Legenda!

Megvan a negyedik is. Kell egyáltalán bármit is hozzáfűzni?

Elvégre Winx olyan magabiztosan szerezte meg zsinórban 29. győzelmét, egyben 22. Gr1-trófeáját, hogy nem csak a fergeteges hangulatot varázsoló moonee valley-i rajongóknak esett le az álla, hanem bárkinek, aki élőben követte a szezon, de még azt is megkockáztatjuk, hogy az évtized legnagyobb lóverseny-pillanatait.

Nem is maga a futás az, ami ennyire kiemelkedővé tette az idei Cox Plate-et. Amit Moonee Valley-ban láthattunk, az megtestesített mindent, ami miatt igazán szeretjük ezt a sportot. Szavakkal nem is lehetne leírni. Ausztráliában ez a nap maga volt a nagybetűs lóversenyünnep, olyan hangulattal, amivel még a legnagyobb “északi” meetingeken sem találkoztunk soha.

Winx pedig tudta a dolgát, és ugyan nem szórta szanaszét a mezőnyt, de probléma nélkül kerekedett fölül a célegyenesben mellé kerülő Benbatl-ön, és úgy utasította maga mögé a nívós mezőnyt, hogy szinte meg sem izzadt.

Street Cry fantasztikus lánya ezzel… Nem hisszük, hogy ismét segítségül kell hívnunk a számokat, mint szoktuk, miután kifogytunk a jelzőkből, hiszen biztosra vesszük, Önök is tisztában vannak a kanca érdemeivel. Helyette csak röviden annyit írnánk, miközben mi is elképedve állunk teljesítménye előtt: Winx egyszerűen hihetetlen!

Negyedjére is megnyerte a nagy COX Plate-et, ami eddig egyetlen lónak sem sikerült, és hosszú idő után végre ő lett a világ leggazdagabb lova, az arányaiban alacsonyabb ausztrál díjazás ellenére.

Akaratlanul is eszembe jut a DC képregénykiadó tévésorozatának jelmondata. “Kérem, ne hívjanak minket hősöknek. Mi legendák vagyunk.” Ezt Winx-nél és csapatánál jobban senkire sem mondhatjuk. Egyszerűen nem tudunk mit hozzáfűzni;

ez maga az élő lóversenytörténelem.

“Nem hangsúlyozhatom eléggé, hogy milyen fontos ő az embereknek, de ez valami olyan, amire életem végéig emlékezni fogok” – mutatta Waller telefonján a videót a Racenet riporterének. “Nem lepek meg vele senkit, hogy ezt mondom, de ő a legjobb, akivel valaha is dolgoztam és dolgozni fogok.”

Chris Waller és Hugh Bowman a nap pillanatát is hozta, mikor az interjúkat követően a győzelem után először “gratulált” egymásnak a tréner és a lovas egy sokatmondó ölelés közepette. Természetesen a könnyek sem maradtak el. Amíg mi csak ámulunk, addig ez a kanca újra meg újra álmokat vált valóra.

Végezetül pedig Benbatl-t is mindenképp csak dicsérni tudjuk. Ugyan az “auszik” kettejük nagy csatájaként harangozták be a Cox Plate-et, papíron nem sok esély volt rá, hogy tényleg Winx kihívója lehet, hiszen nem csak, hogy top formában hét hossz volt kettejük között, de ménként Benbatl még két kilóval többet is vitt.

Mindezek ellenére a Godolphin négyévese előlépett az egyetlen lóvá, akivel Winx-nek csatáznia kellett, és mindössze két hosszal maradt el a csodakancától a célban – úgy, hogy harmadikként végző Humidor is három hosszal követte az európai mént.

“Benbatl egy klasszis ló” – nyilatkozta Bin Suroor tisztelettel. “De Winx egy szupersztár.”

A várakozásoknak megfelelően ért tehát véget a Cox Plate. Winx idei utolsó futásával sokadjára is az égbe ment, hogy februárban a csúcson térhessen vissza. A Spring Carnival-nak azonban még koránt sincs vége. Érkezik a két hétig tartó lóversenyünnep Flemington-ban, a futammal, amely megállít egy nemzetet.

Nyitókép: Racing Post twitter