Lehetetlen?!

…avagy 5 ok, hogy miért nem fogja harmadjára megnyerni Enable az Arc-ot.

Enable királynő az elmúlt években elnyerte a közönség szívét. A Frankel-mánia óta nem láttunk ekkora szeretetet egy ló kapcsán, amit egész biztosan október 4-én, Longchampban is megtapasztalhatunk majd.

Tavaly írtam egy cikket, hogy Enable nem nyeri meg az Arc-ot és remek visszajelzéseket kaptam a közösségi médiában. Persze nem verhetem a mellem, hogy én előre megmondtam, hiszen életem folyamán rengeteg rossz döntést hoztam, ezért nem vagyok most pl. a Bahama-szigeteken.

A véleményem viszont nem változott. Sőt. Most még nehezebb lesz nyernie, mint tavaly. Nehogy bárki is azt gondolja, ellenségesen állok a lóhoz. Írországba, sőt meglehetősen sok pénzért a Breeders’ Cup-ra is elutaztam, hogy élőben csodálhassam. És csodálom is. Nagyon.

A bevezető után nézzük az öt okot, hogy miért nem fog sikerülni a történelmi tett.

Love egy igazi klasszis ellenfél lesz

Ne feledjük: elképesztően jók a hároméves kancák az Arc-ban. Az elmúlt 12 évben Enable, Tréve és Zarkava is győzni tudott Európa legnagyobb versenyében. Love minden olyan előnyt megkap majd, amiről Aidan O’Brien korábban azt mondta, hogy ezek komoly segítségek a hároméves (kancák) számára.  Love már önmagában is egy szuperklasszis, de hogy Enable még súlyt is ad az 1000 Guineas, Epsom és a Yorkshire Oaks győztesének, ezzel szinte reménytelen helyzetbe kerül.

Enable idén már hatéves

Természetesen sosem nyerte még hatéves az Arcot, vagy hogy egészen pontosak legyünk: 1932 óta, akkor ez ugyanis sikerül Motrico-nak. Nevetséges lenne persze kizárólag emiatt nem gondolni rá potenciális győztes sanszként, de kétségtelen: rendkívül nehéz helyzetbe hozza őt, hogy súlyt kell adni a csúcskategóriás fiatalabb lovaknak.

Soha egyetlen telivér sem nyert még 3 Arc-ot

Néhányan megpróbálták, és mindegyikük kudarcot vallott. Enable megpróbálta tavaly is. Nem sikerült, de hogy most sikerülne, erre még kevesebb az esély.

Meg kell kérdőjelezni a szezonbeli formáját

Bár John Gosden is jelezte, hogy nem volt 100%-os, de Enable nagyon fáradtnak tűnt, amikor is Ghaiyyath megverte a Coral-Eclipse-ben. Egyértelműen szüksége volt a futásra, erről nincs kérdés, de két és fél hosszal maradt alul úgy, hogy három fontot kapott a Godolphin szupersztártól, aki szintén részt vehet ezen a versenyen. Sokat kell fejlődnie, hogy megfordítsa az állást vele szemben, és „tartani tudja” a verseny bármely más futóját. Igen, azóta kétszer lenyűgöző volt Ascotban és Kemptonban, de kiket vert meg?

2018-ban szerencséje volt

Az Enable rajongói másképp fognak érvelni, de számomra nem kérdés, hogy Enable nagyon szerencsés volt ahhoz, hogy megnyerte a versenyt 2018-ban. Az álomhúzáskor a hatodik startboxot szerezte, míg James Doyle-nak, akit a Sea Of Class fedélzetén ült a tizenötös jutott és szenvednie kellett.

A Sea Of Class induláskor két-három hosszt veszített, és hátul haladt, de úgy repült haza, mint egy rakéta, így is mindössze orrhosszal kapott ki.

Ha az Enable megnyeri a Prix de l’Arc de Triomphe-ot ebben az évben, akkor véleményem szerint minden idők egyik legnagyobb eredményéről beszélhetünk majd, és ha ez sikerülne neki, senki sem fog jobban örülni ennek, mint én.

A cikk, a nagynevű Adrian Wall tollából jelent meg a myracing.com weboldalon.

Ide kapcsolódó friss hír, hogy az idei Arc-weekendre kizárólag 1000-en léphetnek majd be, mivel Longchamp környéke ismét a “piros-zónába” került a fertőzöttek száma miatt. A France Galop segítséget kér az illetések hatóságoktól, hogy ez csupán a nézőket jelenti, vagy a pályán tartózkodó maximális létszámot.

Enable is a Baileys tápjaival készül versenyeire!

One thought on “Lehetetlen?!

Comments are closed.