Már megint ők

Ismét a Waller-McDonald páros nevétől volt hangos a flemingtoni pálya környéke. Véget ért a karnevál.

Mondhatjuk: lendületben maradtak. Ennél persze sokkal több történt. Nature Strip (Nicconi) 2019 után ismét megnyerte a 2 millió dollár összdíjazású, 1200 méteres Darley Sprint Classicot.

A mesterhármas azért nem jött össze, mert tavaly Bivouac fölényes győzelméhez nem férhetett kétség. Ahogyan, szombaton a hétéves herélt újabb sikeréhez sem. Két éve  3 ¼ hosszal, most ugyanekkora különbséggel, a végén szinte kocogva nyerte Ausztrália egyik legfontosabb sprintversenyét.

A lefutási idő sosem számít a galoppon, de a számmisztikát kedvelők kedvéért vessük ide: 2021: 1:08.78 (2020, ő a második: 1:08.69) 2019: 1:09.23, azaz a Nature Strip olyan, mint a jó bor. A korral nemesedik.

Ez volt a csodás telivér hetedik királykategóriás győzelme, míg a zsoké, James McDonald ismét megelőzte példaképét. Eddig ugyanis Brett Prebble tartotta a Melbourne Cup Carnival győzelmi rekordját nyolc sikerrel, de Jamesnek ez volt a 9. (A 10. sem sokat váratott magára, de erről kicsit később.)

Chris Waller nem utazott Melbourne-be kedden, de csapata biztatására most ott volt a pályán, így ő vezethette vissza bajnokát. Ne feledjük: Nature Strip nyerte a 15 millió dolláros Everestet is, így a Nicconi ivadék már 16 millió dollár életnyeremény felett jár.

A legutóbbi győzelme hihetetlen volt, és hogy ezt is megnyerte, erre nemigen vannak szavak. Elképesztő. Mit is mondhatnék még James McDonaldról és a csapatomról, fantasztikus munkát végeznek a színfalak mögött, nagyon büszke vagyok.” – mondta a 131. Gr1-es győzelmét ünneplő Waller.

Hét közben olvastunk egy elemző cikket, hogy a még mindig csak 29 éves James McDonald mennyire kiváló (mentális és fizikai) képességekkel rendelkezik és a legnagyobbak között végezheti karrierjének befejeztével. Ezt bizonyítván megnyerte a karnevál záró Gr1-es összecsapását, a Mackinnon Stakest (2000 m) is.

Itt a sors őt is és Zaakit is kárpótolta. Ismeretes, hogy a hétéves herélt kiemelkedő favoritja volt az ötmillió dolláros Cox Plate-nek, de kisebb sérülés miatt a verseny reggelén le kellett jelenteni. Most minden klappolt, így Leroidesanimaux fia magabiztosan szállította a trófeát Annabel Neasham istállójába.

Szem nem maradt szárazon, amikor a befutás után megismétlődtek a keddi képek, azaz Prebble már a nyeregben átkarolta barátját. (vagy fordítva?)

Ez volt McDonald 10. győzelme az idei fesztiválon és pályafutása 54. Gr1-es kupája.

A karnevál véget ért. A továbbiakban Ázsia kér és kap kiemelt figyelmet.

Kép: Chris Waller Racing Twitter