Pat Eddery – 2. rész

Folytatjuk a legenda pályafutásának bemutatását.

Karrierje természetesen nem csak Angliára és Írországra terjedt ki, hiszen nyert négy Prix de l’Arc de Triomphe-ot, két-két Premio Romat és Breeders’ Cupot, valamint Japan Cupot, Arlington Milliont, Canadian Internationalt és 1997-ben még Szlovák Derbyt is, de nagy győzelmeinek és kitüntetésinek száma végtelen. (Pozsonyban Eddery mellett Kovács Sanyi is ott volt a startgépben. Erről később.)

Eddery és Dettori. Utóbbi később….

Pályafutása legfontosabb  számadatai összegezve:

14x angol klasszikus győztes (3-3 2000 Guineas, Derby és Oaks, 4 St Leger, 1 1000 Guineas

11x angol bajnok zsoké

11x ír klasszikus nyerő (4 Derby, 3-3 Oaks és 2000 Guineas, 1 St Leger)

1x  ír bajnok zsoké

4362 brit győzelem, aminél csak a 26x-os bajnok, Sir Gordon Richards szerzett többet.

A teljesség igénye nélkül olyan világsztárokat lovagolt, mint pl. Assert, El Gran Senor, Rainbow Quest, Dancing Brave, Quest for Fame.

Eddery így foglalta össze a sporthoz való hozzáállását: “Folkestone-ra és a kisebb pályákra járás is a sport része, mert nincs minden nap Royal Ascot. Minden nap ott kell lenned, dolgoztatnod az izmaidat, lovagolni minden versenyen, ahol csak lehetséges, ha a legjobbat szeretnéd elérni. Lehet, hogy több pénz jut egy Derby-re, mint egy kisebb futamra, de ez engem nem motivál jobban. A győztes a győztes.” – mondta.

Önéletrajzában elismerte, hogy elsődleges és egyetlen indítéka zsokéként a győztesek lovaglása volt, és bárki, aki azt mondja, hogy nem akar győzni, hazug vagy bolond.

Feleségével és lányaival

2003-ban elképesztő sikerekkel teli pályafutás után akasztotta szögre a bukót, azzal a szent meggyőződéssel, hogy ő biztosan nem lesz tréner, de felesége, Carolyn javaslatára 2005 júliusában mégis idomári licenszet kapott, és 40 lóból álló istállót létesített a Musk Hill Studban, Délkelet-Angliában.  Ugyanebben az évben kapta meg az Order of the British Empire (Brit Birodalom Rendje) kitüntetést.

Ez nagy megtiszteltetés. Csodálatos karrierem volt és szerencsés voltam, hogy sok jó lovat lovagoltam nagyszerű tulajdonosok és edzők számára.” – mondta Eddery, akit a sportág történetének egyik legfinomabb kezű zsokéjának tartanak.

Kisebb győzelmek után, 2009-ben Hearts Of Fire megnyerte számára az olasz Gr1-es Gran Criteriumot, és hat évvel később bekövetkezett halála előtti héten még indulót adott.

1978 novemberében házasodott meg Carolyn Mercerrel, a zsoké Manny Mercer lányával.  Három gyermekük született Nichola, Natasha és Harry, bár Patnek született még egy fia, Toby Atkinson, aki szintén zsoké. 11 testvére még mind él, és az öt fivéréből négyen is a lóversenyiparban dolgoznak.

Az egyetemes lóverseny-történelem, egyik legnagyobb, legsikeresebb zsokéja, 63 éves korában, 2015. november 10-én szívrohamban hunyt el a Stoke Mandeville kórházban, Aylesbury-ben, Buckinghamshire-ben. Sajnos régóta harcolt az alkoholizmussal, bár ez csak közvetve vezetett halálához.

A temetése “csak” jelképes volt a feldíszített koporsóval, hiszen hamvait kérésének megfelelően családi házuk kertjében szórták szét.

Tegnap és ma, a nagybetűs LEGENDÁRA emlékeztünk itt, a Racing Portalon. Emlékét megőrizzük!

Képek: At The Races Twitter, Sky Sports, Getty

Megkerestük Kovács Sándort, hogy meséljen nekünk arról, hogy milyen volt egy hétszeres derbynyerő és egy négyszeres Prix de l’Arc de Triomphe-bajnok társaságában lovagolni az 1997-es, pozsonyi derbynapon. A sokszoros champion ismételten örömmel állt a Racing Portal rendelkezésére, amit ezúton is köszönünk. Az ő szavait tolmácsoljuk:

Kovács Sándor: Az első benyomásom, amiről beszámolhatok, hogy mindenkivel nagyon közvetlen volt. Ne feledjük, volt már pár sztár lovas Pozsonyban, többek között Dettori is, de Pat mindenkivel lekezelt és udvariasan váltott pár szót, Hello, How Are You? és hasonlók. Mindenkivel annyira közvetlen volt, mintha több éve ismertük volna egymást és nap, mint nap együtt lovagoltunk volna, akár munkában, akár versenyben. Egyáltalán nem várta el, hogy kivételezzenek vele és például utolsónak „tegyék be a gépbe” vagy ott külön elbánásban részesüljön, hanem teljesen szerényen és alázattal végezte a dolgát. Lovagoltam például Osztrák Derby napján Lester Piggott ellen Freudenauban, ő azért picit másként viselkedett. A futamok között egyedül elüldögélt, de Pat Eddery egy teljesen közvetlen, nyitottabb, vidámabb, kedvesebb személyiségnek tűnt.

Az nem is kérdés, hogy a lovastudását mindenki csodálta és figyelte, hogy milyen energikusan, taktikusan és persze eredményesen lovagol. Nagy élmény volt őt  testközelből figyelni.

Köszönjük szépen Kovács Sándornak a legendához méltó megemlékezést!