Melbourne Cup 2020

Erre nincsenek szavak!

Hármas európai győzelem az idei kupában. Ismét Joseph O’Brien fosztotta meg édesapját, élete első Melbourne Cup győzelmétől, hiszen a hatéves herélt Twilight Payment (Teofilo) start-cél győzelmet aratott az idei kiadásban.

Ezzel 2017 után ismét a Josh O’Brien-Lloyd Williams páros a kupa királyai. Utóbbi futtatónak ez már a hetedik trófeája itt, míg a fiatal lovasuknak, Jye McNeilnek az első, aki könnyeivel küszködve így nyilatkozott:.

Túl sok az érzelem … Ez egy nagyon nagy, örökre emlékezetes pillanat … Hihetetlen, hogy a Williams családtól megkaptam a lehetőséget, hogy Twilight Payment partnere lehettem. Joseph O’Brien fantasztikus munkát végzett felkészítésével … Igen, ne haragudjanak, de elsöprő érzelmek dolgoznak bennem.”

Jól futott a favorit, hiszen Tiger Moth a második, míg Prince of Arran zsinórban harmadjára is dobogón, ő a harmadik. Kerrin McEvoy viszont összesen 21x ütött a későbbi másodikra, amiatt eltiltást és 50,000 dollár büntetést kapott. Licenszének felfüggesztése 13 versenynapra szól, amit november 5-én kezd meg.

Apprentice teaching the master“, “Aidan O’Brien Cup curse continues” – néhány ausztrál szalagcím annak kapcsán, hogy a fiú már másodjára fosztja meg édesapját a rég áhított trófeától.

Az ausztrál lapok nem győzik eléggé méltatni a győztes mestert. Nem felejtik el hangsúlyozni, hogy a kupák királya, Bart Cummings 37 évesen aratta első győzelmét itt, míg Josh 27 évesen már kétszeres bajnok. Igaz azt sem felejtik el, hogy a mai nyerő tavaly, ugyanitt csak 11. volt egy számára közel sem zavartalan versenyben.

Twilight Payment hihetetlen győzni akarással rendelkezik, és olyan kitartó, olyan nagy küzdő, hogy ha élre megy nagyon nehéz legyűrni őt.” – mondta O’Brien. “Egész úton vezetett, korán állt élre, de… Jól elbeszélgettünk Jye-vel (McNeil), akinek világos terv volt a fejében, hogy mit akar csinálni, és úgy éreztük, hogy ez beválhat. Felkészültünk arra is, hogy ha esetleg küzdenie kell, de ő valóban egy hihetetlenül kemény ló. Micsoda lovaglás.

Sajnos az idei kupa sem múlt el tragédia nélkül.

Most már tényleg úgy érezzük: a kupa el van átkozva. A szombati versenynapon, ugyanezen a  pályán több mint 100 ló indult a kilenc futamban, minden probléma nélkül, de a kupában ismét haláleset. Immár sokadjára. Hiába minden fogadkozás, ez kiváló magas labda az állatvédők számára. El sem tudjuk képzelni mit élhet át Aidan O’Brien, akinek egy héten belül két szuperklasszisát kellett elaltatni és azt sem szabad feledni, hogy az istálló a 2018-as Melbourne kupán is tragédiát szenvedett el, amikor a Cliffsofmoherttől kellett idejekorán búcsút venni, miután válltörést szenvedett el. Most fetlock törés a diagnózis.

A 80 éves, és hetedik győzelme után végleg megdicsőült Lloyd Williams időt szentelt a Mornington-félsziget területén rendezett szerény ünnepség közepette, hogy együtt érezzen az angol Derby-győztes tulajdonosaival:

Itt vagyok, elkerülve Covidot“- mondta Williams. “Nagyon különleges megnyerni ezt a versenyt. A Melbourne Kupa volt mindig is az életem.  Fiatal fiú korom óta élem ezt az álmot. Meg kell csípnem magam, hogy nem álmodom-e.

Szomorú vagyok amiatt, ami Anthony Van Dyckkal történt” – mondta Williams. “Azok a fiúk, a Magnier-k, Aidan O’Brien és a Coolmore Team nagyszerű sportemberek. Két évtizede nagyon közel vagyok Aidanhoz. Nagyon-nagyon szomorú vagyok emiatt.”

A karnevál ezzel még nem ért véget, hiszen csütörtökön (7:10-kor) jön az Oaks, ahol Hugh Bowman szerencsésebb lehet, mint ma Anthony Van Dyck nyergében, hiszen a szuperfavorit, sorozatnyerőt, Montefilia-t lovagolja.

Cikkünk a mai nap folyamán többször is frissülni fog.

Nyitókép: World Horse Racing, Josh képe: Racing Post