Marquand újabb nagy dobása?

Az Egyesült Államokban és a kiemelt országokban még csak a felkészítő versenyeket futják a talpon lévő telivérek, így ismételten tőlünk keletre történnek a legizgalmasabb dolgok.

Köztük is az ausztrálok viszik a prímet, akik egy bombahírt kaptak csütörtökön. Legalább is Új-Dél Wales futtatói, hiszen a Racing NSW bejelentette, hogy további 20 millió dollárral támogatja a versenyeket. Ebből adódóan, természetesen a kisebb pályák, kisebb versenyein is nőnek a pénzdíjak, de a méltán híres Epsom Handicap büdzséje például 500 ezerről másfél millióra, azaz háromszorosára nő majd.

Ezen a hétvégén két Gr1-es futamot Új-Dél Walesben, egyet pedig Victoria Államban futnak. Ha már a Sydneyben tartunk, kezdjük ott. Fél hét előtt kezdődik Royal Randwicken a mérföldes Chipping Norton Stakes, amelynek neve a magyar olvasóknak is ismerősen csenghet, hiszen Winx négyszer is futott és természetesen győzött is benne. Egészen pontosan 2016 és 2019 között.

Parádés versenyre számíthatunk, hiszen a kilenc indulóból hétnek reális esélye van a győzelemre, de kétségtelen, hogy Chris Waller hatszoros Gr1-nyerő kancája, Verry Elleegant az első számú tipp. Leginkább a múlt héten mesternégyest jegyző Rachel King Colette-je, és Waller másik idomítása Kolding neve merül fel, ha a riválisokról esik szó.

Kétszázzal rövidebbre csak a hároméves kancákat várja a Surround Stakes, ahol két I Am Invincible ivadék a favorit, Dame Giselle és a nyitóképen látható La Mexicana személyében. Utóbbit az új európai zsoké-talentum, a már “ott” is Gr1-et nyerő, Tom Marquand üli, akiről egy egészen elképesztő videó terjedt el a héten az instagramon. Felvették ugyanis, hogy Tom még a szállodájában is milyen elképesztő erősító, egyensúly-javító tréningeket végez. Szerencsére a Twiterre is felkerült, így be tudjuk ide szúrni.

Flemingtonban 6:05-kor futják a jelen állás szerint nagy létszámú Australian Guineast. A hároméveseknél meglehetősen nehéz még rámutatni az esélyesekre, bár kétségtelen, hogy az ötödik kontinensen jóval több megmérettetéssel érkezik ehhez a felmérőhöz a derbyévjárat, mint Európában. Mindenesetre az eddig elhelyezett oddsok alapján Trent Busuttin és Natalie Young trénerduó idomítottja, Tagaloa a fogadók kedvence Ole Kirk előtt.

Kép: @HorseRacingGL Twitter