Megvan az első

Átszakadt a gát. Aidan O’Brien végre győzelmet ünnepelhetett a Chantilly-i gyepen.

A francia 2000 Guineas nyerőjének, St Mark’s Basilica-nak olyannyira nem okozott gondot az 500 méteres távnövelés, hogy magabiztos nyerője lett a 181. Prix du Jockey Clubnak.

Beszédes kedvenc szaklapunk tweetje. Valóban érezhető minőség-beli különbség volt a nyerő és a többiek között.

El sem tudjuk képzelni mit érezhetett Aidan O’Brien, aki évtizedek óta hiába hajszolja ezt a trófeát, pedig sok-sok nagy győzelmet aratott már a francia hippodromokban, így a Chantilly-i gyepen is. Utóbbi vonatkozásában elég csak a 2016-os Arc-ot ide citálni, amikor is lovai totálisan kisajátították a  dobogót.

A trénernek tehát az első győzelme volt, nem úgy a lovasnak, hiszen Ioritz Mendizabal nyerte a 2020-as kiadást is, akkor Mishriff nyergében.

Már az hihetetlen, hogy egyáltalán felkerülhettem (újra) egy O’Brien lóra. Ma reggel  beszéltem Aidannel, aki megkért, hogy ne menjek túl hamar a frontba. Sokaknak talán úgy tűnhet, hogy kicsit talán mégis korán indítottam, de olyan jól ment, hogy muszáj voltam kicsi feljebb menni vele. Tudtam, hogy egyértelműen Ő a verseny legjobb lova, és vele kapcsolatban csak egyetlen kérdés volt, nevezetesen a távbírás. Most már látjuk, hogy ez sem jelentett problémát. Nagyon jó ló. Két-három havi munkával biztos vagyok benne, hogy készen fog állni a Prix del Arc de Triomphe-ra.” – nyilatkozta a címvédő baszk zsoké, aki hozzátette: ha tavaly tavasszal bárki azt mondja neki, hogy mára kétszeres derbynyerő lesz, azt pszichiátriára küldte volna. Erre tessék.

A további esélyesek teljesen leszerepeltek, így bombameglepetésre az előzetesen 54-es szorzóval kínált Sealiway lett a második, míg a huszonhatszoros tétosztalékkal kecsegtető Millebosc a harmadik. Enable féltestvére, Derab csak nyolcadik, Aga Khan reménysége, Makaloun a kilencedik, Van Gogh tízedik, és Gosdenék Dante másodikja, Megallan csak 12.

Aidan O’Brien felemás hétvégét zárt. A két, máris szupersztárrá kikiáltott háromévese (Santa Barbara, Bolsoi Ballet – ő ugyan sérülés miatt szó szerint) elvérzett, de Snowfall történelmi győzelme, és első Prix du Jockey Club trófeája, azért biztosan csalt némi mosolyt az arcára.

És, hogy hol folytathatja Siyouni fia? Íme

A derbyk hétvégéje véget ért, de kis szusszanás után hamarosan érkezik a Royal Ascot.

Kép: Aga Khan Studs Twitter