Merre tovább Motivator?

Motivator tenyészménkarrierje több fordulatot vett, mint Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Az Epsom Derby-nyerő Montjeu apaságú mén a The Royal Studs-ban kezdte meg apaméni pályafutását 20,000 font kezdő díjjal.

Az első szezonját 2006-ban lerövidítették, ugyanis Sandringham-ben elcsúszott egy karámban késő tavasszal majd a 2010-es szezont teljes egészében kihagyta egy ínsérülés miatt. A második baleset sem jött a legjobbkor, hisz nem tudta kamatoztatni, hogy 2009-ben debütált 61 kétéves utódja, köztük a May Hill Stakes (Gr2) nyerő Pollenator és az Autumn Stakes (Gr3) második helyezett Prompter.

Háromévesei nem hozták meg a várt eredményt, így mikor 2011-ben folytatta a tenyészmén karrierjét alacsonyabb, mindössze 8000 fontért fedezett, és csak 57 kancát kapott.

2012-re ez 5000 fontra és 4 kancára csökkent, de – a sors furcsa fintora, hogy – abban az évben lett meg az első Gr1 nyerője, a Prix de l’Opera győztes Ridasiyna személyében, tehát senkinek nem volt meglepetés, hogy úgy döntöttek, Franciaországba küldik és Haras du Quesnay lesz új otthona 2013-tól.

Motivator Franciaországba érkezését lánya, Tréve virágzása koronázta meg. Ki ne tudná, hogy megnyerte a Prix de Diane-t,  Prix Vermelille-t és a Prix de l’Arc de Triomphe-ot Utóbbiban négyévesen újra sikerült győzelmet aratnia. A Prix Vermeille-t pedig 5 évesen nyerte újra.

Motivator népszerűvé vált Quesnay-ben, 78 utóda született 2015-ben, 72 2016-ban, de ezek közül csak két Stakes nyerője volt, Megera és Vue Fantastique, bár mindketten szereztek Gr1 második helyezést, de a mén iránti kereslet ismét lecsökkent.

A történelem valószínűleg úgy fog visszatekinteni Motivatorra, mint egy hasznos, de következetlen forrása a középtávú futóknak és helyezetteknek, mint amilyen az idei Royal Ascot harmadik helyezettjei King Ottokar és Time To Study, akiket Quesnay-ben tenyésztettek.

Az igazi Gr 1 kaliberű Tréve és Ridasiyna inkább kivételek, mint szabályszerűek. Azonban lányainak köszönhetően érezteti a jelenlétét a legmagasabb szintű versenyeken. Ő az anyai nagyapja a  Prix Robert Papin (Gr2) győztes A’Ali-nak, a May Hill Stakes (Gr2) győztes Fleeting-nek és az Irish One Thousand Guineas (G1) harmadik Foxtrot Liv-nek.

Természetesen elkerülhetetlen minden mén számára, hogy jó lovak képviseljék, hisz lányaik nyugdíjba mennek és egyre több utódot hoznak világra. Vitathatatlanul hajlandók vagyunk túlbecsülni az anyai nagyapa befolyását, aki elvégre csak egy a négy nagyszülő közül. Az emberi viszonylatban furcsán hangzik elkülöníteni egy bajnok anyjának az apját, hogy milyen genetikával ajándékozta meg unokáját.

Mindazonáltal Motivator érdemel egy kis extra figyelmet az anyai nagyapaként elért eredményeiért. Először is, azok a sérülések karrierje elején azt jelentik, hogy kevesebb utódja van, mint sok hasonlóan magas profilú társának. 129 indulója közül 64 győztes szerepel, akik közül kettő Stakes nyerő. Összehasonlításképp, régi társának, Oratorio-nak 254 futóból 105 nyerője volt, mint anyai nagyapa, míg a 2006-ban nyugdíjba vonult Dubawi-nak és Shamardal-nak 315 futóból 177 nyerője és 263 futóból 205 nyerője, 14 és 21 stakes győztessel.

Másodszor, Motivator néhány unokája viszonylag gyenge származású. A Tally-Ho Stud által tenyésztett A’Ali kiváló tempó és érettség forrása, de csupán 6,000 euró volt az ára. Fleeting anyja Azafata, aki háromévesen spanyol bajnok volt, nagyanyja Anysheba akit eladtak Spanyolországba mindössze 15,000 guineas-ért. Foxtrot Liv tenyésztője a Northmore Stud, és 2015-ben 7000 fontért volt elérhető. Ezek aprópénzek ezen a  szinten.

Motivator utódjának, Tréve-nek első kétéves csikója egy Dubawi apaságú mén. Ő látható itt a képen. Bár egyelőre a tulajdonos-tenyésztő Al Shaqab Racing nem erősítette meg, hogy ebben az évben láthatjuk futni.

Valószínűleg több reményt látnak második utódjában Shalaa egyéves kancájában, aki a Paris nevet kapta. A kancacsikó látható a nyitóképen.

Tréve 2019-ben Sea The Stars-nál vizitált.

Cikkünk forrása a BloodHorse írása. Képek: Al Shaqab Racing twitter, highclereracing.co.uk