok papírmunka, de a legfontosabb, hogy természetesen meg kell várni a műtétet és nagyjából utána három hónappal lenne érdemes, hogy ha bármiféle komplikáció adódna, azt itt, ugyanaz az orvosi team tudja kezelni. Ha teljesen rendben lesz, akkor indulunk. Hiányzik a család, az unoka, hiszen a vírus miatt nem tudnak jönni, mi sem fiatalodunk, velem is bármi történhet, így szükségünk van a családra, de leginkább neki van szüksége rájuk.

RP: Lesz egy kérdésem, amire viszont lehet, hogy nem válaszolhatsz, mert a szerződésed tilthatja. Istállótok szupersztárja, Addeybb kiváló versenyt futott Ausztráliában. Mi van vele és mit vártok tőle a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakesben. Meglesz számára a címvédés?
VTGY: Nem azért nem tudok erről érdemben nyilatkozni, mert a szerződésem tiltja, hanem azért mert én a “kis udvarban”, a csikókkal dolgozom. (Igazán csak zárójelben: a kis istállóban 59 ló áll Haggas mesternél – a szerk.) Tőlünk öt percre van a nagy udvar, ahol Addeybb is áll, amikor itthon van. Én is csak a facebookról tájékozódom felőle, mert a lovásza szerencsére elég sokat posztol róla. Úgy látjuk, minden rendben van vele, reméljük jól is fog futni. Mi nagyon bízunk benne.

(Varga Zoli itt közbeszólt és azt mondta: szerinte legközelebb megveri a kancát. Andris! Nagyon szépen köszönjük az érdeklődést, és hogy sosem feledsz el minket.)

RP: Kötelességemnek érzem. Elnézést a húsvéti zavarásért. További kellemes ünnepeket, mielőbbi műtétet, jó unokázást kívánunk a Racing Portal minden olvasója nevében.
VTGY: Nagyon szépen köszönjük.

Varga Zoltán a Racing Portal legendája, a Magyar Lóversenyport egyik legeredményesebb zsokéja, akinek pályafutását itt méltatjuk hosszan.

Ha valaki nem látta volna tegnap, születésnapján Steady As A Rock-ot ünnepeltük a Magyar Turf Club facebook oldalán.

Nyitókép: Maróti Viktória, második kép: Patyus Ferenc