Mégis van visszaút

2020. július 25-én úgy véltük, hogy az ünnepelt szupersztár, Hugh Bowman karrierje véget ért.

Nagyon úgy néz ki, hogy Winx lovasának, Hugh Bowmannak karrierje véget ért. Hughie olyan erőszakosan váltott irányt, a mai Rosehill-i nyitófutam finisében, hogy az a Danny Williams által idomított Hot ‘N’ Hazy életébe került. (A tréner pedig az évtized legjobb kétévesének nevezte idomítottját, aki végzetes vállsérülést szenvedett.)

Az ünnepelt sztárzsoké ugyan megnyerte a futamot, de riválisa, a 22 éves Andrew Adkins életéért komolyan kellett aggódnunk. A lábát és csuklóját is törő lovas emellett még több sérülést is szenvedett (pl. nyak) és eszméletét azóta már visszanyerte, folyékonyan beszél az orvosi szakszemélyzettel, de felépülése hosszú hónapokat vesz majd igénybe.

A bukás olyan brutális volt, hogy a lenyergelés után több zsoké visszaszaladt a helyszínre, mert nem tudták mi lehet sporttársukkal. 

A közösségi médiába érkező legtöbb komment szerint Bowman karrierjének vége, legalábbis sokan azt javasolják, hogy ezek után egyetlen tréner se alkalmazza. Hát nem is lepődnénk meg ezen…” – írtuk akkor a facebookon.

 

Az elkövetkezendő napokban „Hughie” a lóversenyrajongók céltáblája lett. Legtöbben a „gyilkos” jelzőt biggyesztették a neve mellé és licenszének azonnali visszavonását követelték. A versenybírák szerint azonban 6 hét felfüggesztés elegendőnek bizonyult számára,  így szeptemberben visszatérhetett a pályákra.

Azonban alig ült újra lóra, szeptember 17-én, máris kapott egy újabb, 20 napos eltiltást, de most nem egy újabb veszélyes manőverért, hanem mert “nem tett meg mindent”, a Golden Slipper nyerő Farnan még jobb helyezéséért, akivel ötödik helyen ért célba a Group 2-es Run To The Rose-ban. Nézzék meg a  videót. A nyitóképen is látható, hogy kb. 6-8 hosszal vezetnek, majd…

A fenti futamot követően vizsgálat indult, amely magyar szemüvegen át nézve szinte felfoghatatlan alaposságú ott. Ez az ominózus nem kevesebb, mint hat órán át (!) tartott. Szektoronként elemezték a ló futását, azaz a bírák kifejezetten azt vizsgálták, hogy a céltól visszafele számítottan pl. 900 és 500 méter között, mi lett volna a helyes, elvárt, a lónak a legoptimálisabb lovaglási tempó. Bowmannak (leginkább) azt rótták fel, azért kapta eltiltását, mert a verseny „három szektorában” sem a megfelelő tempót választotta a lóval, azaz például túl gyorsan kezdett vele és később „nem pihentette meg” és szerintük ez eredményezte azt, hogy a ló a végére elfáradt, nem tudott tovább küzdeni.

Konkrétan: a bírák azt sérelmezték pl., hogy az első 400 méteren Bowman és Farnan 12 hosszal (!) járt előrébb, mint az ezen a distanszon megszokott átlag, és ezt ők úgy értelmezték, hogy ezzel “károsította/csökkentette a ló esélyeit a győzelemre”.

Farnan valóban elfáradt a végére, ahogy Önök is láthatják a videófelvételen, de a következő kérdések szükségszerűen felmerülhetnek bennünk:

  • Jó az, ha a versenybírák papíron megtervezett forgatókönyv szerint, a múlt eredményeinek tükrében nézik és vizsgálják a futamokat?
  • Lehet-e úgy pályarekordokat futni a jövőben, ha a zsoké fejében majd ott motoszkál, hogy csak ne szaladjunk nagyon előre, mert ha utolérnek akkor eltiltanak?
  • Mi van akkor, ha a lovas eleve ilyen utasítást kap a trénertől? (Jelen esetben Bowman nem kapott, a Waterhouse/Bott párostól.)
  • Tulajdonosi/futtatói szempontból: ki szeretne olyan zsokét felkérni a lovaglásra, akiről ismeretes, hogy csak arra hajlandó, hogy a versenybírák által a rendelkezésre álló “szokásos” időeredmények alapján elvárt tempót lovagolja a versenyben (kérdés, hogy ez elég lesz-e a ló győzelméhez), és lesz-e olyan zsoké az adott futamban, aki esetleg ezt az íratlan szabályt hajlandó figyelmen kívül hagyni, hiszen mégiscsak lóversenyről van szó? Az ilyesfajta döntésekkel nem “oda” a csodálatos sport kiszámíthatatlansága?
  • A zsoké szempontjából vizsgálva: adott versenyidényben megéri-e az eltiltást választani az íratlan szabályok be nem tartása végett, vagy a versenyszellem jegyében, az egyes futamok adta lehetőségeket kihasználva kell lovagolni? A hírnév, amely az eredményekhez kötött és a megélhetés, ami a verseny nyeremények függvénye miként minősül a versenybírák által megfogalmazott átlag tempóra vonatkozó elvárás tükrében?

Egy másik esetet a fentiek függvényében vizsgálva az is kérdés számunkra, hogy hogyan értékelték volna az ausztrál bírák Serpentine futását az Epsom Derbyben, ha nem tartott volna ki 10-15 hosszas előnye a célig? Ezzel a döntéssel nem azt feltételezik, hogy egy Bowman képességű zsoké, nem tudja felmérni melyik a  ló számára megfelelő tempó? Mert valljuk be, utóbbi azért nonszensz.

Ha elkezdek harcolni vele, hogy lelassítsam, ez nem segített volna abban, hogy előkelőbb helyen végezzünk.” – mondta Bowman.

Mindenesetre fellebbezett, amelynek eredményeként a Racing Appeals Panel törölte ezt az eltiltását.

Itt kell belátnunk, hogy tévedtünk júliusi postunkban, ugyanis ez a két (egy) kisiklás nem, hogy fekete foltként, hanem talán csak egy alig látható kis fekete pacaként kerül a neve mellé, és ott folytat(hat)ja ahol abbahagyta.

A legjobb lovak nyergében.

Október 10-én King’s Legacy-val megpróbálhatják megnyerni a Caulfiled Guineast, egy héttel később pedig a Caulfiled Cup másodfavoritja, Anthony Van Dyck lovaglására kérte fel őt Aidan O’Brien (így kihagyja az aznapi Everestet, Sydneyben), és egy sikeres szereplés esetén „a társulás” a Melbourne Cupban is bizonyíthat.

A Racing Victoria döntése is hozzájárult ahhoz, hogy folyamatoson jelen legyen az ottani tavaszi karneválon, ugyanis 14-ről 5-re csökkentették a Covid-19 járványügyi helyzet miatt karanténban kötelezően eltöltendő napok számát, ha valaki elhagyja az államot, majd visszatér Victoriába.

Írásunkból talán kiderül, hogy a szakma megbocsátóbb volt vele szemben, mint a nagyközönség. A közelmúlt kellemetlen eseményei, az eltiltás veszélye és a rajongói negatív megnyilvánulások miatti nyomás lehet, hogy hatással lesz Hugh Bowman következő lovaglásaira, mindenesetre kíváncsian várjuk a champion zsoké további eredményeit!

Isten hozott újra a fedélzeten, Hughie!

dr. Ecsedi Leticia, Sereg András, Kép:@magazine_racing Twitter

3 thoughts on “Mégis van visszaút

Comments are closed.