Még fényesebben ragyognak

Redzel betlije kivételével az ausztrál lóversenyport állócsillagai brillíroztak a rosehilli szupernapon.

Chris Waller egy sima és két neccesebb győzelmet húzott be a sydneyi szupermeetingen. Winx – szokott módon – megerőltetés nélkül jegyzi sorrendben 32. (24. Gr1-es) sikerét, de másik csillagának, The Autumn Sun-nak a vártnál talán jobban meg kellett dolgoznia az újabb trófeáért, hát még a „megörökölt” üstökösnek.

Nincs a világon olyan rajongó, aki ne tudná: Winx április 13-án a Queen Elizabeth Stakesben fut utoljára, így természetesen csapatát máris a tenyésztési kérdések foglalkoztatják. Kepitisék számos, nagy tiszteletben álló tanácsadóval egyeztetnek a jövőről, de aligha meglepő, hogy a leginkább felmerülő három név: Deep Impact, Galileo vagy Frankel. Végső döntés természetesen később születik. Winx mamáját, Vegas Showgirl-t 2018-ban Deep Impact fedezte.

Az aktuális futásról (kocogásról?) sok írnivaló nincs – azon kívül, hogy ismételten egy népünnepély volt Winx futása – hiszen kedvenc ausztrál szaklapunk, a Racenet azt írja: “Just one dance left for Winx”, azaz már csak egy tánc van hátra. A történelmi hűség kedvéért azért fontos elmondani:

A Cox Plate és a Chipping Norton mellett, most már a George Ryder Stakes-t is négy alkalommal nyerte meg a világ legjobb versenylova.

Természetesen ő az egyetlen, akinek ez valaha sikerült.

Ő most a legjobb, és ezért most érkezett el az idő a nyugdíjba vonulásra, hiszen a csúcson kell abbahagyni.” – mondta Waller.  Ha a következő szezonban tréningben maradna és megvernék, soha nem bocsátanám meg magamnak. Mindenki tudja: egy versenyben bármi megtörténhet.

A második számú csillaggal azonban akadt egy kis gond. Vagyis inkább egy komoly kihívó. Arrogant meglehetősen arrogáns ellenfélnek bizonyult és bizony Kerrin McEvoy-nak igencsak dolgoznia kellett a nyeregben, hogy az Arrowfield szupermén továbbra is „jó party” maradjon a tenyésztők számára.  (The Autumn Sun (Redoute’s Choice) neve is felmerült Winx lehetséges partnereként.) A Rosehill Guineas sikere volt az ötödik Gr1-es győzelme.

Ingott a korona. The Autumn Sun megizzadt az ötödik Gr1-es trófeájáért

Chris Waller teljes megdicsőülést a „The Galaxy” hozta el, amikor is Nature Strip  (Nicconi) behúzta a győzelmet. Nem is akármilyet. A nap utolsó Gr1-es összecsapása igazi hab lett a tortán.

Íme, a kép, amiről nem csak mi véltük úgy, hogy holtverseny.

Óriásit lovagolt Tommy (Berry – a szerk.) is, de én is a szívemet, lelkemet tettem ebbe a futamba. Bevallom őszintén, azt hittem, holtversenyt fognak hirdetni. Kiváló verseny volt, de lovam még a végén is keményen küzdött és ezek szerint győztünk.” – mondta a boldog zsoké, James McDonald. A képet jelentősen nagyítva valóban látszik egy minimális különbség.

A sors igazságtalansága, hogy évtizedek, évszázadok múltán egy ilyen parádés ütközet után is csak a győztes neve marad fenn. Írjuk hát ide: Gregory Hickman idomítottja, Pierata volt az a nagyszerű telivér, aki kellett ahhoz, hogy parádés összecsapásról beszéljünk a sprinterparti után.

Ezzel Nature Strip az első telivér, aki Darren Weir bukása óta más trénernél nyert királykategóriás ütközetet.

A kétszeres Everest-bajnok, Redzel kiábrándító futással csak nyolcadik, bár McEvoy szerint egy másik lóval való kisebb ütközés zökkentette ki ritmusából.

Chris Waller tehát még tovább öregbítette hírnevét, hiszen idomítottjai nyertek meg öt Gr1-es futamból hármat, azonban mégsem ő lett a nap legnagyobb sztárja.

Ez meg, hogy lehet? Kérdezhetik Önök joggal.

Úgy, hogy a Godolphin csapat nem lassít. Ott folytatják, ahol 2018-ban abbahagyták.

Előbb Avilius szállította stílusosan a Ranvet Stakes első díját (és a papa, Pivotal 29. Gr1-es trófeáját) a kékeknek, no meg persze James Cummings-nek, majd jött a teljes katarzis.

A világ legdrágább kétéves futamában totális Godolphin dobogó alakult ki.

Még ha vélhetően nem is így tervezték házon belül. Akik olvasták beharangozónkat tudják, hogy a globális uralomra törők nagyon meg szerették volna nyerni a Golden Slipper-t, hiszen hat potenciális jelöltjük volt a startgépben. Ez sikerült is, bár a sorrendet előzetesen nem így képzeltük.

Az eddig veretlen Tenley csak utolsó előtti, Mark Zahra szuperfavoritja, Cosmic Force pedig csak nyolcadik. A versenyt hajnali pislogásaink között nézve, nekünk az az érzésünk volt, hogy nem a legjobb  ló nyert. A végül bronzérmes Lyre ugyanis – nézzék meg – enyhén szólva elkésett (későn kapott lábra?) és hiába hajrázott káprázatosan „csak” a harmadik hely jutott neki.

Nem mindegy a Godolphin-nak, hiszen három lovuk futott fel a dobogóra?

Hát nagyon nem, mert az első két helyezettet a legnagyobb trénerek közé emelkedő James Cummings idomítja, míg Lyre Anthony Freedman kezei között készül, aki így nem kétmillió dollárt, hanem “csak” 300 ezret keresett. Van kis különbség ugye?

Chris Waller nem lehetett tehát a trénerek királya szombaton, mert az a cím egyértelműen James Cummings-ot illette. Kiamichi (Damian Lane) döbbenetes 26/1-hez adott oddsal nyerte meg a legdrágább kétéves futamot, míg mögé Microphone érkezett Hugh Bowman-nal. Ezzel Sidestep fia egy évtized után a kiírás legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

Az első, ráadásul rögtön kettős Golden Slipper győzelmét arató fiatal tréner szavai: „Nagyapám arra tanított, hogy keményen meg kell dolgozni a sikerért. Ennek megfelelően foglalkozom lovaimmal, aminek gyümölcsét ma arathattam le.”

Azt ugyan nem nyilatkozta James, de egy újságíró a helyszínen hallotta, hogy az öt lova közül,  Kiamichi sikerére számított legkevésbé.

A legfontosabb a végére: a szombati napot megúsztuk baleset nélkül. Maradjon is így, hiszen hamarosan jön Ausztrália csúcsmeetingje, a kétfelvonásos The Championships.

Kép: Inglis Twitter, Racing Post twitter, Magic Millions twitter