Mérföldkő

Nem titok, hogy ezekben a napokban Flemington a lóversenyvilág fővárosa, hiszen a keddi kupa után, tegnap hajnalban az Oaks-ot futották le.

A közvetítésben hallhattuk, hogy ez a kancák legpatinásabb ausztrál klasszikusa, amelyet 1862-ben hívtak életre, azaz ez volt a 160. kiadása.  A táv csakúgy, mint a derbyben 2500 méter, a pénzdíjazás pedig 1 millió dollár.

A befutás után az a furcsa eset történt meg, hogy senki sem a lóról, hanem a zsokéról beszélt. A Godolphin tulajdonú Willowy (Kermadec) győzelme ugyanis azt jelentette, hogy

Damien Oliver:

  • zsinórban harmadjára;
  • összességében hetedjére nyerte a futamot, és
  • ez volt pályafutása 126. Gr1-es győzelme,
amivel (igaz még George Moore-ral karöltve) minden idők legeredményesebb zsokéja az ausztrál lóversenyzés történelmében.

Nagyon büszke vagyok erre a rekordra. Rengeteg munka és szórakozás, de összességében egy fantasztikus utazás volt a hosszú-hosszú évek során. Remek emberek segítettek ebben, így köszönöm nekik.”

Oliver minden ügyességére, elkeseredettségére és hangszálára szükség volt ahhoz, hogy Willowy hazaérjen, miután úgy tűnt, Patrick Payne mester bátor csikója, Douceur ellopja a győzelmet.” – írja a Racing.com

Oliver hetedik Oaks kupája mellett ez csak az első volt James Cummingsnak, aki ezzel már “csak nyolccal” marad el legendás nagyapja mögött. – viccelődik szintén az ausztrál szaklap.

Jól emlékszem papa utolsó Oaks győzelmére. (Faint Perfume –  2009). Éppen a takarmányt kevertem az istállóban és hallottam a rádióban, hogy nyertünk. Korán felismertük a Willowy-ban rejlő potenciált. Mivel egyre csak javult és javult, így meg kellett próbálnunk vele ezt a versenyt. Nagyszerű temperamentum és nagyszerű alkat kell ahhoz, hogy ezt meg tudd nyerni. Ezek szerint benne megvannak mindezek.” – értékelt.

Izgalmas napok jönnek. Éjjel kezdődik a Breeder’s Cup, míg szombat reggel Ausztrália is kér még egy utolsó figyelmet. A szombati versenyeken ugyebár Oliver már nem lehet ott, hiszen 12 napos eltiltást kapott kedden, de ezt már megírtuk

Kép: Racing Victoria Twitter