Mezőhegyesi felkészülő

Természetesen a Racing Portaltol is kiemelt figyelmet kap idén a hazai rendezésű, jubileumi  Négyesfogathajtó Európa-bajnokság.

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.

A fogatok számára a mezőhegyesi volt az első komoly felkészülési verseny ebben az évben. A négyesfogathajtók, közöttük a korábbi világbajnokok – Lázár Zoltán és Dobrovitz József – itt már élesben próbálták ki lovaikat. A versenyszámok során zavaró tényező volt a nagy szél, a díjhatáson az egész napos eső, a hajtók véleménye szerint ez befolyásolta a teljesítményeket. A négyesek mezőnyében 19-en hajtottak.

Az összetett eredmény alapján, a nyitóképen látható Dobrovitz József végzett az élen, mögötte mindössze 1.09 pont különbséggel Lázár Zoltán zárt, harmadik Jiri Nesvacil (CZE). A végső sorrendet az akadályhajtás döntötte el. A számot Lázár Zoltán nyerte, Jiri Nesvacil a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József. A versenyszámokban a két világbajnok osztozott az első helyeken. A díjhajtást Lázár Zoltán, míg a második versenyszámot, a maratonhajtást Dobrovitz József nyerte.

Lázár Zoltán és fogata

Kettejük versenyébe a maratonhajtáson, a szintén világbajnok, ifj. Dobrovitz József szólt bele. Egyenletes teljesítményt nyújtott a házigazdák négyesfogathajtója, Papp János, aki ötödik lett összetettben, a nóniusz fogat kiváló díjhajtást mutatott be, ezzel a szám 3. helyezettjeként zárt, a többi számot is sikeresen teljesítette.

A kettesfogathajtók idén világbajnokságra készülnek. A cél a címvédés, hiszen négy egymást követő világbajnokságon (2013, 2015, 2017, 2019)  magyar hajtó és magyar csapat volt az aranyérmes. A 33 fős mezőny most hiányos volt, hiszen a világbajnok Hölle Martin, és csapattársai nem indultak Mezőhegyesen. A népes mezőnyben az összetett versenyben Farkas László végzett az első helyen, aki megnyerte az akadályhajtást, ezzel állt élre. Mögötte Szabó Roland és Dani Marcell Balázs zárt.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, fiatal hajtó, para- és pónifogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak. Hat fiatal fogatló is teljesítette az előírt feladatot.

A következő megmérettetés 2021. június 2-6. között Vecsésen, ahol szintén nemzetközi verseny várja a hajtókat, és ahonnan a Racing Portal élőben fog tudosítani.

Eredmények:

Négyesfogatok
1. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) 165.54 hp
2. Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE) 166.63 hp
3. Jiri Nesvacil (CZE) 188.18 hp

Kettesfogatok
1. Farkas László (Dobró Horses SE) 157.12 hp
2. Szabó Roland (Dadi LK) 161.44 hp
3. Dani Marcell Balázs (Besenyőtelki LHE) 162.34 hp

Kép és forrás: Press Budapest Driving 2021