Méltó belépő

Preservationist ért haza a Woodwardban és bizonyította; helye van a legjobbak között.

Az idei Woodward Stakes mezőnye feladta a leckét annak, aki esélyeket akart latolgatni az idősebb lovak utolsó nyári Gr1-csatájában, tekintve, hogy a korosztályban meglehetősen kiegyenlítettek az erőviszonyok. Ez alapján szoros befutó volt kilátásban, bár igaz, ez a tengerentúlon többször marad el, mint valósul meg – de nem most!

A mezőny meglehetősen együtt maradt egészen a célegyenesig, ahol Bal Harbour állt az élre, de kívülről Preservationist és Tom’s D’Etat, belülről pedig Mongolian Groom is a sarkában voltak. Utóbbi kettőt a finisre valamelyest leszakadt, Preservationist ellenben nem lassított, valamint a címvédő favorit, Yoshida is eszméletlen hajrába kezdett hátulról. Az utolsó métereken végül Preservationist bizonyult a legjobbnak, és Junior Alvaradoval a nyeregben elhódította első Gr1-trófeáját.

 

Arch fia ezzel megkérdőjelezhetetlenül bebizonyította, érdemes volt eddig kitartani vele a versenyzés mellett. A hatéves pej előző három szezonjában összesen egyaránt csak egy-egy alkalommal lépett pályára, csak harmadik próbálkozásra veszítette el nyeretlenségét, idén azonban két allowance-győzelem után a Suburban Handicap-en maga mögé utasította a korosztály egyik legjobbjának számító Catholic Boy-t.

Ennek ellenére a Whitney-n csak közel nyolc hosszal a nyerő McKinzie mögött kullogott be a célba, így senki nem tudhatta biztosan, a Suburban csak egy fantasztikus villanás volt egy középszerű lótól, vagy tényleg a legjobbak között a helye James Jerkens idomítottjának – ma megmutatta, hogy utóbbi.

“Ma összeszedettebb volt, mint a Whitney-n” – mondta Jerkens. “Legutóbb rengeteg energiát vesztegetett már a felvezetésnél. Azóta a munkái és a viselkedése is javultak. Fizikailag, szerintem fantasztikusan nézett ki. Számításba kell vennünk a Breeders’ Cup-ot.”

Ami a helyezetteket illeti, Bal Harbour második Gr1-szereplésén is megcsípte az ezüstérmet, így róla is elmondható ugyanaz, mint főhősünkről, abszolút számolni kell vele a jövőben, mi pedig kíváncsian várjuk további szerepléseit, míg Yoshida ismét megcsillogtatta klasszisát, bár tőle már nem meglepő, hogy tűzközelbe kerül – legközelebb talán haza is ér.

A versenynap négy Graded besorolású összecsapásából mindegyik fődíját más-más lovasok és trénerek kaparintották meg, a kisebb futamokat is számításba véve azonban Joel Rosario zárt a legsikeresebben három győzelemmel, míg John Velazquez és Jose Ortiz, illetve Chad Brown és Todd Pletcher dupláztak.

Kép: America’s Best Racing