Második nap – Crowley szárnyal

Erős kezdés után, két kiemelt verseny jutott a 2020-as Royal Ascot második napjára.

Naná, hogy a Prince Of Wales’s Stakes (Gr1, 2004 méter) volt a legfőbb látnivaló, ahol három olyan kiváló telivér számított előzetesen favoritnak, akik Anglián kívül remekeltek a közelmúltban. (Persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mindhárman nyertek már a Royal Ascoton is.) Az anno a legmagasabb összegéért leütött Japan az Arc-ban, azaz Párizsban futott jól, Barney Roy Dubaiban vitézkedett, Addeybb pedig Winx utódjává vált a messzi Ausztráliában.

Hármuk összecsapása éppen elég ínyenccé tette a mai étlapot, de természetesen a nap többi indulója sem feltartott kézzel érkezett a királyi gyepre.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nem ők lettek a  főszereplők, mert Lord North (Dubawi) még plusz erőtartalékokat tudott mozgósítani, amikor Willim Haggesék Addeybbja már fáradni látszott, így mondhatnánk, hogy bombameglepetés született e végeredmény láttán. Ez azonban nem lenne teljesen igaz, hiszen 10 perccel a futam előtt láttunk a Twitteren egy predictort, ami a befutási sorrendben csak a harmadik helyen tévedett. Érdemes lett volna megjátszani. Japan végül nem fért fel a dobogóra, de ilyen erős mezőnyben ez a futás, aligha bizonytalanítja el bármiben is “a Coolmore hadsereget“. A Haggas csapatot pedig pláne nem, hiszen abszolút biztató volt a kedvencük európai visszatérése. A Gosden/Doyle duó munkáját dicséri a győzelem.

Ugyanerre a távra írták ki, a Hampton Court Stakest (Gr3), ami kizárólag a derbyévjárat aspiránsait várta. A futamban olyan remekbeszabott győzelmet aratott Russian Emperor (Galileo), hogy a World Horse Racing máris azt kérdezi: itt az epsomi nyerő?

Azt nem tudjuk, de láthatják Önök is a tweetben, hogy micsoda kiváló pedigrével rendelkezik “a császár”.  A számmisztikát kedvelőknek egy adat: Ő volt a trénerzseni 150. Royal Ascot indulója.

Még egy érdekesség:  Hukum (Sea The Stars) győzelme a King George V Stakesben 10 futam után már a negyedik győzelmet jelentette, mind a  nekünk exkluzív interjút adó és itt is káprázatosat lovagló Jim Crowley-nak, mind  pedig Hamdam Al Maktoumnak. A mester, Owen Burrows náluk is boldogabb volt, hiszen pályafutása első királyi győzelmét szerezte. Az egyik legszimpatikusabb lovas a nyitóképen.

Tegnap azt írtuk, hogy mennyire hiányzik nekünk Őfelsége a meetingről. Hát még ma, amikor is Tactical (Toronado) fantasztikus győzelmet aratott a duplázó James Doyle-lal, így nem láthattuk a Királynő őszinte, talán kitörő örömét saját tenyésztésű lovának győzelme láttán. Ez volt egyébként a 24. sikere a Royal Ascoton.

Csütörtökön a korona legfőbb ékszere, a Gold Cup kerül a  kínálatba, ahol Európa hosszútávfutó királya, Stradivarius találkozik a Melbourne Cup hősével, Cross Counterrel.

Önök, kihagynának egy ilyen összecsapást? Mi biztosan nem fogjuk.

Kép: At The Races Twitter