Méltó utód

Az ausztrálok pokolian értik a lóversenyzés minden csínját-bínját. Talán már többször is leírtuk ezt a mondatot, de ez most is bizonyítást nyert. Olyan jelentős számú és komoly erővel bíró lóverseny média van az országban, hogy gyakorlatilag a lóversenyrajongók tűkön ülve várták az ötmillió dolláros Cox Plate-et, amit Moonee Valley illetékesei egy kiváló, péntek esti versenynappal vezettek fel. Hagyományosan ilyenkor futják a Manikato Stakes-t, ami az éjszaka fénypontja.

Girl Power a nyitónapon

Mielőtt a ringbe vezették volna a Gr1-es futam 11 indulóját két hölgy is letetette névjegyét, hiszen előbb Jamie Kah győzött egy hendikepfutamban, majd Rachel King megismételte ugyanezt. Az igaz Girl Powert azonban Loving Gaby (I Am Invincible) sikere koronázta meg. A hároméves kanca nyerte ugyanis az egymillió dolláros napi főversenyt.

Márpedig, hogy ez mekkora bravúr, arra íme két számadat:

2011-óta nem nyerte a futamot hároméves (akkor Sepoy), és 1971 óta nem győzött benne kanca (akkor Dual Choice (1970-71) – de az összecsapás még nem volt Group besorolású).

A nyergéből azonban nem egy bájos hölgy, hanem Craig Williams mosolygott vissza, aki nem kis áldozatot vállalt ezért a lovaglásért. 51 kilóra kellett ugyanis fogynia.

„Ciaron Maher és David Eustace azt mondták a verseny előtt, hogy előnyt tudnánk abból kovácsolni, ha hosszú ideig a barrier mellett tudnám tartani. Ez részben sikerült. Aztán amikor követni kezdtük Bivouac-ot, magam is meglepődtem, hogy milyen könnyen vágtázott el mellette. Kiválóan futott és igazán nagyon lelkes volt.” – mondta Williams.

A nyerő számára távemelés jön, hiszen a mester, Ciaron szerint a mérföldes Myer Classic következhet a derbynapon. A már említett Bivouac 1,80 dolláros kedvencként indult, de csak hatodik lett.

Japán csoda szombaton

Másnap is hasonlóan alakult a forgatókönyv, csak a fő szenzáció előtt nem a hölgyek, hanem két európai sztárzsoké, nevezetesen Ryan Moore és Jamie Spencer húzott be egy-egy futamot, de vélhetően ezeket szívesen elcserélték volna a Cox trófeájáért. Amely a legjobb kezekbe került. Aki olvasta beharangozónkat tanúsíthatja, hogy meglehetősen szkeptikusak voltunk a japán ló ily mértékű favorizálását illetően. No, most már mi is tudjuk, hogy hiba volt kételkedni Lys Gracieux (Heart’s Cry) győzelmében, mert amit Yoshito Yahagi idomítottja a gyepre varázsolt, azzal abszolút méltó utódja lett a négyszeres győztes csodakancának.

Nézzék csak. Kívül fordulva, hosszak özönét vesztve ezáltal, de 1900 méteren át csak játszadozott a mezőnnyel, aztán amikor robbantott…

Fantasztikus győzelem. A héten, még a verseny előtt arról írt az egyik ausztrál szaklap, hogy a zsurnalisztáknak lassan el kell kezdeni japánul tanulni, hiszen ne feledjük, hogy egy héttel korábban szintén japán győztese volt a Caulfiled Cup-nak, míg most a Cox Plate-nek is.

És, hogy mi még a közös pont ebben a két sikerben?

Naná, hogy Damian Lane, aki ausztrál topzsokéként két győzelmet szállított honfitársai ellenében a felkelő nap országába. Ennél azonban sokkal többet tett. Történelmet írt.

Damian Lane az első zsoké ugyanis, aki ugyanazon évben megnyerte a Golden Slipper-Caulfield Cup-Cox Plate hármasát.

“Biztos voltam a győzelmében, hiszen már azóta is sokat fejlődött, hogy megérkeztünk Ausztráliába. Sokkal jobb formákat mutatott itt, mint otthon. Éveken át álmodoztam e verseny megnyeréséről, így ez az álmom most valóra vált.” – mondta a boldog mester.

Egészen kiválóan futott, a hároméves Castelvecchio, aki miatt Craig Williamsnek tovább kellett fogynia, hiszen péntek esti 51 kilója után, szombat délután 49,5-el kellett kimázsálnia. Te Akau Shark a harmadik, míg Galileo lánya, Magic Wand jó versenyt futva negyedik.

Ez volt a 99. kiadás és egyben az első japán győzelem, amelynek így tudtak örülni:

Ezzel pedig már nagyon közeleg, a futam amely megállít egy nemzetet…

Nyitókép: Victoria Racing Club twitter