Match race a javából!

Az év egyik legkiélezettebb küzdelmét hozta a nemek csatája a Preakness Stakesben.

Beharangozónkban is írtuk, az idei Preakness más lesz, méghozzá jó értelemben – szerencsére igazunk is lett.

Ugyan a Hármas Korona – idén – utolsó ágáról beszélünk, a nézők kedvenc szériájáról mindenki megfeledkezett, bár azért ez rendre előfordul, mikor nincs Korona-esély. A “Kentucky Derby visszavágója” címet is kihúzhattuk, mikor kiderült, hogy az ott második, Belmont-győztes Tiz the Law-val csak a Tenyésztők Kupáján találkozunk legközelebb.

Helyette a háromévesek idei talán legérdekesebb erőpróbájává lépett elő a Preakness Stakes, nem mellesleg épp a legjobbkor, egy hónappal a nagy finálé, a Breeders’ Cup előtt. Az évjáratelsőnek kikiáltott Authentic, a valamivel kisebb, de erős mezőnyű versenyeken brillírozó, élvonala betörni vágyó Art Collector és a szezon egyik legjobb kancája, Swiss Skydiver – nem egy rossz összeállítás, igaz?

 

És meg is hozta a várva várt izgalmakat, igaz, a középső aspiránst ki kellett húznunk az egyenletből – a másik kettő azonban kárpótolt minket. Végig szorosan együtt haladt a mezőny, a célegyenesre vezető kanyarban azonban Swiss Skydiver és Authentic kettőse élre állt, onnantól pedig a többiek csak tisztes távolságból figyelhették, ahogy a két nagyágyú fej fejt száguld végig a finisen.

Olyannyira kiélezett volt a végjáték, hogy mindössze célfotó döntött, mégpedig előbbi javára: Swiss Skydiver lett a futam hatodik kanca-győztese, ráadásul a verseny történetének második leggyorsabb idejével!

És még szó sem esett Daredevil lányának veterán lovasáról, Robby Albaradoról, akinek ugyanakkora szerepe volt a diadalban, mint rendkívüli küzdőszellemmel megáldott lovának. A hátulsó egyenesen ugyanis kisebb tumultus alakult ki, a sárga kancával pedig ahelyett, hogy kerülgette volna a tömeget, Albarado nyugodt maradt és belül megvárta, amíg szabad út nyílt előre, egy pillanattal később pedig már az élen száguldottak.

“Nagyon büszke vagyok Robbyra” – mondta a nyerő tréner, Ken McPeek. “Az utolsó pillanatban kellett játékba hívnunk és kiváló munkát végzett. Nagyon büszke vagyok a kancára is.”

Swiss Skydiver ezzel ötödik aranyérmét zsebelte be az idén, amik között ott díszeleg többek között az Alabama Stakes (Gr1) és a Santa Anita Oaks (Gr2) trófeája is, valamint második a fiúk ellen a Blue Grass-on (Gr2) és a Kentucky Oaks-ban, most pedig megváltotta jegyét a Breeders’ Cup Classicre . Amennyiben a csapat bevállalja a főattrakciót a kézenfekvőbb Distaff helyett, a táv legjobbjai ellen kell majd bizonyítania november első hétvégéjén – bár minden esélye megvan rá, elvégre most győzte le a Kentucky Derby nyertesét!

Bob Baffert “gratulál” a győztesnek

Authentic ezúttal épp nem járt sikerrel, ez azonban semmit nem von le érdemeiből. Két kiemelt Gr1 trófeáját (Haskell, Kentucky Derby) már megszerezte az elmúlt időszakban, valamint azt is ismételten bebizonyította, hogy magasan kilóg az évjáratból, kérdés, mire képes az “öregek” ellen – egy hónap múlva a Breeders’ Cup Classicon meglátjuk.

Holnap a Prix de l’Arc de Triomphe hétvégéjének beszámolójával érkezünk itt, a Racing Portalon, hétvégén pedig egy caulfieldi és egy New York-i nagy durranással folytatódik az október.

Képek: America’s Best Racing, Preakness Stakes twitter