Lecsapott a cápa és az aligátor

Szombat hajnalban három parádés futammal szórakoztatott minket ismételten az ausztrál versenyüzem.

“A queenslandi kultuszhős meghódította Flemingtont.” – harsogják az ausztrál szaklapok, minekután Alligator Blood (All Too Hard) szinte megerőltetés nélkül húzta be az egymillió dolláros Australian Guineast. Az ország legjobb háromévese ezzel pályafutása első Gr1-es trófeájával ajándékozta meg állandó lovasát, Ryan Maloneyt.

Amikor gyorsított, az olyan volt, mint egy robbanás. Uralkodott. Minden egyes alkalommal megdöbbentett engem. Egyre jobb és jobb. Hol van vajon a vége?” – dilemmázott David Vandyke mester.

A zsoké szempontból ismételten egy Michael Walkerhoz hasonlatos storyt kaptunk, Ryant ugyanis 2018-ban, négy hónapra felfüggesztették tiltott stimuláló szerek használatáért, de most boldogan mesélt arról, hogy a gyötrelmes napokon mutatott kitartása szombaton meghozta a gyümölcsét.

A másik két kiemelt összecsapás Sydneynek (Royal Randwick) jutott, ahol mindkét Gr1-es verseny végjátéka hasonló lefolyást hozott. Mindkétszer a kívül, hátulról, hatalmas sebességgel zárkózó telivér kaparintotta meg a trófeát, sőt még egy közös pont volt a győzelmeikben, de erről később.

A hároméves kancák számára kiírt Surround Stakesben (Gr1, 1400 m) különös befutási sorrend alakult ki, hiszen csakúgy, mint októberben a Flight Stakesben ugyanaz a két telivér ért célba az első két helyen, de a sorrend most változott. Ezúttal Probabeel (Savabeel) Funstar és az egész mezőny előtt. Jamie Richards idomítottja ezzel idén még veretlen, ráadásul megszerezte pályafutása első Gr1-es trófeáját. Jöhet számára a Gr2-es Phar Lap Stakes (1500 méter), március 14-én, majd két héttel később a királykategóriás Vinery Stud Stakes (2000 méter).

Te Akau Shark (Rip van Winkle) szintén kettőt nyert már idén, de neki mindkét győzelme Gr1-ben született. Csapata a pálya üde színfoltjának számított, hiszen egész nap a „cápasipkáikban” voltak felfedezhetőek, és a remekbeszabott Chipping Norton Stakes (Gr1, 1600 m) győzelem után minden szem rájuk szegeződött. Nézzék:

Meg tud csinálni olyan dolgokat, amire más lovak nem képesek. Különleges, nemde?” – mondta, kérdezte Jamie Richards a lenyűgöző, és aznapi második Gr1-es győzelme után.

Nagyon, nagyon izgalmas ló.” – ezt már a zsoké, Opie Bosson mondta. Richards és Bosson a nyitóképen.

És hogy mi a közös a két randwicki nyerőben?  Mindkettő új-zélandi tenyésztés, és mindketten ott is állnak tréningben, azaz az ausztrálok meglehetősen csalódottan fogadták ezt a két végeredményt.

Ausztráliában egyre jobban pörög fel a szezon, hiszen jövő hétvégén nem kevesebb, mint négy Gr1-es futam vár ránk.

Kép: bet365_aus twitter, superracing twitter